Produsele Huawei Mate 60, MatePad Pro 13.2 și Freebuds Pro ale companiei Huawei se numără printre primele dispozitive care se livrează cu standardul Nearlink, pe care Huawei îl promovează ca fiind un rival mult mai rapid și mai eficient al Bluetooth și Wi-Fi.

Anunțat în cadrul evenimentului HDC 2023 din august, Nearlink funcționează prin valorificarea la maximum a tehnologiilor wireless existente, inclusiv Bluetooth și Wi-Fi, potrivit Huawei Central.

Printre beneficii se numără un consum de energie cu 60% mai mic, viteze de transmisie a datelor de șase ori mai mari și suportă de aproximativ zece ori mai multe conexiuni de dispozitive. Standardul este conceput pentru a elimina latența (oferind o latență de 1/30 de milisecundă) și, în același timp și o lățime de bandă mare.

Huawei nu numai că își dotează cele mai recente dispozitive cu Nearlink, dar conduce, de asemenea, un consorțiu de 300 de companii de tehnologie dedicat dezvoltării standardului - toate chinezești, cu excepția Mediatek și St Gobain - pentru a integra acest protocol în produsele lor.
Acest grup include o gamă largă de companii din sectoare precum cel auto, audiovizual, electrocasnice, dar și electronice, printre care se numără Hisense, Honor și altele.

Nu sunt incluse nume importante din SUA, precum Intel, Qualcomm, AMD sau Nvidia, ceea ce duce la o posibilitate foarte reală ca tehnologia să ia avânt în China și să lase restul lumii în urmă.

Există, totuși, alternative, precum tehnologia UWB (ultra-wideband) pe care Apple o dezvoltă pentru dispozitivele sale, inclusiv pentru noua serie iPhone 15.

Deși SUA a pus Huawei pe lista neagră, acesta rămâne un jucător important pe piața mondială a tehnologiei.

Un protocol wireless construit și dezvoltat numai de companii chinezești - conduse de Huawei - ar putea avea ca rezultat o formă paralelă de rețea în care este imposibil de pătruns - în special atunci când vine vorba de modelarea modului în care standardul se îmbunătățește în timp și ce înseamnă acest lucru pentru utilizatori și întreprinderi, iar acesta este un motiv de îngrijorare pentru lumea tehnologiei.

__________________________________________________________________________________________________

 

Share articol: