Numărul persoanelor afectate de coronavirus a ajuns la câteva zeci de mii, iar victimele se înmulțesc simțitor de la o zi la alta. Îngrijorarea sporește pe întreg Globul, pe măsură ce tot mai multe țări raportează noi cazuri de îmbolnăvire. Iar o echipă de oameni de știință a venit cu o idee care are potențialul de a calma spiritele.
Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au realizat o hartă care ajută la vizualizarea răspândirii coronavirus, în timp real, utilizând date furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, de autoritățile chineze, dar și compilând informații din alte surse relevante.
Pe măsură ce se actualizează bilanțul, harta se schimbă și recalculează numărul total al cazurilor confirmate, numărul deceselor, dar și situațiile în care pacienții au fost vindecați. Fiecare punct roșu reprezintă un focar, iar dimensiunea este proportională cu numărul cazurilor identificate în zona respectivă. Cu un clic, oamenii pot afla mai multe detalii despre regiune și despre specificul răspândirii coronavirus.
În starea de alarmă generată de o astfel de criză, informațiile false se răspândesc extrem de rapid, fiind unul dintre principalii factori de amplificare. Chinezii au luat măsuri drastice împotriva celor care au publicat detalii neconforme cu adevărul, opt oameni ajungând chiar în arrest.
Experții susțin că, în acest moment, numărul persoanelor infectate este mult mai mare decât totalul raportat oficial.