Studiul Clusterul iTech Transilvania by ARIES a fost realizat in baza veniturilor oficial declarate ale tuturor celor 14.000 de companii analizate, dar şi pe un esantion de 393 reprezentanti ai celor mai mari firme de profil din tara
Circa 14.000 de companii IT isi desfasoara, in prezent, activitatea in Romania, iar aproximativ 50% dintre ele sunt localizate in Bucuresti si Cluj-Napoca, arata cel mai recent studiu referitor la industria IT nationala, realizat de Clusterul iTech Transilvania by ARIES Transilvania, cea mai mare organizatie creata pentru industria IT&C locala. Potrivit studiului, toate companiile care activeaza pe nisa de IT si tehnologie din Romania au generat, in 2014, venituri cumulate de 4 mld. euro si ofera locuri de munca permanente pentru 75.500 de angajati.
Studiul Clusterul iTech Transilvania by ARIES , realizat in baza veniturilor oficial declarate ale tuturor celor 14.000 de companii analizate, dar si pe un esantion de 393 reprezentanti ai celor mai mari firme de profil din tara, arata ca Bucurestiul si Clujul conduc detasat in topul regional al zonelor cu cele mai numeroase companii de profil, cu 48% din totalul lor. Pe de alta parte, Cluj - Napoca are cei mai multi specialisti IT la nivelul intregii populatii a orasului, 1 dintre 25 de clujeni lucrand in acest domeniu.
In ceea ce priveste forta de munca activa, in Bucuresti si judetele Cluj, Iasi si Timis sunt prezenti 73% din totalul angajatilor din industria IT locala. Bucurestiul se remarca de departe ca fiind orasul cu cei mai mari angajatori, asigurand aproape jumatate din totalul locurilor de munca in IT din Romania. Pe de alta parte, din perspectiva evolutiei anuale a numarului de angajati, judetele Iasi, Dolj, Bihor, Constanta si Gorj se evidentiaza prin cresterea numarului total de angajati in domeniu, cu peste 30%, comparativ cu 2013.
Celor peste 75.000 de angajati permanenti ai jucatorilor din IT-ul romanesc li se alatura specialistii PFA, numarul lor ridicandu-se la circa 17.000 in 2014, la nivelul intregii tari.
Datele analizate de Clusterul iTech Transilvania by ARIES releva si zonele cu cei mai mari angajatori din tara, din nou, Bucurestiul si Clujul fiind, in egala masura, ”gazdele” celor mai mari, cu peste 1.000 de angajati/companie.
„Industria IT este cel mai mare generator de business si locuri de munca din Romania si va continua sa fie multi ani de aici inainte. Ne-am dorit o imagine coerenta si detaliata a tot ceea ce inseamna aceasta piata: cati bani genereaza, care este nevoia concreta de specialisti, ce salarii se practica, pe ce tehnologii se axeaza”, declara Voicu Oprean, Presedinte ARIES Transilvania.
Cifra de afaceri insumata a industriei IT din Romania a fost de aproximativ 16 miliarde lei in 2014 (circa 4 miliarde euro), in crestere cu 26% fata de 2013. Din totalul acestor venituri, aproape 60% au fost realizate de companiile localizate in Bucuresti, urmate de cele din Cluj (11%), iar celelalate orase sub 10%.
Profil de angajat in IT-ul romanesc: Un sfert sunt seniori. Cat castiga?
Referitor la remuneratiile din IT-ul romanesc, salariul mediu net la jumatatea anului 2015, declarat de catre reprezentantii companiilor in cadrul studiului, este de circa 2.600 lei. Peste jumatate dintre companiile participante la studiul Clusterul iTech Transilvania by ARIES (54%) au operat sau urmeaza sa opereze cresteri salariale, pana la finele anului, cu aproximativ 16%.
„Concluzia este simpla: IT-ul va continua sa sustina economia romaneasca si sa fie un angajator de top. Asteptarea noastra este ca numarul angajatilor directi, altaturi de cei care colaboreaza in regim de PFA in IT, sa atinga peste 100.000 persoane la finalul lui 2015, comparativ cu 93.000 in decembrie 2014”, adauga Voicu Oprean.
Beneficiile oferite in cea mai mare proportie de catre firmele de IT din Romania sunt trainingurile si bonusurile de Sarbatori sau vacanta (aproximativ 58%), bonusurile de performanta (55%) si evenimentele dedicate angajatilor (51%). De asemenea, angajatii primesc, in proportie ridicata, sprijin financiar pentru evenimente deosebite in familie, asigurari medicale, dar si tichete de masa.