O copie sigilată a jocului „The Legend of Zelda” din 1987 – care s-a vândut în peste 6 milioane de exemplare și a dat naștere uneia dintre cele mai emblematice francize de jocuri video din toate timpurile – va ajunge săptămâna aceasta la vânzare. 

Actualul deținător, un tânăr de 22 de ani din California, care se numește Kiro, spune pentru CNBC că jocul a fost în familia sa de când a fost achiziționat, pentru doar 29,87 USD în 1987 - o cifră echivalentă cu puțin peste 80 USD în prezent.

„M-am uitat la istoricul prețurilor și m-am gândit „Oh, poate cel mult voi primi 17.000 de dolari sau 20.000 de dolari dacă am noroc”, spune el. El a publicat lista într-o noapte în octombrie trecut și a stabilit prețul la 17.000 USD. În câteva minute, jocul lui s-a vândut.

„Mulți oameni mi-au trimis mesaje pe eBay imediat”, spune el. „Un tip s-a oferit să conducă până unde eram și să-mi dea 30.000 de dolari în numerar.”
Kiro a anulat rapid vânzarea și a dat jos anunțul, realizând că probabil avea ceva foarte special în posesia lui.

În aceeași noapte, a primit un mesaj de la un colecționar care l-a întrebat dacă ar fi deschis la un apel telefonic. Colecționarul a explicat că acea copie a „Zelda” a fost o unitate extrem de rară de la prima producție a jocului.

Faptul că obiectul era încă sigilat a făcut din acesta „Sfântul Graal” pentru colecționarii de jocuri video. De fapt, ultima dată când o primă serie de producție a „Zelda” a fost de vânzare, acesta a costat 705.000 de dolari, făcându-l unul dintre cele mai scumpe jocuri video vândute vreodată.

Colecționarul s-a oferit să-l pună în legătură pe Kiro cu un serviciu de clasificare și o casă de licitații specializată în jocuri de colecție.

„El a vrut cu adevărat să ajute”, spune Kiro. „Era încântat să vadă așa ceva ieșind pe piață și a vrut să obțin ceea ce a meritat jocul.”

În două săptămâni, Kiro a mers în Florida pentru ca jocul să fie evaluat în mod profesionist, iar apoi în Texas pentru a se întâlni cu Heritage Auctions, care se va ocupa de vânzare.
 

Share articol: