E mare, are un display sexy, dar proiectorul integrat face toti banii!

Care ar fi primul gand ce-ti trece prin cap atunci pui prima data mana pe o tableta de 13,3 inci? “E enorma! Unde sa-i mai fac si ei loc?” Ei bine, Lenovo Yoga Tablet 2 Pro si-a gasit imediat locul potrivit. Ma gandesc daca mai are rost sa tin televizorul, acum ca mi-am gasit cea mai noua jucarie: pico proiectorul integrat.
Oricum, ar fi fost de ajuns si ecranul superb, QHD, sau difuzoarele JBL. Asta deoarece tableta asta e facuta sa stea mai mult prin casa, pe masa, sau pe birou. Nu de alta, dar e putin cam exagerat sa vorbim de portabilitate in cazul unui “monstru” de 13.3 inci.
 
 
DESIGN
Tableta asta arata bine! Asa am putea rezuma designul reusit al seriei Yoga, iar Pro 2 nu face exceptie. Ca si celelalte tablete din serie, totul se invarte in jurul cilindrului de la baza, care are atat rol de gazda pentru baterie, dar e completat si de suportul metalic versatil, ce iti permite sa tii tableta in mai multe pozitii.
De altfel, dimensiunile respectabile (33 x 223 x 3,7-12,4 mm) o cam fac dificil de tinut in mana. Nici greutatea nu e de neglijat. Lenovo Yoga Tablet 2 Pro cantareste  995 de grame, mai mult decat Galaxy Note 2 Pro 12.2 sau Surface Pro 3 fara tastatura atasata.  Vei avea asadar nevoie de un rucsac sau poseta destul de mari pentru a o lua dupa tine, chiar si cu husa dedicata, care e disponibila optional.
E destul de grea, dar acel suport din aluminiu e mai mult decat potrivit in orice situatie.  Poti tine tableta in mana, o poti tine ca pe un stand, poti ridica suportul pentru a scrie pe ea sau o poti atarna pentru o prezentare. Asta daca nu vrei sa folosesti proiectorul.
Carcasa din plastic gri aduce putin cu designul unui MacBook. E destul de bine finisata, dar linia de contact dintre carcasa si ecran pare putin taioasa, fara sa fie insa deranjant. Marginile, care adapostesc camera frontala si senzorii au o latime decenta. Din pacate, ecranul lucios e un adevarat magnet pentru amprente.
Pe spate, standul metalic e usor de deschis, prin apasarea unui buton. Marginile sunt si ele bine finisate. Suportul are prevazut si un orificiu pentru a putea agata tableta. Daca il deschizi, vei avea acces la slotul pentru cardul microSD de pana la 64 GB. Tableta primita in test nu avea conectivitate 3G sau 4G. Orificiul suportului lasa loc pentru subwooferul JBL si camera principala. Pozitionarea ei e excelenta si nu deranjeaza deloc, tocmai din cauza marimii.
Pe partea din stanga, Lenovo Yoga Tablet 2 Pro are mufa audio jack, portul microUSB si butoanele de volum. Mai jos, pe cilindru, gasim butonul de pornire. In partea din dreapta exista un singur buton, dedicat pentru pornirea sau oprirea proiectorului. Cele doua difuzoare Dolby sunt amplasate frontal, fara sa le poti acoperi cu mana.
 
PROIECTOR
Repeta dupa mine: “Tableta asta are proiector! Tableta asta are proiector!” Am testat tablete mici si mari, rapide si lente, pe Android, Windows si iOS, dar proiectorul e o gaselnita cum Lenovo nu putea gasi mai bine. Practic, de cele mai multe ori am descarcat bateria uitand sa-mi mai iau ochii de la proiector.
Vorbim deci de un pico proiector destul de puternic. E capabil sa proiecteze o imagine de 854x480 pe o diagonala de 127 cm de la o distanta de 2 metri. Proiectorul e amplasat in capatul din dreapta al cilindrului, iar focalizarea se face cu ajutorul unui slider aflat in imediata apropiere a lentilei. Cei de la Lenovo spun ca intensitatea luminoasa atinge 30-40 de lumeni. In conditii de lumina normala, imaginea proiectata e destul de palida, comparativ cu alte proiectoare mici (care costa undeva intre 150-350 de euro), asa ca va trebui sa stingi lumina in camera pentru a te bucura la maximum.
Proiectorul se poate activa daca tii apasat butonul dedicat, sau din meniul de control disponibil in momentul in care glisezi pe partea de jos a ecranului. Poti proiecta aproape orice, de la fotografii, filme, Youtube, prezentari, sau poti face chiar o proiectie a ecranului, in mod full screen sau in modul split-screen, unde poti lasa proiectia sa continue in timp ce tu poti folosi tableta cum vrei. Daca nu mai atingi display-ul, acesta se va stinge dupa 10 secunde, pentru a economisi bateria. E de remarcat insa ca nu am observat aproape deloc delay intre actiunile mele pe display si ceea ce se proiecta pe perete.
Proiectorul e capabil sa corecteze automat efectul de deformare, aparut in urma unghiului de proiectare. Exista insa si un compromis. Nu poti regla inaltimea la care se face proiectia, deoarece suportul din aluminiu este fix, asa ca va trebui sa fii putin creativ in momentul in care asezi tableta.
 
DISPLAY
Am putea spune ca o asemenea tableta are un ecran pe masura. Lucrurile nu stau chiar asa. Lenovo Yoga Tablet 2 Pro ofera un display de 13,3 inci QHD IPS, cu o rezolutie de 2560x1440 pixeli. Daca ne luam strict dupa densitate, cei 221 de pixeli per inch sunt mult sub standardul impus de tabletele celor de la Samsung Sau Apple.
Chiar si asa, display-ul ofera suficienta luminozitate pentru a fi citit fara probleme in soare puternic. Ce-i drept, un ecran mat ar mai fi atenuat din reflexii si ar fi fost poate mai putin deranjant sa vezi cum face colectie de amprente. Culorile vii, putin cam accentuate, dar softul instalat de Lenovo permite atat ajustarea luminozitatii cat si trei nuante de culoare (normal, sepia, bright), care pot fi selectate automat sau manual. Per total, e o placere sa te uiti la filme sau sa te joci pe tableta asta.
 
SUNET
Cele doua difuzoare frontale alaturi de woofer-ul JBL reusesc sa redea un sunet de calitate, indeajuns de puternic si clar chiar si pentru cei mai pretentiosi utilizatori. Lenovo Yoga Tablet 2 Pro se aude mai tare decat iPad Air 2 sau Galaxy Tab S, in principal si datorita woofer-ului de 5 W. Chip-ul audio Wolfson Master Hi-Fi e cel mai bine pus in valoare chiar de aplicatia nativa Dolby Audio, in care utlizatorul poate alege unul din cele 4 moduri predefinite sau doua presetabile. Un alt plus pentru tableta de la Lenovo e atunci cand tii tableta in mana cele doua difuzoare JBL de 1,5 W nu sunt acoperite, iar sunetul nu e deloc distorsionat sau atenuat.
 
CAMERA
Chiar daca vine cu particula “Pro” in denumire, tableta asta nu a primit si o camera mai performanta, fata de surorile ei mai mici. Camera frontala de 8 MP este amplasata destul de jos, fara a deranja insa. E putin ciudat sa faci poze sau sa filmezi cu o tableta atat de mare in mana. Cel mai sigur pare sa fie modul portret, datorita cilindrului pe care-l poti apuca mai ferm. Nici sa schimbi repede setarile nu prea se poate fara sa risti sa scapi tableta. 
 
Perfomanta nu impresioneaza, iar tonurile par putin sterse, cu exceptia culorii rosu. Camera, a carei apertura e de f2.2, ofera in schimb o multitudine de moduri si setari, pentru cei care doresc mai mult control al fotografiei. Un alt minus e viteza cu care reuseste sa focalizeze. In medie, tableta reuseste sa faca o fotografie in 3-4 secunde. 
In modul video, camera e capabila sa filmeze full HD 1080p. Detaliile sunt clare, culorile par indeajuns de aprinse, dar autofocusul continuu ramane tot timpul in urma, iar sunetul inregistrat e destul de acut. Camera frontala de 1,6 MP cu focalizare fixa capteaza bine culorile. La o asemenea rezolutie nu avem mari pretentii pentru claritate, dar isi face destul de bine treaba, mai ales ca poate filma HD, la o rezolutie de 1280x720 pixeli/30 fps.
 
PERFORMANTA
Tableta asta sta bine la capitolul performanta. Chiar foarte bine. Indiferent cat de mult am fortat-o pe parcursul testului, nu a dat niciodata semne de lag, nici macar atunci cand am deschis simultan cate 3-4 aplicatii in modul multitasking, despre care vom vorbi putin mai jos.
Lenovo Yoga Tablet 2 Pro e echipata cu un procesor Intel Atom Z3745 quad-core, la 1,33 GHz, cu 2 MB cache, indeajuns de puternic si pentru jocuri foarte solicitante, precum Asphalt 8 sau N.O.V.A 3. Tableta are 2 GB RAM si 32 GB memorie interna. Capacitatea de stocare poate fi extinsa cu un card microSD de pana la 64 GB.
Am benchmark-ul AnTuTu a obtinut un scor decent, de 34.936, ceea ce o plaseaza peste HTC One, dar sub LG G3, Nexus 5 sau Samsung Galaxy S5. Cat priveste grafica, am folosit Ice Storm Unlimited si am primit felicitarile benchmark-ului, alaturi de un scor de 16.531. Arhitectura Silvermont si GPU-ul Intel HD Graphics Gen 7 fac ca Lenovo Yoga Tablet 2 Pro sa faca fata cu brio concurentilor echipati cu puternicele Snapdragon 800 sau 801. In Ice Storm Extreme, Yoga 32 Pro a obtinut un scor de 8968Asa cum spuneam, jocurile se incarca repede, sunt fluide, fara urme de lag si fara a incalzi excesiv tableta sau ecranul. In ceea ce priveste conectivitatea, tableta stie de standardele obisnuite: Wi-Fi a/b/g/n dual-band, si Bluetooth 4.0. 
 
SOFTWARE
Yoga 2 Pro vine cu  Android 4.4.4, dar si cateva modificari in plus de la Lenovo. Printre cele mai notabile gasim meniul asemanator cu Control Center-ul din iOS 8, ce-ti da acces la o serie de optiuni pentru camera foto, setari, capturi de ecran, activarea Dolby, sau a proiectorului, precum si controlul luminozitatii sau al modului de rotire a ecranului.
Trebuie neaparat sa spunem si de o alta caracteristica interesanta: Lenovo MultiWindow iti permite sa rulezi pana la trei aplicatii in float, alaturi de ce ai deja deschis. Functia asta e foarte utila, dar are o singura buba. Poti folosi doar sase aplicatii predefinite: E-mail, Galerie, Chrome, File Browser, Calculator, Video. Butonul edit e doar pentur a sterge una din ele, nu va faceti sperante. In plus, nici nu poti face drag and drop intre aplicatiile respective. 
Ca orice producator ce se respecta, Lenovo a pus si cateva aplicatii proprii. Vom lasa Projection la o parte. El e chiar util, insa poti trai linistit si fara sa folosesti ShareIT, CloneIT, Lenovo eFrame sau SynciT HD. Poate singura aplicatie chiar interesanta pe langa Projection este Lenovo SketchPad, care-ti permite sa faci notite sau sa dai frau liber talentului de pictor in orice ecran. Si, apropo de ecrane, launcher-ul Lenovo vine cu 3 astfel de ecrane predefinite. Primul contine widget-ul pentru vreme, ora si data, un alt widget d eprezentare si cele mai des folosite aplicatii, un al doilea organizeaza automat aplicatiile in foldere, iar al treilea este drawer-ul clasic, in care poti vedea aplicatiile ce nu si-au gasit locul in vreun folder.
 
BATERIE
Ne-am astepta ca o baterie de 9.600 mAh sa tina zile intregi. Nu trebuie uitat insa ca bateria asta are atasat si un ecran pe masura. Lenovo promite pana la 15 ore in standby, 8 ore de browsing si 5 ore de proiectie. Surprinzator, in testul nostru, tableta a obtinut rezultate apropiate. Cele 8 ore si 2 minute obtinute in browsing sunt insa mai putin decat ofera un iPad Air (peste 9 ore) sau un Galaxy Tab S, eventual galaxy Note Pro.
Asa cum spuneam, trebuie sa tinem cont ca Yoga 2 Pro are si un ecran mai mare de alimentat.Partea mai putin placuta e incarcarea. Yoga 2 Pro vine la pachet cu un incarcator de 1,5 A, iar cu o baterie ata de mare, intreg procesul dureaza cam sase ore. Intr-un regim intens de folosire, tableta te va tine fara probleme o zi intreaga.
 
 
PRET
Lenovo Yoga Tablet 2 Pro e disponibila in Romania la partenerii Lenovo, la un pret incepand de la 2410 lei. Cu aceeasi bani te poti indrepta spre tabletele mai mici iPad Air sau Galaxy Tab S. Dar Lenovo nu a ales sa se ia la tranta cu jucatorii mari de pe piata, ci mai degraba sa ofere altceva.
 
CONCLUZII
Una peste alta, cu un ecran excelent, sunet si mai bun, un suport din aluminiu care-ti permite sa o asezi in multe moduri si mai ales cu un pico proiector, Lenovo Yoga Tablet 2 Pro mai are putin si-ti poate inlocui notebook-ul, televizorul si sistemul audio. E destul de greu sa iti imaginezi ca o poti lua peste tot cu tine. Tableta se adreseaza mai degraba segmentului de business, sau persoanelor care vor un gadget cu ecran mare, super versatil, mai mult decat capabil sa satisfaca dorinta de consum multimedia. 
 
AVANTAJE:
Proiectorul integrat
Display QHD generos
Difuzoare si subwoofer JBL
Design si modurile in care poate fi folosita
Suportul cilindric
 
DEZAVANTAJE:
- Bateria dureaza destul de putin 
- Greutate cam mare
- Bloatware
 
SPECIFICATII:
Dimensiuni:  Lungime 333 mm | Grosime 3,7 mm -12,6 mm | Latime 223 mm
Display: 13,3" Quad HD (2560 x 1440 pixeli) IPS
Procesor: Intel Atom Z3745 quad-core, 1,33 GHz
GPU: Intel HD Graphics 7 Gen
Memorie: 2 GB RAM LPDDR 3
Stocare: 32 GM ROM, accepta card microSD de pana la 64 GB
Audio: 2 difuzoare 1,5 W + subwoofer JBL 5 W,  Dolby Audio, Wolfson Master Hi-Fi
Baterie: Li-ion, 9600 mAh | timp de utilizare: pana la 15 ore
Greutate: 995 grame
Proiector: pico proiector integrat, proiectie ecran pana la 50 inci
Culoare: Platina
Camera: Principala: 8 MP, f 2.2, autofocus | Frontala: 1,6 MP HF, focalizare fixa
Conectivitate:    WiFi 802.11 a/b/g/n, MiMo, dual band 2,4 GHz și 5 GHz, Bluetooth 4.0,  Bandă dublă LTE 1/2/3/4/5/7/8/20 (doar modelul LTE)
Senzori: Senzor G, Busolă, Senzor de lumină ambientală, Hall, Vibrații, Magnet
Porturi: Micro USB, mufă audio de 3,5 mm, card microSD
 

 

 
Share articol: