Va relatam in urma cu vreo doua saptamani de George Hotz (GeoHot), cel care a spart protectille PS3 si le-a facut publice. Conform unei hotarari judecatoresti, daca ati accesat site-ul lui, contul de twitter, blog-ul de pe blogspot sau contul lui de youtube, datele dumneavoastre personale vor fi transferate Sony Computer Entertainment America (SCEA), care incearca sa contruiasca cazul impotriva lui GeoHot.
In prezent, procesul este in faza de stabilire a jurisdictiei, iar hotararea judecatorului Joseph Spero vine in sprijinul SCEA, care pretinde ca majoritatea celor care au vizitat (si probabil beneficiat de informatiile scrise in) site-urile unde GeoHot a facut publica modalitatea de a sparge consola, sunt din partea de nord a statului California.
Prin aceasta mutare, compania incearca se inarmeze cu date suplimentare pentru a bloca o cerere de respingere a lui Hotz care doreste incetarea procesului ce il are ca principal parat. Daca SCEA va reusi ce si-a propus si daca aceasta victorie va contribui decisiv la castigarea razboiului, este momentan prematur sa speculam.
Intr-o postare pe blog-ul sau (accesati pe riscul dumneavoastra :) ) George Hotz comenteaza reactia SCEA la aflarea vestilor privind spargerea protectiilor PS3 (jailbreak asa cum i se mai spune) la modul urmator: pana la aceasta imensa infuzie de publicitate, numarul celor care aveau cunostinta de jailbreak era de ordinul zecilor, poate sutelor de mii, ceea ce insemna sub 1% din cumparatorii de PS3, si probabil ca majoritatea erau geeks, mult prea interesati sa puna Linux pe PS3 ca sa aiba timp si de altceva.
Ulterior procesului, scandalului, publicitatii imense care s-a facut in jurul acestui subiect, practic majoritatea posesorilor de consola au cunostinta de existenta vulnerabilitatii, au posibilitatea de a realiza jailbreak-ul si pun problema:”Hmmmm... si de ce sa mai dau eu banii pe jocuri cand am posibilitatea sa nu o fac?” Asta ca sa nu mai vorbim de reactia dezvoltatorilor de jocuri pentru consola Sony, care acum au cunostinta de faptul ca PS3 a fost spart. Pentru totdeauna.
Deisgur ca argumentul acesta sta sau nu in picioare, depinde de partea implicata, dar in lumina recentei hotarari judecatoresti, precum si a tentativelor reusite sau nu din ce in ce mai numeroase din ultima vreme ale unor firme si institutii de a pune mana pe datele de identificare ale utilizatorilor incomozi (vezi Wikileaks si Departamentul de Stat spre exemplu), este foarte posibil ca reactia utilizatorilor fata de Sony, sa nu fie tocmai blajina.
Revenind pe plaiuri mioritice, este putin probabil ca exceptand masura de a interzice accesul la PSN al utilizatorilor cu console crack-uite (care oricum avand in vedere lipsa de acces la Store si la Home din Romania, e praf in ochi), Sony sa ia si alte masuri impotriva romanilor.