Nu doar cautarile pe Google ajuta politia in lupta impotriva infractorilor, ci si retelele de socializare. Arestarile se vor face chiar si cu riscul incalcarii drepturilor civile si a intimitatii.

La jumatatea anului trecut celebra agentie de stiri Reuters s-a folosit de niste predictibilitatea retelei de socializare Facebook pentru a da de urma unui pedofil care urma sa intalneasca o potentiala victima, politia preluand cazul si intemnitandu-l pe raufacator. A fost primul semn ca un banal cont pe o astfel de retea poate ajuta fortele de ordine in lupta impotriva infractorilor, chiar daca mijloacele trec peste intimitate si drepturile civile.


"Noi nu ne-am dorit sa punem la punct un mediu in care utilizatorii sa fie supravegheati non-stop, ba dimpotriva. Cu toate acestea, unele fotografii si informatii, plus discutii prin mesageria instant pot ajunge in posesia altor persoane. Nu este vina noastra", a spus seful securitatii pentru Reuters in urma cu jumatate de an.

Retelele de internet pot incalca intimitatea si duce la arestarea unui posibil infractor cu mult inainte ca politia sa poate obtine un mandat pentru aceasta. Tocmai de aceea, fortele de ordine apreciaza faptul ca reteaua Facebook poate face "partea murdara a afacerii" si ca nu poate fi adusa in justitie.

Share articol: