Google sarbatoreste, luni, printr-un logo special, implinirea a 84 de ani de la nasterea indiencei Shakuntala Devi, supranumita "calculatorul uman" datorita abilitatii de a realiza rapid calcule matematice complexe in minte.
Pentru talentul sau, Shakuntala Devi (4 noiembrie 1929 - 21 aprilie 2013) a fost inclusa, in 1982, in The Guinness Book of World Records.
Shakuntala Devi s-a nascut in Bangalore, India, iar tatal sau - artist de circ - a fost acela care i-a descoperit abilitatea de a memora numere, pe cand avea trei ani si incerca sa o invete niste trucuri cu carti de joc. Tatal ei a parasit circul si a pornit sa colinde orasele impreuna cu ea, prezentand numere in care Shakuntala Devi isi demonstra abilitatea de a face operatiuni matematice complexe, desi nu avea la baza niciun fel de educatie formala. Pana la varsta de 6 ani, ea si-a demonstrat capacitatea de a calcula si memora numere la Universitatea din Mysore.
In 1944, Devi s-a mutat cu tatal sau la Londra, intorcandu-se in India la mijlocul anilor 1960, cand s-a casatorit cu Paritosh Bannerji, un ofiter din serviciul administrativ indian din Kolkata. A divortat in 1979 si s-a intors in Bangalore la inceputul anilor 1980.
Devi a calatorit in toata lumea, demonstrandu-si talentele matematice, iar, in 1988, ea a mers in SUA unde capacitatile sale au fost studiate de profesorul in psihologie Arthur Jensen, de la Universitatea din California, Berkeley. Jensen a supus-o mai multor teste, inclusiv calcularea unor numere mari - radacina cubica a lui 61.629.875 si a saptea radacina a lui 170.859.375. Femeia a oferit raspunsuri la aceste intrebari inainte ca Jensen sa poata sa le scrie in carnetelul lui. Cercetarile privind capacitatile Shakuntalei Devi au fost publicate de Jensen in revista Intelligence, in 1990.
In 1977, aflata in SUA, Shakuntala Devi a fost rugata sa concureze cu un computer, solicitandu-i-se sa calculeze radacina cubica a numarului 188.132.517, iar femeia a castigat competitia. In acelasi an, la Southern Methodist University, ea a fost rugata sa calculeze a 23-a radacina a unui numar cu 201 cifre, raspunzand in 50 de secunde. Raspunsul ei a fost confirmat cu ajutorul unui computer, pentru care a fost nevoie sa se creeze un program special avand in vedere o operatiune matematica atat de complexa.
In Cartea Recordurilor, aceasta a fost inclusa dupa ce a inmultit doua numere de cate 13 cifre, alese aleatoriu, raspunzand in 28 de secunde.
In afara de capacitatile ei matematice, Devi a fost astrolog si a scris mai multe carti, inclusiv de fictiune si culinare.
Totodata, in 1977, a publicat primul studiu despre homosexualitate din India, spunand ca a fost interesata de acest subiect dupa ce a aflat ca sotul sau este gay, dorind sa afle mai multe si sa inteleaga.
In aprilie anul acesta, Devi a fost internata intr-un spital din Bangalore, India, din cauza unor probleme respiratorii. A murit pe 21 aprilie, la varsta de 83 de ani, din cauza insuficientei renale si cardiace.
Google isi schimba logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.