Micutul Nikon COOLPIX P7700, o alegere potrivita pentru fotografii profesionisti care vor sa se joace in vacanta
Pentru un fotograf profesionist, pentru care meseria este de fapt o pasiune, sunt sanse minime ca o vacanta sa fie doar o vacanta. E greu, atunci cand dependenta de fotografie este o boala pe cat de grea, pe atat de frumoasa, sa te bucuri pur si simplu de execursie, de aerul curat, de priveliste si de oamenii pe care ii intalnesti, de povestile si scenele de viata din jur fara sa stai mereu cu mana pe camera foto.
Dar ce te faci insa atunci cand vrei sa iei o pauza de tot "arsenalul" de vreo 10 kilograme pe care il cari zi de zi in spate si sa calatoresti... light? Ei, bine, atunci apelezi la o camera compacta. Iar daca vrei totusi ca fotografiile pe care le faci in concediu sa nu sufere la capitolul calitate si sa nu para facute de un amator, ai nevoie de un aparat destept si smecher care sa nu tradeze faptul ca ai renuntat pentru cateva zile la DSLR-ul lasat acasa cu tot cu obiective.
And the winner is...
Dupa o documentare, cateva recenzii, comparatii, teste, pareri si intrebari, m-am decis: pentru expeditia mea britanica, am ales Nikon COOLPIX P7700. Nikon pentru ca si DSLR-ul meu e din aceeasi familie, COOLPIX P7700 pentru ca m-au atras in primul rand functiile si zoomul generos si in felul acesta rezolvam si compromisul de a nu mai schimba obiectivele in vacanta in functie de subiect. Si chiar daca este greu sa treci de la o camera grea la un micut de nici 400 de grame care iti incape in buzunar si te face sa te simti stangaci, asemeni unui incepator, merita provocarea.
La prima vedere, Nikon COOPLPIX P7700 pare o jucarie simpatica, iar aspectul usor retro (cu un invelis din aliaj de magneziu, placut de manevrat), face din el o camera finuta, cu un aer boem, care te face sa intri in pielea unui fotograf din alte vremuri. Insa odata ce vezi meniul, analizezi cu atentie toate butoanele si incepi sa descoperi fiecare functie, fiecare caracteristica, iti dai seama ca micutul pe care l-ai ales sa il pui la treaba in vacanta este mult mai destept si mai priceput decat o compacta oarecare.
Capitolul 1: Imprietenirea
Cu capul in nori, si la propriu si la figurat, am descoperit in avion ca micutul P 7700 nu are viewfinder, lucru la care nu m-am gandit cand am facut selectia. Si, totodata, lucru care m-a facut sa regret, la inceput, alegerea facuta, obisnuita fiind sa ma uit "pe vizor". Spun ca am regretat la inceput, pentru ca ulterior m-am adaptat sa vad lumea pe un ecran LCD complet rabatabil si prietenos.
Cat a durat zborul pana la Londra, am avut vreme sa invat toate setarile aparatului foto, mai ales datorita sistemului usor de a naviga prin meniuri, am avut vreme sa vad cum se descurca obiectivul luminos de 7,1x cu diafragma rapida f/2.0 – 4.0 si sa ma bucur de imagini clare si de calitate, cu un contrast destul de ridicat, mai ales in conditii de... fotografiat nori albi si pufosi pe geamul avionului.
Capitolul 2: Teoria
Desi nu sunt genul care citeste pagina cu pagina manualul utilizatorului, ci mai degraba imi place sa descoper singura ce poate camera, inainte a alege COOLPIX P7700 ca “insotitor” in vacanta, m-am pus la curent totusi cu cateva detalii tehnice. Astfel, unul din lucrurile care m-au facut sa aleg aceasta compacta a fost senzorul CMOS de largi dimensiuni, retroiluminat, care, m-am convins ulterior, asigura rezultate foarte bune la sensibilitate ridicata. Am testat sensibilitatea si am descoperit ca la ISO 400 zgomotul este absent, iar la 800 este acceptabil.
In ceea ce priveste aspectele tehnice pe care trebuie sa le stiti despre aceasta camera, iata-le mai jos cele mai importante, aflate, verficate si testate:
- Luminozitate: f/2-4.0
- ISO 100-3200 (6400 extins)
- Procesor EXPEED II
- Stabilizare optica a imaginii
- Ecran LCD rabatabil de 2,8 inch
- Moduri Auto / P / A / S / M
- Filmare Full HD 30p cu sunet stereo
- Blitz integrat tip pop-up si patina pentru blitz extern
- Accepta filtre cu diametrul de 40,5mm (fara adaptor)
- Filtru ND 8X integrat
- Pixeli efectivi: 12,2 milioane
- Marire zoom digital: Imagini statice - pana la 4x (echivalent format 35mm [135] aprox. 800 mm), filme - pana la 2x (echivalent format 35mm [135] aprox. 400 mm)
- Interval focalizare: aprox. 50 cm pana la infinit, aprox. 80 cm pana la infinit, mod macro/prim-plan - aprox. 2 cm
- Suport de stocare: memorie interna (aprox. 86 MB) si carduri de memorie SD/SDHC/SDXC
- Dimensiune imagine (pixeli): 12M [4000 x 3000], 8M [3264 x 2448], 4M [2272 x 1704], 2M [1600 x 1200], VGA [640 x 480], 3:2 [3984 x 2656], 16:9 9M [3968 x 2232], 1:1 [3000 x 3000]
- Mod masurare: Matrice (224 de segmente), central-evaluativ, spot.
Capitolul 3: La joaca
Dupa ce intelegi din doi pasi, trei miscari si cateva "butonari" cum sta treaba cu meniul, fotografiatul cu P7700 devine practic o joaca. Nu iti mai ramane decat sa iti reglezi cum vrei intensitatea culorii si gradul de focalizare, spre exemplu, si sa alegi unul din modurile de expunere (Auto, Program Auto, Shutter Priority, Aperture Priority sau manual, la care se adauga modurile de Film si Film personalizate):
Auto Mode: Camera foto selecteaza setarile de baza si face practic toata treaba, controlul utilizatorului fiind minim.
Programe Mode Auto: Camera foto isi face cele mai multe setari, insa te poti juca cu diverse combinatii de diafragma si viteza de declansare cu ajutorul unui selector de comanda. Poti apela la un filtru incorporat ND (care reduce cantitatea de lumina), D-Lighting activ te ajuta sa ai imagini cu contrast ridicat sau poti opta pentru fotografierea continua (pana la 120 de cadre pe secunda).
La acest capitol, interesant este selectorul "cel mai bun shot" la modul de fotografiere continua, selector care alege cea mai clara imagine din mai multe fotografii ale aceluiasi subiect. Tot aici, apare si o alta functie interesanta, de a fotografia la fiecare 30 de secunde, un minut, cinci minute sau 10 de minute.
Shutter Priority Mode: Camera va seta diafragma, in schimb, permite accesul la toate celelalte functii, inclusiv viteza de declansare.
Aperture Priority Mode: Permite accesul la toate functiile camerei, inclusiv diafragma, mai putin in ceea ce priveste timpul de expunere.
Manual Mode: In acest mod poti regla toate functiile camerei, inclusiv viteza de declansare sau diafragma.
Capitolul 4: Creativitate
Unul din lucrurile care mi-au placut cel mai mult la COOLPIX P7700 este faptul ca poti sa te simti un mic artist in functie de inspiratia de moment, cu ajutorul efectelor speciale. E drept, nu este o noutate, asta fac majoritatea camerelor digitale, dar in afara de scenele specifice pentru portret, peisaj, sport, portret de noapte, petrecere, plaja, zapada, apus, amurg / zori, peisaj de noapte, pictura, close-up, produse alimentare, alb-negru, sepia, nostalgic, cheie inalta ori cheia joasa, apar efectele pentru muzeu, spectacol de artificii sau 3D.
De departe insa, preferatele mele au fost efectul de panorama (panorama 180 de grade sau 360 de grade), Zoom controlat mecanic (poate crea imagini dinamice de la superangular la teleobiectiv dupa ce obturatorul este deschis si pana cand este inchis), defocalizare în timpul expunerii si culoare selectiva (care creeaza imagini monocrome, la care adauga pete de culoare in functie de preferinta). Astfel, nu exagerez daca spun ca P7700 iti stimuleaza imaginatia si aduce un plus pasiunii de a fotografia.
Capitolul 5: Pro si contra
Cand vine vorba de avantajele acestei camere, mai ales din punctul de vedere al unui fotograf obisnuit sa se joace zi de zi cu un DSLR, pot spune ca sunt destule. In primul rand usurinta cu care poti naviga in meniu si selecta functiile dorite. Poti trece rapid de la o functie la alta sau de la un progarm la altul, datorita butoanelor destinate setarilor, care sunt aranjate la indemana, astfel incat sa le manuiesti rapid (chiar si daca nu esti familiar cu camera). Astfel, rotita de selectie multipla de langa blitz, te ajuta sa setezi usor ISO, temperatura de culoare, formatul fisierelor (RAW sau JPEG) sau functia Bracketing.
Un alt avantaj care face din P7700 unul din cele mai versatile compacte este obiectivul cu zoom generos (zoomul optic 7x ofera o distanta focala echivalenta 28-200mm). Practic, ai putea spune ca ai 2 obiective in unul singur (un wide si un tele, care nu dezamageste si ofera imagini foate clare). Chiar daca, pentru un fotograf profesionist, e destul de greu sa nu poti controla cu precizie zoom-ul dorit, ci trebuie sa te obisnuiesti cu apropierea silentioasa si aproximata de obiect, faptul ca aparatul este foarte rapid cand vine vorba de focalizare si declansare compenseaza la acest capitol.
In ceea ce priveste lucrurile care nu mi-au placut (trecand peste absenta vizorului optic pe care ai tendita sa il cauti de cate ori vrei sa faci o fotografie, invatat fiind sa duci camera la ochi), este acumulatorul. COOLPIX P7700 foloseste un acumulator litiu-ion EN-EL14 de 1030mAh, cu o autonomie de aproximativ 300 de fotografii. Un dezavantaj pentru un dependent de fotografie care nu se poate abtine, mai ales in conditiile in care peisajul si personajele din jur sunt atat de atragatoare. Mai mult decat atat, te duce in eroare si faptul ca indicatorul bateriei nu are mai multe "trepte" pentru a-ti da seama exact cat te mai tine acumulatorul (am constatat asta in prima zi de plimbare prin Londra cand camera m-a lasat balta exact in momentul in care am ajuns pe London Bridge pentru a fotografia apusul peste Tower Bridge).
Din pacate, tot din acest motiv, nu am reusit nici sa testez prea mult nici functia de filmare a micutului P7700 si nici fotogtafiile pe timp de noapte (atenta fiind sa nu consum prea repede acumulatorul), caci ziua era parca mai lunga in Anglia si, prin urmare, si povestile mai multe.
In loc de concluzii
COOLPIX P7700 ramane unul din aparatele de inalta performanta din seria de compacte Nikon. Iar daca nu esti stapan pe tine si nu ai timp sa reglezi anumite functii ori scene sau sa-ti personalizezi setarile, modul Auto face treaba in locul tau, fara sa stai cu grija ca iti va iesi o imagine de amator. Iar daca pe modul automat micutul aparat poate fi prietenul cel mai bun al amatorilor, pentru profesionistii carora le place sa se joace pe modul manual, COOLPIX P7700 poate fi alegerea ideala, atat pentru o vacanta, cat si ca backup pentru DSLR. O camera ce iti incape in buzunar si care, cu un minim de cunostinte si un meniu simplu, poti transforma o vacanta intr-o expeditie sau, de ce nu, intr-o serie de fotoreportaje:
Harley - Davidson, 90 de ani de istorie britanica intr-o singura zi in inima Londrei. GALERIE FOTO
Street fashion la Londra - un mix de eleganta, rafinament si culoare, cu accente funky GALERIE FOTO
Text & foto: Teodora Maftei