Am testat telefonul timp de câteva zile, iar impresiile le găsești mai jos.

iPhone XR a fost prezentat de Apple drept versiunea accesibilă a noii serii de iPhone lansată în 2018. Însă telefonul este departe de a fi ieftin sau cu specificații inferioare. Este adevărat că există unele diferențe între el și modelul premium, iPhone XS, dar acestea nu sunt foarte mari.

Ce conține pachetul

Apple oferă în cutie, alături de iPhone XR, un încărcător obișnuit, un cablu USB-Lightning pentru încărcare și transfer de date și căști cu fir EarPods. Nici vorbă de încărcător rapid sau de un adaptor jack-Lightning, prin urmare nu poți folosi decât căști de la Apple. Dacă ai altele pe care vrei să le conectezi la noul iPhone XR va trebui să cumperi tu un adaptor.

La acest capitol cred că Apple ar trebui să-și schimbe politica și să ofere gratuite toate accesoriile necesare, mai ales că vorbim de telefoane scumpe. Cea mai ieftină versiune a iPhone XR costă peste 4.000 de lei.

Design

Ca aspect, telefonul arată aproape la fel ca modelele premium iPhone XS și XS Max: are ecran edge-to-edge și celebrul „breton” lansat anul trecut odată cu iPhone X. Există însă și diferențe între aceste modele. Cea mai evidentă diferență este cea legată de dimensiune. iPhone XR se situează ca mărime între iPhone XS și XS Max. Are 75,7 mm lățime, 150,9 mm lungime, 8.3 mm grosime, cântărește 194 grame, iar ecranul este de 6,1 inci.

Un minus pe care trebuie să-l menționez în comparația cu modelele iPhone XS și XS Max este ecranul. iPhone XR are ecran LCD Liquid Retina – un ecran foarte bun, desigur, dar, pentru că nu este OLED, marginile telefonului sunt ceva mai mari, iar dispozitivul în sine are o grosime puțin mai mare (8,3 mm).

Personal, nu mă deranjează aceste aspecte, pentru că dimensiunea ecranului mi se pare ideală, iar imaginile sunt redate foarte bine, în culori clare, luminoase, chiar dacă rezoluție nu este Full HD, ci doar de 1.792 x 828 pixeli.

Cadrul telefonului este din aluminiu, nu din oțel, un alt detaliu care poate conta pentru cei care vor un model cu aspect premium. Partea din spate este însă din sticlă, arată foarte bine și permite încărcare wireless. Nu recomand însă să folosești un iPhone fără carcasă de protecție. Sticla este vulnerabilă la lovituri, iar orice atingere lasă amprente pe telefon. În cazul iPhone XR ar fi bine să alegi o husă transparentă, pentru că telefonul este disponibil în 6 culori foarte frumoase și ar fi păcat să nu se vadă.

Ecranul tactil cu tehnologie IPS are un inveliș oleofobic, pentru o mai bună rezistență la amprente și la zgârieturi. Este o specificație importantă, dar chiar și așa ar fi bine să folosești un ecran de protecție.

Performanță

Marele plus pe care îl aduce Apple anul acesta este noul procesor, A12 Bionic, cu motor neural. Este cu 15% mai performant ca versiunea de anul trecut de la iPhone X și se regăsește pe toate cele trei modele de iPhone din acest an, inclusiv pe iPhone XR. Prin urmare, dacă pe partea de design putem vorbi de o diferență între cele trei dispozitive, la capitolul performanță, iPhone XR se descurcă la fel de bine ca modelele premium.

Placa video este și ea cu aproximativ 50% mai bună ca la vechiul procesor A11. Noul procesor are șase nuclee și este primul de 7 nanometri lansat pe un smartphone. Personal, acest procesor mi se pare punctul cel mai tare al noii serii de iPhone din acest an. Iar faptul că Apple nu a mai făcut acum diferență la acest capitol între modelele premium și cel „accesibil” este o notă bună pentru producător.

La capitolul memorie, iPhone XR stă ceva mai slab ca versiunile XS și XS Max: are doar 3GB de RAM în loc de 4GB. Telefonul este disponibil în mai multe variante, cu 64GB, 128GB sau 256GB spațiu de stocare. Am avut în teste versiunea cu 64GB și s-a comportat foarte bine.

Bateria de 2942 mAh este însă marele avantaj al acestui model, fiind cea mai bună baterie întâlnită până acum la un iPhone: cu o singură încărcare rezistă până la 25 de ore de convorbire sau până la 12 ore de utilizare a internetului. Cu un încărcător rapid, bateria ajunge de la 0 la 50% în doar 30 de minute.

Tot la capitolul performanță vreau să menționez sistemul de operare – iOS 12, care vine preinstalat. Rapid și perfect optimizat, este cea mai bună versiune de iOS de până acum, care funcționează bine pe orice model, de la iPhone 6s în sus.

Cameră foto

La capitolul cameră foto, iPhone XR se descurcă foarte bine. Nu este cel mai bun telefon de până acum din acest punct de vedere, dar asta nu înseamnă că nu face poze deosebite. Chiar dacă are o singură cameră foto pe spate, diferența dintre acest model și iPhone XS, care are cameră duală, este evidentă doar la nivel de zoom.

Neavând un senzor telephoto, iPhone XR are un zoom digital de doar 5x, însă rezultatul este foarte bun chiar și în aceste condiții. Iată mai jos o fotogtafie făcută cu zoom maxim.

Camera principală este de 12MP, wide-angle, cu o deschidere f/1.8. La fel ca la iPhone XS, poți să te joci cu efectele Portrait Lighting, cu funcțiile Smart HDR, Panorama, Live Photos sau cu Modul Portret, dar acesta din urmă funcționează doar când camera detectează chipul unei persoane. Camera are stabilizare optică de imagine și beneficiză de control al expunerii.

Iată mai jos câteva fotografii realizate cu acest telefon.

Un detaliu care mi s-a părut puțin neplăcut este modului camerei foto de pe spate. Modulul iese foarte mult în relief, chiar mai mult ca la alte modele de iPhone, iar acest lucru îl face mai vulnerabil la lovituri sau zgârieturi. Problema se rezolvă dacă folosești telefonul cu o carcasă de protecție, dar totuși cred că Apple putea găsi o soluție pentru ca lentila să nu fie scoasă atât de mult în relief.

iPhone XR poate înregistra video la rezoluție 4K la 24, 30 sau 60 de cadre pe secundă. Are stabilizare optică a imaginii în timpul filmării și zoom digital de până la 3x. Filmarea slow-motion se realizează cu rezoluție 1080p la 120-240 cadre pe secundă, iar clipurile time-lapse au sistem de stabilizare. Poți încerca și filmarea cinematic video, la o rezoluție de 1080p sau 720p.

Camera frontală este de 7MP și are o deschidere f/2.2. Și cu aceasta poți testa Modul Portret cu efecte bokeh, Portrait Lighting, Smart HDR sau te poți juca realizând Animoji sau Memoji.

Modelul iPhone XR are sistem de recunoaștere facială Face ID, asigurat de camera TrueDepth, la fel ca iPhone XS și XS Max. Cu ajutorul acestui sistem poți folosi inclusiv funcția Apple Pay, dacă vrei să plătești rapid și simplu la magazine sau online.

Concluzie

iPhone XR este un telefon cu procesor rapid, design plăcut, ecran mare și o cameră foto foarte bună. Bateria mai rezistentă este un alt mare plus al acestui model. De aceea, acest telefon este o alegere bună dacă vrei să cumperi unul dintre cele mai noi modele de iPhone.

Diferențele de specificații între iPhone XR și iPhone XS nu sunt foarte mari. Nu același lucru putem spune însă despre diferența de preț, care este semnificativă.

Share articol: