Analizam doua dintre cele mai bune telefoane dintr-o categorie unde Apple nu exista.

Multi utilizatori doresc varful de gama. Ultimul telefon aparut cu cele mai bune tehnologii. Insa viteza cu care producatorii avanseaza pe acest plan este atat de mare incat telefoanele mid-range de acum sunt la nivelul flagship-urilor din 2015. Astfel, utilizatorii care vor un telefon excelent fara sa investeasca o suma mare de bani pentru ultimul model de top, se pot reorienta catre telefoanele din aceasta categorie. Iar ca variante sunt telefoanele cu Android deoarce Apple nu a "atacat" niciodata categoria mid-range. Iar un iPhone mai vechi cu 1-2 de generatii poate ca nu este varianta optima pentru utilizatori.

Cei de la Samsung si cei de la Huawei, adica 2 dintre primii 3 producatori de smartphone-uri din lume, propun pentru aceasta categorie Galaxy A5 (2016) si P9 lite. Le-am avut in teste pentru a incerca sa stabilim un castigator.

- Design si ecran
- Performanta
- Senzor amprenta si baterie
- Camera foto
- Concluzie

Design si ecran

Huawei P9 lite a fost lansat de compania din China alaturi de flagship-ul P9 si versiunea mai mare, P9 Plus, in luna aprilie a acestui an. Cei de la Huawei si-au obisnuit fanii cu oferirea unei versiuni mai putin costisitoare si, chiar daca exista cateva diferente fata de flagship, seamana foarte bine cu acesta. In schimb, Galaxy A5 (2016) a fost lansat in ultima luna a anului trecut, lucru care vine cu un avantaj si un dezavantaj fata de adversar - a avut mai mult timp sa devina cunoscut pentru utilizatori dar, in acelasi timp, nu ofera acel sentiment de noutate.

Diferenta de greutate dintre cele 2 telefoane testate este una insignifianta, A5 fiind cu 7 grame mai greu (155 fata de 147). Cu alte cuvinte, nu se simte diferenta cand utilizatorul tine telefonul in mana. La capitolul design, Huawei are o bila alba fata de Samsung doar prin faptul ca telefonul este diferit fata de celelalte ale companiei, in timp ce A5 aduce aminte de A3, S6 etc.

Daca Huawei puncteaza la aspect, Samsung castiga atunci cand vine vorba despre impresia pe care ti-o ofera telefonul in mana. Diferenta intre P9 si P9 lite se simte - desi ambele sunt atractive, numai primul ofera acel aspect premium. In schimb, Galaxy A5 (2016) are Gorilla Glass 4 si pe fata, si pe spate, iar metalul de pe lateral iti da siguranta atunci cand il tii in mana.

P9 lite vine cu un display de 5.2 inch cu o rezolutie 1080*1920, la fel ca si Galaxy A5 (2016). Asemanarile dintre cele doua telefoane continua si in ceea ce priveste densitatea pixelilor - 424 ppi. Acest lucru inseamna un contrast excelent, luminozitate buna si tot ce iti poti dori de la un display. A5 are insa un plus - ecranul SuperAMOLED, specialitatea Samsung, cel care ramane unul dintre cele mai atragatoare display-uri de pe telefon. In schimb, P9 lite vine cu un IPS LCD excelent, insa cu o treapta sub adversar.

 

 

Performanta

Ambele telefoane reprezinta un upgrade considerabil fata de predecesori in ceea ce priveste performanta. Vin cu procesoare cu 8 nuclee - daca Huawei a ales propriul procesor, HiSilicon Kirin 650, A5 (2016) merge pe mana Snapdragon 615 iar acest lucru se simte - atat in testele de benchmark, cat si in ceea ce priveste gaming-ul, P9 lite este superior. Poate ca Samsung ar fi ales mai bine Snapdragon 808. In plus, P9 lite are o versiune mai noua de GPU ( Mali-T880MP2 fata de Mali-T720MP2), rezultand intr-un framerate superior in jocurile ce solicita mult partea grafica.

 

 

Un alt capitol la care P9 lite este superior este sistemul de operare - A5 (2016) vine cu Android 5.1, urmand sa primeasca in curand un update la Android 6.0, in timp ce P9 lite, fiind lansat mai recent, are din start Android 6.0 si va primi update la Android N, dupa ce acesta va fi lansat.

Asemanarea dintre cele 2 telefoane continua si cand vine vorba despre memoria disponibila - 16GB si posibilitatea folosirii unui card microSD de pana la 256GB.

Unde se face atunci diferenta dintre cele doua telefoane atunci? Interfata sistemului de operare. Desi sunt 2 telefoane cu Android, interfata le face foarte diferite. P9 lite vine cu Emotion UI 4.1, in timp ce A5 (2016) vine cu TouchWiz. Prima poate aduce aminte de iOS intr-o anumita masura, in timp ce TouchWiz-ul este familiar pentru oricine a avut chiar si pentru o scurta perioada un smartphone Samsung. La acest capitol nu poate fi declarat un castigator, fiind vorba de preferinta utilizatorilor.

Senzor de amprenta si baterie

Huawei si Samsung raman fideli abordarilor de pana acum - la fel ca flagship-ul P9, si versiunea lite are senzorul de amprenta pe partea din spate si functioneaza la fel de bine. Este extrem de rapid si erorile sunt foarte rare. Dezavantajul? Nu poti debloca telefonul astfel cand el se afla pe o suprafata plana.

