Chinezii de la Lenovo au venit cu produse ambitioase si accesibile ca pret in ultima perioada. Iata cum se inscrie noul S60 in planurile lor.

Utilizatorii de telefoane mobile sunt de doua feluri: cei care vor mereu sa aiba cel mai nou si mai tare model pe care sunt dispusi sa dea oricat, si cei care isi doresc un smartphone cu care sa-si faca treaba. Noul Lenovo S60 este pentru a doua categorie. 

Fara brizbrizuri si feature-uri pe care nu stii ca le ai si poate nu le vei folosi niciodata, insa cu cateva functii ingenioase, gadgetul se vrea a fi unul practic, ieftin si finut.

Telefonul se inscrie in linia pe care cei de la Lenovo si-au trasat-o inca de cand au lansat primele lor telefoane: sa vina cu produse care sa satisfaca nevoile utilizatorilor, mentinand totusi preturile intr-o zona rezonabila.

Lenovo S60 a fost anuntat in luna ianuarie si s-a lansat oficial in martie.

 

Design

Smartphone-ul are un design placut si se simte bine in mana. Primul lucru la care ne-am gandit atunci cand l-am vazut a fost ca aduce a iPhone, datorita lateralelor sale. In partea de sus avem o mufa jack, pe dreapta sunt tastele de volum si butonul de power, in jos sunt pozitionate difuzorul si alimentarea, iar pe stanga sloturile pentru cele doua SIM-uri.

Carcasa are spatele nedetasabil, confectionat din policarbonat. In coltul din stanga sus gasim camera foto si un blitz.

Partea din fata a telefonului vine cu un ecran IPS de 5 inch capabil sa afiseze 16M de culori. Rezolutia este 720 x 1280p ceea ce duce la o densitate de pixeli pe inch de 294.

In sus avem camera frontala si difuzorul, iar in jos sunt trei butoane care asigura navigarea prin meniu.

Telefonul cantareste 128 de grame si are dimensiunile 143.3 x 72 x 7.7 mm. 

Un minus important pentru cei care iti tin telefonul in acelasi loc cu cheile fara sa-i puna folie sau sa-l tina in husa, este ca ecranul nu are Gorilla Glass.

Una peste alta, designul il situeaza pe un loc fruntas in randul telefoanelor mid-range.

 

Software

Aparatul Lenovo S60 pe care l-am testat noi a venit cu sistemul de operare Android 4.4.4, peste care producatorul si-a pus interfata proprie. Am incercat sa actualizam sistemul, insa mesajul afisat a fost ca detinem versiunea cea mai recenta.

Exista cateva functii simpatice: volumul tonului de apel poate scadea atunci cand ridici telefonul, ecranul se aprinde daca apesi pe el de doua ori sau se blocheaza daca scuturi aparatul.

Smartphone-ul are toate aplicatiile pe ecranul de home, si exista o multime de teme care schimba complet felul in care arata interfata. Meniul este bine organizat si, ca de obicei, Lenovo vine cu aplicatii cu adevarat folositoare preinstalate pe dispozitiv. Avem noile SYNCit, SHAREit, o aplicatie de securitate si un manager de fisiere.

Meniul de setari arata si el bine, te descurci usor printre optiuni. In plus, n-am simtit lag, telefonul s-a miscat fluid pe tot parcursul testului.

Si functia vocala merge bine. Lenovo S60 a stiut sa caute atunci cand i-am spus "poze cu pisicute simpatice", chiar si atunci cand am vorbit ca oamenii, nu robotic.

Hardware

Dual-SIM-ul S60 are un cip Snapdragon 410 de la Qualcomm, cu procesor quad-core, pe 64 de biti. Gasim inauntru patru nuclee Cortex-A53 la 1,2 GHz, care ii ofera telefonului o putere marisoara de procesare, dar si un consum de electricitate decent. La acestea se adauga un procesor grafic Adreno 306 si 2 GB de RAM, destul de mult pentru un telefon din clasa medie. S60 mai primeste si 8GB de spatiu de stocare, dar si slot pentru card microSD de pana la 32GB pentru cei care doresc mai mult loc de manevra.

Bateria lui Lenovo S60 este de 2150 mAh, probabil pentru a pastra un profil subtire. E aparent cam putin pentru un smartphone cu ecran de 5 inch. Se simte insa ca cipul a fost creat cu eficienta energetica in gand, astfel ca am reusit sa ne descurcam cu telefonul intr-o zi agitata de munca. Pentru cei departe de priza in momente critice, exista si o functie de economisire a bateriei.

Un alt lucru de luat in seama: telefonul nu s-a incalzit exagerat pe perioada testarii lui.

Ca bonus, telefonul are si Radio FM. Cat despre sunet, calitatea acestuia este in grafic, este cam ce te-ai astepta de la un smartphone mid-range.

 

Camera

Smartphone-ul Lenovo S60 are o camera principala de 13 MP, care face poze la rezolutia 4128 x 3096 p. Este dotata cu autofocus, blitz LED, stie sa focalizeze zona indicata cu degetul pe ecran, si are si detectie faciala. Camera frontala are 5 MP. 

Exista si functia HDR, care este in parametrii normali, iar meniul le va oferi pasionatilor de fotografie sansa sa exploreze. Iata o poza HDR:

Exista o multitudine de efecte speciale care transforma orice banala incercare intr-o imagine postabila pe Facebook, iar modul panorama iti permite sa te joci si sa impresionezi.

Daca nu esti prea pretentios si nu-ti doresti imagini RAW pe care sa stai sa le prelucrezi meticulos in softuri sofisticate, atunci Lenovo S60 e un telefon bun de luat in concediu de catre cei care nu-si doresc sa care un DSLR voluminos.

Aparatul este capabil sa filmeze FullHD. Iata cum arata o filmare fara trepied, tinand telefonul in mana:

Mai multe imagini brute realizate cu telefonul, in galeria foto de la finalul articolului. 

 

Concluzii

Lenovo S60 este un telefon la pret accesibil (aprox 900 de lei), destinat celor care isi doresc un dispozitiv pe care sa se poata baza fara sa fie nevoiti sa sparga bugetul familiei. Eranul e frumos, cu culori naturale, performantele hardware sunt la inaltime, iar designul este elegant.

S60 are multe plusuri:

  • + ecran foarte bun
  • + 2 GB de RAM
  • + design
  • + interfata foarte configurabila si ingenioasa

... dar n-am fi obiectivi daca n-am vorbi si despre minusuri:

  • - bateria ar fi fost bine sa fie un pic mai mare
  • - spatiu de stocare relativ restrans, desi extensibil cu card
  • - lipsa sticlei Gorilla
Share articol: