Cercetătorii de la laboratorul forțelor aeriene americane din localitatea Rome, statul New York, au asamblat cel mai mare, cel mai rapid și, în același timp, cel mai ieftin supercomputer.
Prin conectarea a 1.716 de console PlayStation 3, cercetătorii au creat un supercomputer capabil să proceseze, să prelucreze și să interpreteze enorme cantități de imagini. Acesta va furniza analiștilor noi detalii, până acum insesizabile, din fotografiile realizate de la mare înălțime de avioanele-spion.
PlayStation 3 este consola de jocuri video lansată în 2006 de Sony și care se vinde in magazine cu aproximativ 1.400 de lei, cunoscută pentru calitatea de procesare a graficii HD din jocuri.
Lansat online la sfârșitul anului trecut, Condor, așa cum a fost botezat supercomputerul Air Force, se situează, în urma testelor derulate, între primele 40 cele mai rapide computere din lume.
Deschis în 1951 pentru dezvoltarea tehnologiei radar, Rome Air Development Center a continuat și după schimbarea tehnologiilor și a a dezvoltat o nouă nișă, fiind în prezent axat pe tehnologia informatiei, în special securitate cibernetică și dezvoltarea capacităților de prelucrare a datelor.
Condor poate realiza, 24 de ore pe zi, supravegherea real-time a unei suprafețe de aproximativ 600 de kilometri pătrați, a declarat Mark Barnell, directorul departamentului de high-performance computing.
Dezvoltarea lui Condor a început în urmă cu 5 ani, la puțin timp după ce Sony a lansat pe piață consola PlayStation 3. Richard W. Linderman, la vremea aceea cercetător principal al laboratorului, a început să experimenteze pe consola sa PS3 de acasă, folosindu-se de faptul că aceasta permite rularea Linux, sistemul de operare folosit de cele mai multe supercomputere actuale.
Pentru a dezvolta experimentele de acasă, Linderman a cerut echipei sale de cercetare să încerce să conecteze opt console PS3 ca să testeze capabilitățile. Impresionat de rezultate, a crescut numărul la 336. A mers și mai bine. "Dar cum ar fi să legăm o mie de console?", s-au întrebat cercetătorii.
Laboratorul a cerut Departamentului Apărării un buget de 2,5 milioane de dolari ca să asambleze supercomputerul. Ca să asambleze un supercomputer similar folosind componente speciale, nu console de jocuri din magazine, costul ar fi fost de 10 ori mai mare, a comentat Barnell. În plus, consumul de energie al lui Condor este mult mai mic decât al unui supercomputer similar. În funcție de capacitatea de calcul necesară, se pot porni doar grupe de 300 de console, fără a necesita pornirea tuturor.
O altă utilizare a lui Condor este denumită computational intelligence, o formă de raționare și luare a deciziilor de către computer. Un exemplu este în cazul cuvintelor, Condor poate scana sau procesa texte în orice limbă cu o viteză de 20 de pagini pe secundă, în cazul textelor incomplete umple spațiile lipsă cu acuratețe de 99,9% la prima "lectură" și poate face recomandări către analiști dacă textele imformațiile sunt importante sau nu.
“Procese care până acum necesitau ore sau chiar zile se fac acum în secunde” a comentat Barnell.
Pe cât de impresionant este Condor, Barnell consideră că în câțiva ani va fi detronat de supercalculatoare realizate prin interconectarea smartphone-urilor, oferind puterea acestuia într-o dronă de câteva sute de grame cu un consum energetic similar cu al unui bec.
Via: syracuse.com