Coordonarea unei echipe, indiferent că este formată din 10 sau 100 de membri, nu este o sarcină ușoară și vine cu o mulțime de provocări. Temperamentul diferit al acestora, capacitatea lor de a comunica și de a se organiza sunt aspecte care pot influența în mod negativ sau pozitiv obiectivele profesionale.
Este de la sine înțeles că cel mai important element al unei companii de succes este reprezentat de angajații săi și de productivitatea acestora. Iar dacă vrei ca manager să crești sau să menții nivelul acesteia, îți recomandăm să pui în practică sfaturile pe care le-am pregătit pentru tine.
Îmbunătățește spațiul de lucru
Sunt câteva aspecte cărora trebuie să le acorzi importanță atunci când amenajezi un birou. Unul dintre ele este să te asiguri că există suficientă lumină naturală. Potrivit cercetătorilor, angajații care lucrează într-un spațiu luminos, cu multe ferestre dorm cu aproximativ o oră mai mult pe timpul nopții. Astfel, ei sunt mai odihniți și vor avea o capacitate mai mare de concentrare. De asemenea, acordă atenție decorului și atmosferei pe care biroul o are. Pentru a crea o ambianță plăcută, apelează la plante verzi, flori și încearcă să nu lași pereții albi sau fără tablouri decorative.
Investește în tehnologie
Un calculator care se blochează și care nu este suficient de rapid poate reprezenta o mare problemă pentru angajații tăi și pentru randamentul lor. Astfel, caută mereu oferte pentru laptop și echipează-ți colegii cu cele mai recente modele. Mai mult, există o mulțime de aplicații care contribuie la o mai bună organizare sau la rezolvarea mult mai eficientă a unor sarcini, iar utilizarea unor software-uri specializate îi va ajuta pe angajații tăi să-și dezvolte abilitățile.
Chiar dacă unele tehnologii sunt costisitoare, vei observa că, în timp, vei recupera investiția.
Optimizează ședințele
Potrivit statisticilor, angajații petrec aproximativ 80 de ore pe lună în diverse întâlniri, care, în final, sunt total neproductive. Așadar, începe prin a reduce numărul de ședințe săptămânale și militează pentru folosirea e-mail-ului ca mijloc de comunicare rapid și precis. Apoi, ia în calcul să reduci și numărul de participanți, pentru că așa cum unii angajați sunt esențiali pentru anumite ședințe, alții poate nu au nicio competență sau responsabilitate în problema discutată. Și, cel mai important, setează o limită pentru fiecare ședință, astfel încât nicio întâlnire să nu depășească 15 - 20 de minute.
Permite un program flexibil
Suntem diferiți, iar acest lucru este valabil și în privința productivității. Așadar, o altă metodă la care poți apela pentru a avea cel mai bun randament din partea angajaților este să le oferi un program flexibil. Poate programul strict de la 9.00 la 17.00 nu funcționează pentru toată lumea. Unii dintre noi suntem activi la primele ore ale dimineții, alții după orele 10.00. Apoi, permite lucrul de la distanță și descoperă funcțiile eligibile pentru aplicarea acestei metode. Timpul pe care unii angajați îl petrec în drum spre serviciu poate deveni apăsător din cauza traficului, al apelurilor primite, iar acest stres are un impact negativ asupra productivității.
Măsurile enumerate sunt doar câteva dintre cele care pot contribui la sporirea productivității în companie. Importante de precizat sunt și cursurile de specializare, abonamentele la clinici medicale, săli de fitness sau biblioteci. Și, poate cea mai bună modalitate de a crește randamentul echipei, este comunicarea. O relație sinceră și onestă, bazată pe corectitudine, este ceea ce majoritatea angajaților caută, mai ales în actualul context politic și economic.
Sursă foto: Shutterstock