Prima editie a revistei Charlie Hebdo dupa atacul terorist de pe 7 ianuarie a a fost epuizata in cateva minute.

"Editia supravietuitorilor" atacului terorist asupra Charlie Hebdo a fost lansata si sub forma unei aplicatii pe smartphone, asta dupa ce editia tiparita in 5 milioane de exemplare a fost epuizata in cateva minute. Aplicatia este disponibila pentru iOS si Windows Phone.

Conform ziarului belgian, Le Soir, si viitoarele editii vor putea fi downloadate prin aplicatie. Desi revista este tradusa in engleza, spaniola si araba, aplicatia ofera momentan numai versiunea in franceza.

Charlie Hebdo ar putea obtine venituri de peste 10 milioane de euro din vanzari, abonamente, donatii si finantari publice, o veritabila "mana cereasca" pentru micuta revista pariziana care, la sfarsitul lunii decembrie, intampina dificultati in a-si plati angajatii. Tiparit in 5 milioane de exemplare, vandute cu 3 euro bucata, numarul de miercuri din Charlie Hebdo, daca va fi epuizat integral, va aduce profituri de aproximativ 8 milioane de euro, conform AFP.

In noiembrie 2014, saptamanalul Charlie Hebdo, ale carui vanzari de 28.000 de exemplare pe saptamana nu erau suficiente pentru a asigura plata integrala a angajatilor, a lansat un apel catre cititori, cerandu-le sa faca donatii, pentru ca revista sa poata sa supravietuiasca.

Atacul comis pe 7 ianuarie la sediul revistei satirice Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morti si 11 raniti. Printre victime se numara directorul publicatiei, Stéphane Charbonnier (Charb), si alti trei cunoscuti caricaturisti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) si Georges Wolinski (Wolinski). Atacul a fost revendicat si de reteaua terorista sunnita Stat Islamic in Irak si Siria si de organizatia Al-Qaida in Peninsula Arabia. Revista satirica Charlie Hebdo s-a remarcat de-a lungul timpului prin ironizarea profetului Mahomed si a altor elemente religioase, in principal islamice, publicatia primind, ca reactie, o serie de amenintari teroriste.

Numeroase site-uri de presa franceze au fost atacate de hackeri, fiind inaccesibile

Numeroase site-uri de presa franceze, printre care Le Parisien, L'Express sau Radio France, sunt inaccesibile vineri, dupa ce au fost vizate de un atac informatic, relateaza Le Monde in editia electronica.

Hackerii au blocat accesul la site-urile publicatiilor L'Express, 20 minute si Le Parisien, ale trustului Radio France, si chiar la site-urile Mediapart, Slate, Vanity Fair si Gamekult.

De asemenea sunt inaccesibile site-urile unor companii precum Accor, Alinea, Thalys sau Kiloutou. Contactat de Le Monde, L'Express a confirmat ca site-ul sau este inaccesibil, precizand ca este o problema de la compania care gazduieste aceste site-uri, Oxalide. Intr-un mesaj pe Twitter, Oxalide a confirmat ca se confrunta cu un "incident privind infrastructura sa".

Blocarea site-urilor sugera initial un atac cibernetic prin blocarea serviciului, insa este putin probabil ca un astfel de atac sa poata bloca toate site-urile gazduite de o companie. Mai multe grupuri de hackeri au amenintat recent ca vor desfasura actiuni "de amploare" impotriva unor site-uri franceze, dar pana in prezent nu a fost publicata nici o revendicare a atacului de vineri.

Share articol: