Cei sase cetateni romani au fost acuzati de frauda electronica, cu ajutorul unor anunturi pe eBay, Cars.com si AutoTrader.com
Sase cetateni romani au fost arestati miercuri in cadrul desfiintarii unei retele de fraude pe Internet in valoare de peste trei milioane de dolari furati de la utilizatorii unor site-uri americane, a anuntat ministerul de Justitie american, citat de AFP.
Cei sase romani precum si un albanez aflat deja in arest, cu varste cuprinse intre 30 si 43 de ani, sunt inculpati pentru frauda electronica, spalare de bani si falsificarea pasapoartelor in Statele Unite care solicita extradarea acestora, conform unui comunicat.
Acestia au fost descoperiti in cadrul unei anchete internationale realizata sub conducerea FBI in Statele Unite, Romania, Republica Ceha, Marea Britanie si Canada.
Conform actului de acuzare publicat miercuri, cei sapte inculpati publicau pe site-urile de comert precum eBay, Cars.com sau AutoTrader.com anunturi de vanzari de automobile, barci, motociclete si alte articole cu valori intre 10.000 si 45.000 de dolari. Certificate de autenticitate fictive erau trimise de complici candidatilor la licitatie sau tranzactii erau inventate cu dealeri auto pentru a ademeni victimele.
De asemenea, masini de lux erau vandute pe Internet pentru mii de dolari unor clienti pacaliti care nu au apucat niciodata sa le vada macar culoarea. Unul dintre inculpati a pretins ca este vaduva unui soldat ucis in Irak, constransa sa isi vanda rulota pentru a isi putea creste copii, conform aceluiasi document.
Dupa ce acordul de vanzare era semnat de victime, facturi false erau trimise alaturi de certificari PayPal sau ale altor servicii de plata online cu instructiuni de a plati in sumele in conturi bancare americane.
Complicii din Statele Unite, carora le fusesera procurate pasapoarte false pentru a putea deschide conturile bancare, trebuiau doar sa efectueze o tranzactie in Europa. Conform actului de acuzare, inculpatii ar fi castigat astfel peste 3 milioane de dolari in cadrul acestei fraude de proportii. Daca sunt condamnati, acestia risca fiecare cate 20 de ani de inchisoare pentru frauda pe Internet si spalare de bani si 10 ani pentru fabricarea pasapoartelor false, potrivit agentiei de presa Mediafax.