Tuturor ni s-a întâmplat, măcar o dată, să avem dificultăți în găsirea unui loc în care trebuia să ajungem, chiar dacă aveam la îndemână adresa exactă.
Fondatorii startup-ului what3words din Marea Britanie vor să scape omenirea de această problemă și au inventat o metodă prin care poți găsi orice loc din lume, fără coordonatele exacte.
Răspunsul companiei este împărțirea globului în 57 de trilioane de pătrate și atașarea, pentru fiecare dintre ele, a unor sintagme formate din trei cuvinte prin care membrii what3words susțin că pot identifica orice loc de pe planetă, de la casele dintr-o mahala indiană, până la o tabără de refugiați din Uganda sau o alee aglomerată din Hong Kong.
„Este un GPS user friendly, pentru că toată lumea are măcar o poveste în care localizarea nu a fost suficient de precisă”, a declarat pentru CNN Giles Jones, directorul de marketing al startup-ului.
Idea a fost a lui Chris Sheldrick, fost manager muzical, care acum e CEO-ul companiei. Acesta își amintește că era de multe ori frustrat din cauză că nu găsea locul în care ar fi trebuit să livreze echipamentele, fie pentru că adresele nu existau în aceeași formă, fie pentru că erau greu de comunicat.
Sheldrick a început să utilizeze coordonatele GPS pentru a remedia problema, dar combinațiile numerice erau greu de reținut și de împărtășit. Într-o zi, în urmă cu șase ani, a găsit soluția împreună cu un prieten. „Pe masă era un dicționar, iar ei se întrebau oare de câte cuvinte diferite ar fi nevoie pentru a construi un sistem de acest fel”.
Răspunsul este – în jur de 40.000, grupate în formule de trei. Funcționează în felul următor: spui că vrei să te întâlnești cu un prieten la mall, dar sunt mai multe intrări și nu există o modalitate simplă de a explica unde te afli. Folosind aplicația de mapare what3words, poți marca intrarea specifică a clădirii, iar apoi să apeși pe un pătrat virtual pentru a obține o frază atașată acelui perimetru, de exemplu „caramel.regat.semnătură” – o structură reală atribuită unei locații din Hong Kong.
Apoi, aplicația îți permite să deschizi adresa în Google Maps sau Apple Maps și să și ajungi la destinație. Desi initial a fost lansată doar în engleză, aplicația este disponibilă acum în 36 de limbi, printre care coreeană, japoneză și mandarină.
Una dintre țările în care aplicația a înregistrat un mare success a fost Mongolia, un stat cu o întindere vastă, populat și de multe triburi nomade. What3words a devenit acolo un sistem oficial de localizare și este utilizat acum de serviciile poștale naționale, de bănci, companii de taxi sau proprietari Airbnb.