Emotigramele, mici desene expresive utilizate in e-mailuri si sms-uri cunoscute si ca emoticoane, ar trebui sa ofere, incepand de anul viitor, mai multe optiuni pentru a prezenta diversitatea umana, potrivit unui consortiu mondial care va administra acest domeniu.
"Oamenii de pe tot globul vor sa aiba la dispozitie emotigrame care sa reflecte diversitatea umana, mai ales culoarea pielii", potrivit unui document care prezinta proiectul, publicat, marti, de Mark Davis, de la grupul Google, si Peter Edberg, de la compania Apple.
Modificarile trebuie sa obtina aprobarea din partea consortiului international Unicode, dar ar putea fi puse in practica la mijlocul anului 2015.
Unicode este un standard de codificare universala care permite reprezentarea tuturor caracterelor diferitelor limbi.
"Emotigramele Unicode reprezentand persoane sau parti ale corpului uman sunt facute pentru a fi generice, in timp ce, fiind japoneze la origine, acestea au de multe ori o culoare a pielii deschisa si un aspect (non-uman) mai degraba comun, cum ar fi culoarea galben/ portocaliu sau o silueta", se arata in acest document.
Noile recomandari propun personaje bazate pe clasificarea lui Fitzpatrick (dermatologul Thomas B. Fitzpatrick), un model utilizat in dermatologie care identifica sase tipuri de piele in functie de reactia la expunerea la lumina solara.
Emotigramele au fost inventate in Japonia, dar au fost apoi rapid adoptate in lumea intreaga. Ele alcatuiesc un intreg catalog de imagini (inimi colorate, flori, animale, moduri de transport, alimente etc.) si o multime de variatiuni ale unui chip zambitor ("smiley", n.r.) pentru a exprima diverse emotii.
"Bineinteles, exista o multime de alte elemente ale diversitatii infatisarii umane, dincolo de culoarea pielii: tipul si culoarea parului, gradul de pilozitate, siluete diferite, ochelarii, coafurile etc.", au subliniat cei care au demarat noul proiect.