La sfarsitul lunii august, brasovenii de la Allview anuntau lansarea acestui smartphone. Acum a venit timpul sa-i punem la incercare calitatile si sa-i cautam punctele slabe.
La lansare, Allview H2 Qubo a fost prezentat ca fiind urmasul lui P5 Alldro, care a fost “cel mai de success smartphone” al brasovenilor, conform declaratiilor lor.
Dotari tehnice
H2 Qubo de la Allview este un telefon dual-SIM dotat cu un procesor quad-core Cortex-A7 la 1,2GHz si un GPU PowerVR SGX 544, aceeasi optiune pentru care brasovenii au optat si in cazul modelelor mai scumpe (P6 Quad, V1 Viper etc.). Si in cazul memoriei interne, brasovenii au pastrat capacitatea de 4 GB (1.75 GB disponibil) extensibila pana la 32 GB cu ajutorul unui card microSD.
Pana aici va puteti intreba care sunt diferentele de dotari tehnice fata de modelele mult ma scumpe ale celor de la Allview. Diferentele se observa in cazul memoriei RAM, care este una de 512 MB, a display-ului TFT-LCD de 4.5 “ cu o rezolutie de 480x854 px (245 dpi) si a camerei principale OV5647 de 5 MP.
Sistemul de operare este Android 4.2 Jelly Bean, ceea ce face ca experienta cu acest device sa fie una placuta si fluida.
Design si constructie
Designul este unul indraznet, cu colturi aproape drepte, capacul spate fiind unul glossy pe care amprentele se vad destul de bine, cel putin in cazul variantei negre pe care am testat-o. Acest aspect se poate corecta cu ajutorul unui "capac de silicon”, disponibil in multe culori.
Este adevarat ca designul nu este unul revolutionar, dar H2 Qubo este un smartphone rezistent si cu imbinari bine executate, fara spatii intre elementele care-l compun si fara elemente care scartaie (asa cum am intalnit la alte modele mai scumpe).
Camera foto principala face ca smartphone-ul sa stea putin mai ridicat pe suprafetele plane, dar acest aspect are si partea lui pozitiva, pentru ca in lipsa acestui element de design, sunetul produs de difuzorul pozitionat in partea de jos ar fi fost unul mult mai slab.
Camere
O noutate pentru cei de la Allview este camera principala produsa de OmniVision. Modelul ales pentru acest smartphone fiind OV5647 de 5 MP, care ofera autofocus si filmare HD la rezolutia 720p cu 30 fps.
Calitatea pozelor obtinute cu ajutorul camerei principale nu este una extraordinara, dupa cum se poate observa din exemplele de mai jos, dar este una buna pentru categoria de specificatii din care face parte:
Mai multe imagini, in galeria foto de la finalul articolului
Nici calitatea filmarilor, cu care ne-am obisnuit la modelele anterioare (P5 Quad, P6 Quad 1080p si 20 fps), nu este una care iese in evidenta, dar sa nu uitam ca modelele respective fac parte dintr-o alta categorie de pret. Puteti observa calitatea filmarilor obtinute cu ajutorul camerei lui H2Qubo in exemplele de mai jos:
Smartphone-ul este dotat si cu o camera secundara de 0,3 MP, utila mai ales in cazul apelurilor video.
Bateria
Acumulatorul de 1800 mAh este unul decent si face fata unei utilizari normale, pana la 2 zile. Pot spune insa ca a avut un comportamnet putin ciudat, in sensul ca am reusit sa raman cu de 24% din baterie dupa 4 zile si 5 ore de utilizare. Incercand sa repet experimentul, nu am reusit sa obtin mai mult de 16% dupa aproximativ 12 ore de functionare aproximativ in aceleasi conditii precum cele anterioare.
In ambele situatii wirelessul a fost pornit 100% din timpul utilizarii. Trebuie sa tineti cont ca nu sunt multe smartphone-uri care ofera o autonomie de pana la doua zile in conditii de utilizare intense..
Benchmark
Rezultatele testelor sunt foarte bune pentru categoria de pret in care se incadreaza:
Cel putin in cazul testelor AnTuTu, H2 Qubo este superior din punct de vedere al punctajului obtinut fata de modelele mult mai scumpe ale brasovenilor si care au in plus fata de acesta 512 MB memorie RAM.
Chiar daca rezultatele testelor il pozitioneaza foarte bine in clasament, H2 Qubo nu este cea mai buna alegere pentru cele mai noi jocuri (mai ales din cauza memoriei RAM), dar se descurca destul de bine cu foarte multe dintre cele mai populare jocuri pe care le puteti descarca din Google Play.
Concluzie
Am tot amintit de “categoria de pret din care face parte” dar nu am pomenit nimic de respectivul pret. H2 Qubo se comercializeaza la pretul de 849 lei si exista posibilitatea sa fie achiztionat impreuna cu o alta noutate a brasovenilor, lansata in aceeasi zi cu acesta, adaptorul wireless display Smart2View, la pretul de 949 lei.
Cu ajutorul acestui dispozitiv “imaginile de pe smartphone-ul sau tableta Allview pot fi acum vizionate pe orice televizor cu port HDMI, fie ca este vorba despre jocuri, filme, videoclipuri, poze, browsing sau apeluri video in retelele de socializare".
Adaptorul se alimenteaza de la portul USB al televizorului si sincronizeaza destul de bine atat imaginile cat si sunetul transmis catre televizor din H2 Qubo, fie ca este vorba despre jocuri sau vizionarea unui film.
Producatorul acestui device vrea sa aduca in Romania experienta oferita de Chromecast in tarile in care Google isi comercializeaza deja produsul.