Am avut in teste proiectorul cateva zile, suficient cat sa vedem de ce este in stare.

Proiectoarele au devenit o unelta foarte atragatoare pentru cei care doresc sa aiba in propria casa conditiile de la cinematograf. Pentru asta, cei de la Epson propun noul EH-TW5350, cel pe care l-am avut in teste si care ne-a surprins placut.

- Design si conexiuni
- Specificatii si functii
- Calitatea imaginii
- Concluzii

Design si conexiuni

Carcasa Epson este una clasica pentru proiectoarele de  acest tip, cu lentila pe partea din dreapta si ventilatorul in cealalta. Deasupra lentilei sunt 3 zone de control, fiecare cu propriile optiuni. In primul rand avem protectia de praf pentru lentila pentru atunci cand proiectorul este oprit. Tot in acea zona gasim zoom-ul manual si inelul pentru focalizare.

Astfel, poti ajusta de unul singur zoom-ul si focalizarea in functie de distanta la care plasezi proiectorul fata de perete. Dimensiunile carcasei sunt 297x245x114mm si cantareste 3.1kg, ceea ce o face usor de impachetat si carat. Desi carcasa este din plastic, senzatia este una foarte placuta si ofera siguranta unui produs solid care nu se va face bucati daca il muti dintr-un loc in altul.

Daca deasupra avem butoanele pentru accesarea meniului in cazul in care telecomanda nu este la indemana, pe spate sunt conexiunile inclusiv 2 porturi HDMI, slot VGA si RCA. Avem si 2 slot-uri USB (unul este service only) si jack-uri pentru audio. Cu HDMI-ul, partea audio poate fi transmisa prin acelasi cablu iar difuzorul este de 5W RMS, volumul fiind surprinzator de mare.

Ce impresioneaza la acest capitol este usurinta cu care poti sa setezi tot ce te intereseaza - practic, de la momentul pornirii proiectorului pana la pornirea unui film dureaza poate 1 minut! Un minus ar putea fi modul in care s-a incalzit dupa 2 ore de functionare. Totusi, nimic anormal in aceasta privinta.

Specificatii si functii

Proiectorul are o rezolutie de 1920*1080 pixeli, contrastul este de 35.000:1. Luminozitate este de 2200 de lumeni si pe negru, si pe color. Iar autonomia proiectorului este una linistitoare: 4.500 de ore in modul normal, aproape dublu in modul eco.

Epson TW5353 este capabil sa ofere clipuri 3D si chiar are si modul de conversie 3D daca vrei sa vezi totul in 3D. Exista si mai multe optiuni de a vedea in 3D inclusiv 3D Dynamic si 3D Cinema, precum si toate optiunile pentru marimea ecranului, contrast si luminozitate. Proiectorul beneficiaza de tehnologia 3LCD acelor de la Epson ce ofera luminozitate ridicata pe culoare si reproducere corecta a culorilor. Mai multe despre aceasta tehnologie, in clipul de mai jos

Nu trebuie uitat suportul pentru conectarea wireless la smartphone-urile si calculatoarele care au aceasta functie. Astfel, poti foarte usor sa proiectezi pe perete imaginea de pe telefon. Prin acest sistem poate fi transmis si audio.

Calitatea imaginii

La acest capitol revenim la tehnologia 3LCD. Diferenta fata de proiectoarele cu un singur chip DLP este semnificativa. Cel mai bun rezultat este intr-o camera intunecata, insa luminozitatea este suficient de buna si pentru atunci cand lumina de afara dauneaza. Contrastul ridicat face ca proiectia de pe perete sa fie impecabila.

Totusi, ideal pentru o calitate maxima a imaginii ramane scenariul cu camera intunecata. Daca in acest context se descurca mai bine ca rivalii, intr-o incapere cu lumina de afara, proiectorul sufera putin. Desigur, exista plusuri si minusuri pentru orice proiector la acest pret.

TW5350 vine si cu sistemul full frame interpolation. Ce inseamna asta? Poate fi activat acest sistem pentru sport si gaming mai ales, nu si pentru filme sau seriale. In cazul acestora, dezactivarea este de preferat pentru a evita "efectul de telenovela".

Am vazut mai multe filme cu ajutorul proiectorului si experienta a fost una foarte placuta.

Concluzii

Epson EH-TW5350 este unul dintre cele mai bune proiectoare din gama lui. Este ideal pentru folosirea in interior, in propria casa. Daca vrei sa te uiti la filme, clipuri video, sau se il folosesti pentru gaming, este o alegere foarte buna. Mai ales daca poti "izola" camera astfel incat lumina sa fie una foarte redusa. Pretul nu este deloc mare pentru ce ofera: aproximativ 3400 de lei.

Pro:

+ calitatea imaginii
+ tehnologia 3LCD
+ capabil sa redea in 3D
+ suportul pentru conectarea wireless
+ ideal pentru interior

Contra:

- se incalzeste dupa o functionare de durata
- calitatea nu este cea mai buna cand lumina este puternica in camera

Share articol: