Cei de la BenQ vor sa le ofere gamerilor cel mai tare monitor pentru jocuri. Reusesc sa faca asta?

Succesorul lui XL2720T, monitorul XL2720Z lansat de BenQ in ianuarie anul trecut, promite sa fie solutia ideala pentru gamerii profesionisti. Iar pe hartie, arata incredibil. Vine cu Motion Blur Reduction, Low Blue Light, Gaming-comfort Flicker-free, Gaming Refresh rate Optimization Management (GROM) si Display Pilot. Sa vedem insa cum e in viata reala.

Citeste in articol:
- prima impresie
- specificatii, ecran si butoane
- performanta
- in jocuri
- concluzie, pro si contra

Prima impresie

La prima vedere, diferentele intre XL2720Z si predecesorul sau sunt inexistente. Monitorul are un display LED de 27 de inch (aprox 68.5cm) si este greu. Are 7.5kg si dureaza putin pana il asamblezi. Aici vin insa avantajele. Poate fi ajustata pozitia ecranului cu usurinta pentru dorinta ta. Poate fi ridicat sau coborat pana la nivelul mesei, poate fi asezat orizontal sau vertical si are un loc pentru casti.

Panoul este LED TN avand Flicker Free si Low Blue Light, cu ajutorul ultimei putand sa reduci lumina albastra emisa astfel incat sa fie mai putin solicitati ochii, lucru foarte util in conditiile in care vorbim de un monitor de 27 de inch.

Nu trebuie uitat si controlerul special cu care poti preseta cele 3 butoane pentru a trece mai usor la setarile dorite in functie de ceea ce faci, fie ca e vorba de un joc, un film sau navigare pe internet.

Specificatii, ecran si butoane

Rezolutia ecranului este de 1920x1080, iar unul dintre primele lucruri pe care le observi este timpul de raspuns foarte rapid. Conform producatorului, acesta este de 1ms. Cum monitorul este pentru gameri, acest aspect este extrem de important. Cele 6 butoane sensibile la atingere ce se afla pe partea din dreapta se aprind cand degentul este aproape. Cei de la BenQ au avut o idee foarte buna in a afisa pe ecran descrierea butonului, iar meniul este usor de navigat. Totusi, aici apare si prima problema. Nu o data s-a intamplat ca raspunsul la apasarea butoanelor sa fie lent, fiind necesare mai multe apasari pentru selectare.

Primul buton de sus permite sa pornesti sau sa opresti functia Blur Reduction. Este una dintre cele mai importante aspecte ale noului monitor al celor de la BenQ. Aceasta reduce lipsa claritatii in miscari din timpul jocurilor, mai ales in jocurile First Person Shooter, gamerii putand astfel sa aiba un avantaj important in fata unor adversari care nu au un monitor cu aceasta functie. Dupa cum spuneam, XL2720Z vine cu Refresh Rate pentru rezolutii diferite prin care obtine mai multe niveluri de rate de improspatare optime (100/120/144Hz) cu tehnologia Gaming Refresh rate Optimization Management.

Al doilea buton este butonul Picture Mode ce iti ofera 11 moduri de imagine, inclusiv Standard, Movie, Photo, sRGB, Eco si Real-Time Strategy (RTS). Exista si doua moduri optimizate pentru jocurile FPS. Nu am putut trece printre toate pentru a vedea diferentele in timpul jocurilor, insa pe cele pe care le-am vazut sunt impresionante. Butonul Display Mode permite modificarea vizualizarii in functie de preferinte, existand 12 formate diferite de rezolutie, de la ecranul plin 16:9, pana la un ecran de 17 inch 4:3. Butonul de meniu permite ajustarea luminozitatii, contrastului, temperaturii culorilor, saturatiei si gamma. Alte setari includ Color Format (RGB si YUV), Smart Focus ce permite sublinierea unei zone a ecranului, si Black Equalizare, ce mare umbrele intunecate fara sa fie micsorata calitatea.

Monitorul are si multe porturi I/O, inclusiv HDMI, DisplayPort 1.2, DVI si VGA video. Exista si un port pentru S-switch si cate un port USB in partea de sus si cea de jos, plus doua in partea stanga, langa un jack pentru casti. Toate conexiunile sunt insa USB 2.0.

Monitorul XL2720Z are suport pentru Nvidia-3D-Vision-2 insa kit-ul trebuie achizitionat separat. Un minus pentru monitor este ca nu e dotat cu difuzoare, ci are doar jack-ul de 3.5mm.

Performanta

Cei de la BenQ numesc XL2720Z ca fiind un monitor de cea mai inalta performanta pentru gaming iar acest lucru este acoperit de ceea ce am vazut. Indiferent de joc, de la Call of Duty: Black Ops si Tomb Raider, la Need For Speed, lagul input este aproape insesizabil.

Faptul ca este un monitor pentru gaming si nu pentru designeri grafici se vede din contrastul 1000:1. Temperatura culorilor ajunge la un rezonabil 7120K, gamma este departe insa de idealul 2.2, la 2.6. Delta E are in medie 6.2, desi pentru acuratetea ideala ar trebui sa fie sub 3.

Fiind un panel TN, uniformitatea si unghiurile de vizualizare erau de asteptat sa nu fie cele mai bune. Totusi, unghiurile de vizualizare nu au fost deloc rele in comparatie cu alte paneluri similare. BenQ specifica faptul ca unghiul de vizualizare este de pana la 170/160. Pentru a vedea toate datele obtinute de XL2720Z va recomand testele celor de la Tomshardware.

In jocuri

Iata si capitolul cel mai interesant, acesta fiind principalul punct de atractie pentru monitorul BenQ XL2720Z. Dupa cum spuneam, lagul este insesizabil, mai ales daca activezi Instant Mode. Diferenta este de la 19.4ms la 2.6ms! Fara Instant Mode, diferenta este insesizabila pentru majoritatea utilizatorilor, insa in timpul unui joc poate fi semnificativ.

Avantajul este dat de trecerea rapida de la un mod la altul. Daca te afli intr-o zona care nu e foarte luminata intr-un joc, activarea Instant Mode si Blur Reduction ajuta enorm. Pentru a nu avea niciun pic de lag, oprirea functiei Blur Reduction este recomandata, fara ca acest lucru sa afecteze jocul.

Despre Motion Blur trebuie sa vorbim mai mult. Pentru cea mai buna claritate a obiectelor in miscare in jocuri, Motion Blur este ideal. Utilizatori au astfel abilitatea de a profita de avantajul celor 120hz, fiind mai putin afectati de blurul obiectelor in miscare fata de utilizatorii cu 60hz.

Concluzia, pro si contra

In primul rand, trebuie sa vorbim despre pret. Acest monitor se adreseaza cu siguranta gamerilor, practicantilor de e-sports. Monitoarele BenQ au primit multe premii pentru desing si performanta, fiind utilizate de jucatorii profesionisti. Asadar, pretul de peste 2.300 RON poate parea piperat, insa pentru cei care doresc sa aiba cea mai buna si performanta experienta, XL2720Z este una dintre cele mai bune variante.

Este un monitor premium, foarte rapid, care iti ofera avantaje importante in gaming. Iar panelul TN desi nu este cel mai bun pentru reproducerea ideala a culorilor, este unul performant.

BenQ nu a facut la suprafata mari schimbari fata XL2720T, un monitor excelent pentru gaming in continuare. Isi depaseste insa predecesorul la toate capitolele iar modul Motion Blur Reduction ofera o imagine curata si clara a obiectelor in miscare.

Pro
+ Motion Blur Reduction function
+ contrastul
+ rata de refresh 144Hz
+ raspunsul foarte rapid de 1ms

Contra
- Pretul
- display-ul TN
- butoanele nu raspund mereu imediat
- nu are speakere

Share articol: