Astfel de personaje sunt protejate de drepturi de proprietate intelectuală, însă în cazul de față acestea vor expira în 2024.

Cu câteva rezerve și condiții, Mickey Mouse, în forma sa originală, va fi liderul grupului de personaje, filme și cărți care vor deveni de domeniu public odată cu trecerea la anul 2024.

Într-un moment despre care mulți au crezut că nu va veni niciodată, cel puțin o versiune a elementului de proprietate intelectuală prin excelență și poate cel mai iconic personaj din cultura pop americană va fi liberă de drepturile de autor ale Disney, deoarece prima sa apariție pe ecran, scurtmetrajul „Steamboat Willie" din 1928, în care apar atât Mickey, cât și Minnie Mouse, va deveni disponibil pentru uz public.

Legea americană permite ca un drept de autor să fie deținut timp de 95 de ani, după ce Congresul l-a extins de mai multe ori în timpul vieții lui Mickey.

„Uneori este citată în derizoriu Legea de protecție a lui Mickey Mouse", au arătat autoritățile. „Este o simplificare exagerată, deoarece nu doar Disney a fost cel care a insistat pentru extinderea termenului. A fost un întreg grup de deținători de drepturi de autor ale căror opere urmau să intre în curând în domeniul public, care au beneficiat foarte mult de cei 20 de ani de protecție suplimentară."

Artiștii și creatorii actuali vor putea să se folosească de Mickey, dar cu limitări majore. „Versiunile mai moderne ale lui Mickey vor rămâne neafectate de expirarea drepturilor de autor ale producției „Steamboat Willie", iar Mickey va continua să joace un rol de prim plan ca ambasador global al Walt Disney Company în poveștile noastre, în atracțiile din parcurile de distracții și în produsele de larg consum", se arată într-un comunicat Disney.

Share articol: