WhatsApp lucrează de mai bine de un an la implementarea procesului de interoperabilitate cu alte platforme de mesagerie, în conformitate cu legea privind piețele digitale (DMA) a Uniunii Europene. 

Astfel, în curând, utilizatorii vor putea trimite mesaje între diferite servicii. Directorul tehnic al WhatsApp, Dick Brouwer, a dezvăluit cum ar putea fi implementată această funcție.

Reglementarea europeană care determină aceste schimbări are ca scop limitarea dominației marilor companii în economia digitală. Anul trecut, au fost identificați șase „gatekeepers", printre care Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance (TikTok), Microsoft și Meta (compania care deține Facebook și WhatsApp). Acesta companii au la dispoziție șase luni pentru a îndeplini cerințele autorităților europene, inclusiv pentru a implementa interoperabilitatea cu aplicațiile terților. Acest termen se încheie la 6 martie 2024.

La scurt timp după anunțul oficial privind regulile pe care e necesar să le respecte aceste companii pentru a putea activa mai departe pe piața europeană, WABetaInfo, un site cunoscut pentru furnizarea de știri despre WhatsApp, a descoperit o pagină de setări numită „External Chats" într-o versiune beta recentă a aplicației de mesagerie.

Într-un interviu acordat Wired, Dick Brouwer a discutat despre modificările planificate. Inițial, compatibilitatea cu aplicațiile de chat ale terților se va concentra pe mesajele text, trimiterea de imagini, mesaje vocale, videoclipuri și fișiere între două persoane. Mai târziu vor fi adăugate chat-urile de grup și apelurile.

Cu toate acestea, integrarea aplicațiilor externe nu aduce doar avantaje pentru utilizatori, ci ridică și riscuri de securitate semnificative. Diferite aplicații de mesagerie utilizează diverse protocoale de criptare cu standarde de securitate distincte.

Pentru a evita expunerea utilizatorilor WhatsApp la riscuri sporite de spam și fraudă, activarea integrării chat-urilor terțe va fi lăsată la latitudinea fiecărui utilizator în parte. Caracteristicile de interoperabilitate sunt încă în curs de dezvoltare și este posibil să fie ajustate în lunile următoare. Brouwer însuși recunoaște că nmeni nu știe exact cum va funcționa acest lucru.

 

Share articol: