Eniogma insulei fantoma din Marea Coralilor a fost elucidata. Aceasta aparea pe Google Earth sub numele de Sandy Island
Un cercetator neozeelandez a anuntat luni ca a descifrat enigma "insulei-fantoma", o insula din Pacificul de Sud inclusa in marile atlase ale lumii, dar care nu a putut fi gasita la locul indicat, estimand ca eroarea isi are originea in insemnarile furnizate de echipajul unei baleniere in 1876.
Aceasta insula este vizibila pe atlasul digital Google Earth, sub numele de Sandy Island, in Marea Coralilor, la jumatatea distantei dintre Australia si teritoriul francez Noua Caledonie, informeaza AFP.
Renumitul Times Atlas of the World, unul dintre documentele de referinta, o identifica sub numele de Sable Island.
Hartile maritime folosite de Southern Surveyor, o nava de cercetari stiintifice, semnaleaza si ele aceasta insula. insa membrii unei expeditii australiene, plecati in cautarea acestei insule in toamna acestui an, nu au reusit sa o gaseasca.
Shaun Higgins, un cercetator de la muzeul din Auckland, intrigat de povestea insulei, a decis sa analize mai multe documente de arhiva.
"Insula a fost semnalata de echipajul balenierei Velocity", a declarat Shaun Higgins pentru postul de radio ABC, precizand ca echipajul acelei ambarcatiuni a raportat o serie de "stanci mari" si cateva "insule de nisip".
"Presupun ca ei au repertorizat un risc, in epoca. Poate ca au repertorizat un recif pe cale sa se nasca sau poate ca au crezut ca au vazut un recif. Sau poate ca s-au inselat in privinta coordonatelor acelui loc. Exista multe posibilitati", a adaugat el.
"Ce avem noi aici este de fapt un punct de pe harta, notat in epoca si care a fost de atunci copiat si recopiat", a precizat cercetatorul neozeelandez.
Cazul insulei-fantoma a generat numeroase dezbateri pe internet. Pe site-ul www.abovetopsecret.com, un utilizator afirma ca, potrivit serviciilor hidrografice franceze, acel punct de pe harta ar fi trebuit sters inca din anul 1979, potrivit agentiei de presa Mediafax.