Un student britanic a gasit o modalitate prin care fotografiile publicate pe Facebook pot transmite mesaje secrete.
Owen Campbell-Moore, de 21 de ani, student la Universitatea Oxford, a creat o extensie de browser care permite utilizatorilor sa transmita mesaje secrete prin intermediul retelei de socializare.
Secretbook va permite oricui foloseste Google Chrome sa ascunda mesaje de pana la 140 de caractere in imaginile JPEG publicate pe Facebook. Aceste mesaje pot fi citite numai cu ajutorul unei parole.
Owen a realizat acest proiect pentru facultate si a lucrat la el numai 2 luni, scrie Wired.com, citat de Daily Mail.
Este pentru prima data cand cineva afla cum se pot ascunde mesaje in fisiere, iar Facebook nu are cum sa le detecteze.
Pe scurt, acest sistem functioneaza astfel: mesajul este codificat prin inlocuirea unui pixel dintr-o fotografie cu o anumita culoare si apoi copierea lui in alte poze, astfel incat sa formeze textul dorit. Mesajul va putea fi citit doar de cineva care stie parola si cunoaste ce pixel trebuie sa caute.
Avand in vedere ca pozele publicate pe Facebook sunt automat formatate, studentul a trebuit sa copieze algoritmul de recompresie, astfel incat mesajul codificat sa nu se schimbe atunci cand ajunge pe reteaua de socializare.
Owen nu crede ca inventia lui ar putea fi folosita de teroristi pentru a transmite informatii, pentru ca nu este foarte sigura.
Conducerea Facebook a refuzat de dea declaratii despre acest subiect.