Sapte state NATO ajuta Ucraina sa-si apere spatiul cibernetic intr-un conflict tacut, insa la fel de disputat, ca si cel armat.
Conflictul din Ucraina s-a simtit nu doar pa campul de lupta, ci si in spatiul virtual, unde atacurile DDoS si bruiajul comunicatiilor au dus la dezinformare, intr-o tara deja confuza, noteaza publicatia americana de tehnologie ZDNet.com, parte a grupului CBS. Sapte tari ale Aliantei Nord-Atlantice, in frunte cu Romania, si-au dat mana pentru a ajuta Ucraina sa isi protejeze spatiul cibernetic.
Tara noastra conduce grupul, care mai are in componenta Albania, Estonia, Ungaria, Polonia, Portugalia si Turcia. Romania a alocat 500.000 de euro din bugetul total al proiectului pe acest an, de 800.000 de euro. Decizia infiintarii acestui Fond de Sprijin a fost luata in timpul summitului NATO din septembrie, din Tara Galilor, la care au participat, printre altii, presedintele american Barack Obama, premierul britanic David Cameron, cancelarul german Angela Merkel si presedintele grance Francois Hollande.
In calitate de coordonator al proiectului, Romania se ocupa de toate aspectele; va gestiona bugetul si va lucra in mod direct cu autoritatile ucrainene in toate problemele relevante care tin de securitate.
„Cerintele tehnice pentru implementarea acestui proiect au fost deja stabilite, iar negocierile cu privire la aceste intelegeri sunt intr-un stadiu avansat. NATO trebuie sa tina pasul cu schimbarile rapide ale amenintarilor si sa intretinta mecanismele de aparare cibernetica la cel mai inalt nivel”, a declarat un oficial NATO din Bruxelles pentru ZDNet.
In calitate de natiune-coordonator, Romania ar trebui sa puna bazele unui centru care sa monitorizeze securitatea cibernetica si ale unui laborator care sa permita investigarea acestor incidente, mai spune oficialul NATO. Fondurile vor fi folosite si la pregatirea specialistilor pentru a putea lucra cu noile tehnologii. Deocamdata, nu se cunoaste exact cati experti vor fi implicati.
De proiect se ocupa Regia Autonoma RASIROM, care e subordonata Serviciului Roman de Informatii.
Partea romana a declarat ca este destul de complicat sa spui daca un atac este sau nu comandat de un guvern.„Suspiciunea implicarii unei anumite entitati statale este foarte dificil de demonstrat datorita complexitatii tehnologiilor folosite si faptului ca analiza identitatii unui atacator necesita o investigatie complexa si de durata”, spune Sorin Sava, purtator de cuvant la SRI.
Articolul il citeaza si pe Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe, care a declarat ca „Romania vrea sa devina lider regional in apararea cibernetica”, in timpul conferintei de securitate informatica organizate la Bucuresti, in luna mai, cu sprijinul Departamentului american pentru Comert.
Romania si Ucraina au mai colaborat in trecut pe partea de IT, lucrand impreuna pentru a combate hackingul, phishingul si atacurile DDoS aparute in regiune, o colaborare care a fost intensificata in ultima perioada.
Articolul evidentiaza preocuparea tot mai puternica a NATO pe linia protejarii spatiului virtual in cazul razboaielor. „Evenimentele din Ucraina confirma faptul ca toate conflictele si crizele viitoare sunt mai predispuse sa includa si o componenta cibernetica, astfel ca Alianta NATO a creat o prioritate din protejarea retelelor si infrastructurilor impotriva atacurilor cibernetice”, spune ofiterul Aliantei Nord-Atlantice.
Pe de alta parte, un raport elvetian sugereaza faptul ca securitatea spatiului cibernetic al Ucrainei ramane vulnerabila. „Mai multi observatori au remarcat faptul ca guvernul Rusiei a demonstrat o retinere semnificativa in afisarea capabilitatilor cibernetice in regiune. Rusia nu a avut stimulentele necesare pentru a scoate la suprafata intreg arsenalul, incluzand si armele cibernetice de care dispune”, arata o analiza realizata de Swiss Federal Institute of Technology din Zurich.