In schimb, A5 are senzorul de amprenta pe partea din fata, pe butonul de home. Este rapid, insa nu poate depasi la acest capitol P9 lite. In plus, se intampla mai des (probabil din cauza pozitionarii) sa pui degetul altfel decat in modul ideal pentru a-l recunoaste astfel ca nu il vei debloca din prima mereu. Nu are insa dezavantajul mentionat la P9 lite.

Bateria este un alt capitol care poate face diferenta pentru utilizatori. Iar Huawei, spre deosebire de alti producatori din China, a investit resurse importante pentru optimizarea soft-ului astfel incat sa ofere rezultate mai bune decat alte telefoane care au baterii mai mari. Castiga astfel si la partea de design, telefonul fiind mai subtire, si la partea de autonomie. Cei de la Samsung fac insa acest lucru de mai mult timp.

Rezultatul? Desi P9 lite are o baterie de 3.000 mAh, iar Galaxy A5 (2016) de 2.900 mAh, diferentele sunt mici. Cu datele mobile pornite in permanenta, ambele telefoane vor trebui reincarcate seara - fara acestea, poti ajunge si la 2 zile de utilizare medie. Ambele telefoane ofera si posibilitati de a scadea performanta pentru a conserva mai bine bateria. In cazul P9 lite, exista mai multe variante - poti alege modul inteligent care afecteaza performanta doar in timpul jocurilor, poti reduce rezolutia display-ului la 720p si poti alege chiar varianta Ultra care face ecranul alb-negru si ofera acces la telefonia si mesaje. A5, la fel ca telefoanele din seria Galaxy, ofera o reducere a consumului medie, dar si varianta extrema care functioneaza ceva mai bine decat pe P9 lite, cu toate ca sunt asemanatoare. Aici, ecranul SuperAMOLED isi face simtita prezenta.

Camera foto

Acesta este probabil capitolul cel mai important in prezent pentru un utilizator atunci cand isi alege noul telefon. Iar aici se vede diferenta cel mai mult intre varful de gama si mid-range. Desi P9 lite si Galaxy A5 (2016) vin amandoua cu o camera principala cu 13MP, abordarile celor doua companii sunt cat se poate de diferite.

Incepem cu P9 lite. Fata de flagship-ul P9, nu avem colaborarea cu cei de la Leica si, avand in vedere ca acesta a fost principalul punct de atractie pentru P9, versiunea lite pleaca din start cu un dezavantaj. Totusi, camera se descurca excelent in conditii normale. Vine cu toate functiile de la P9, de la HDR la modul pictura, si are chiar si posibilitatea focalizarii intr-un anumit loc - nu se descurca insa la fel de bine ca P9 si nu poti schimba exact locul in care ai focalizat dupa ce ai facut poza. Totusi, P9 are 2 camere iar acest lucru face diferenta la acest capitol.

Galaxy A5 (2016) sta ceva mai slab decat S6 la capitolul camera in ceea ce priveste numarul de megapixeli si cam atat. In rest, ofera aceeasi performanta, avand f/1.9 ce va oferi poze excelente in conditii de lumina slaba. Mai bune decat P9 lite (f/2.0), insa acesta are un mod Pro superior. Niciunul dintre cele 2 telefoane nu filmeaza 4K, nici macar 1080p cu 60fps, ci doar cu 30fps.

Camera pentru selfie iar ofera 2 abordari diferite si conteaza ce prefera utilizatorul - daca P9 lite are 8MP insa "doar" f/2.0, Galaxy A5 are o camera secundara de 5MP, insa f/1.9. Asadar, ce preferati? Mai intunecat dar mai clar, sau mai luminos si rezolutie mai mica? P9 lite are totusi LED flash si in fata, astfel ca acest lucru inclina balanta catre acesta.

Concluzie

Diferentele fata de varful de gama in ambele cazuri se vad si la pret - aproximativ 1.200 de lei pentru P9 lite si 1.450 de lei pentru Galaxy A5 (2016). Pretul ceva mai mare pentru A5 reprezinta un dezavantaj considerabil in conditiile in care diferentele fata de P9 lite sunt mici - din contra, sunt destule capitole la care P9 lite este superior.

P9 lite si Galaxy A5 (2016) se adreseaza utilizatorilor care vor un telefon foarte bun in 2016 fara a investi o suma foarte mare de bani. Si care prefera ceva lansat recent si nu un flagship din trecut pentru ca, asa cum am spus in deschidere, acest lucru ofera cateva avantaje - in primul rand, update-urile de soft au sanse mai mari sa vina mai rapid pe telefoanele lansate mai recent.

Fiind 2 telefoane ce ofera o experienta asemanatoare, diferenta se face in functie de utilizator - ce prefera acesta la anumite capitole. Si, desigur, care este interfata care i se pare mai atragatoare. Daca nu se inclina insa balanta in vreo directie luand in calcul ce ofera fiecare telefon, atunci pretul reprezinta marele avantaj pentru P9 lite.

Argumente pro P9 lite
- pretul mai mic fara ca acest lucru sa insemne o diferenta in ceea ce priveste calitatea
- modul Pro al camerei
- procesor mai puternic
- senzor de amprenta mai rapid
- versiune mai noua a sistemului de operare

Argumente pro Galaxy A5 (2016)
- camera mai buna pe Auto
- ecranul SuperAMOLED
- design care ofera senzatia premium
- vine cu Gorilla Glass 4

Share articol: