GeoHot, sau pe numele lui real George Hotz (un nume predestinat aș putea spune) este omul care a spart PlayStation 3 și a publicat pe Internet un tutorial în care descrie cum se face operațiunea, astfel încât să se poată instala pe consolă software „făcut în casă”, ceea ce l-a făcut pentru cei aproape 48 de milioane de deținători ai consolei mai popular decât Papa, Obama și Beyonce la un loc. Înfruntând furia juridico-avocățească a gigantului Sony, Hotz a făcut (pentru prima dată) apel la donații care să îl ajute să plătească avocații. Și ajutorul comunității nu s-a lăsat așteptat. 

 

De fapt banii au curs, campania de donare pentru prima rundă a confruntării durând mai puțin de două zile, moment în care inițiatorul a mulțumit contribuitorilor și a început să își pregătească procesul, denunțând pe blogul său practicile venale ale firmei japoneze. 

Reacția comunității nu este deloc o surpriză. Acest gen de răspuns al „netizenilor” la constrângere, politici corporatiste josnice, presiuni sau pur și simplu la abuzul de putere al oricărei entități din viața reală are și un nume: efectul Streisand, după numele cântăreței, care a încercat să blocheze publicarea unei fotografii aeriene a locuinței sale,cerând autorului 50 de milioane de dolari și a sfârșit prin a avea poza casei descărcată de 420000 de oameni în luna următoare.  Și să nu vă gândiți că era ținta atacului furibund al unor paparazzi lipsiți de scrupule; imaginea era una din cele 12000 realizate cu ocazia unui studiu al coastei Californiei. Cu această ocazie, numărul celor care au auzit de Barb(a)ra Streisand a crescut cu circa 4200% și s-a identificat prin analiza foto locația exactă a locului unde își ține artista faimosul nas atunci când merge seara la culcare.

Din nefericire, se găsește câte cineva (gen Sony, sau nu cu mult timp în urmă, Statele Unite ale Americii), care crede că este mai tare decât Internetul, (vezi WikiLeaks) și care crede că poate stopa prin măsuri juridice propagarea informațiilor publicate pe net. 

Momentul de absolut a fost dat tot de Sony, care a cerut în ședința de judecată o hotărâre a curții prin care munca sârguincioasă a lui GeoHot întru hack-uirea consolei să fie retrasă de pe net. Probabil prin intervenția celui de-al 18-lea conte Incappucciato sau a lui Superman. 

Așa cum s-a mai întâmplat, (și cum chiar GeoHot subliniază), singurii oameni fericiți după treaba asta, vor fi niște avocați care vor avea conturile mai grase pe profiturile lui Sony (oare nu le-a dat prin gând să bage pe CD-uri taxă de timbru pentru procese de piraterie :) ) și din donațiile oamenilor de rând.

Ca deținător de PS3 în .ro, care posed exclusiv titluri originale, achiziționate cu destule sacrificii, m-aș fi așteptat ca interesul Sony să se concentreze în a oferi clienților plătitori servicii mai bune și mai degrabă pe cum să introducă mai repede PlayStation Store în țara noastră, pentru că mi se pare extrem de incorect să plătesc aceiași bani ca și cei din SUA sau UK, și pentru că în profilul meu scrie la țară România, atunci când accesez secțiunea Store sau Network, să îmi iau o mare... țeapă. 

Share articol: