Am avut in teste timp de o saptamana noul telefon Galaxy S7 si va spunem concluziile.
In urma cu fix un an, Samsung schimba total strategia odata cu lansarea Galaxy S6. Design-ul nou, din metal, un aspect cu adevarat premium, un telefon caruia ii putea fi aduse critici.
Ei bine, criticile aduse acestuia au fost remediate odata cu Galaxy S7. Cel putin pe hartie. Revenirea slotului pentru microSD si a rezistentei la apa au fost intampinate cu entuziasm de fanii Samsung, dezamagiti de lipsa lor in urma cu un an. Schimbarile par subtile
Citeste in articol:
- Design si display
- Software si hardware
- Camera
- Sunet si senzor de amprenta
- Baterie
- Concluzie, pro si contra
Daca rivalii din Coreea de Sud au adus o schimbare majora in ceea ce priveste design-ul si inovatiile odata cu sistemul modular din G5, cei de la Samsung au ramas consecventi. Au imbunatatit versiunea din 2015 si au adaugat ceea ce stiau ca utilizatorii isi doresc - slotul pentru microSD si rezistenta la apa.
Totusi, exista si cateva diferente subtile cand vine vorba despre design-ul Galaxy S7. Curbele de pe lateral sunt facute astfel incat sa asigure o priza mai buna. Si functioneaza, nu simti nicio clipa ca telefonul iti poate pica din mana. Butoanele au ramas plasate in acelasi loc si sunt solide - sunt insa si motivul pentru care, uneori, iti agata firele de par. Lucru care se intampla si la precedentul telefon. Din pacate, Samsung nu a rezolvat aceasta problema.
In partea de jos gasesti speaker-ul, jack-ul de 3.5mm si portul USB folosit pentru incarcare sau conectare la un PC. Butonul de Home este usor modificat fata de S6, fiind mai mic, sub acesta fiind senzorul de amprenta care functioneaza impecabil. Vom vorbi despre el putin mai tarziu cand ajungem la performanta. Camera este mai putin "iesita" din telefon ca pana acum, lucru care ofera un plus din punct de vedere estetic si ofera o priza mai buna. Iata inca o modificare facuta de Samsung pentru a se asigura ca telefonul nu mai pica usor din mana.
Display-ul de 5.1 inch reprezinta in continuare un punct forte al seriei Galaxy S de la Samsung. Ecranul Super AMOLED cu Gorilla Glass 4 ofera nu numai o calitate a imaginii de exceptie, ci si impresia ca nu se va sparge deloc usor. Chiar daca nu am facut teste de rezistenta, sunt multe pe internet care demonstreaza ca S7 este vulnerabil mai curand in partea din spate, nu in fata. Culorile ecranului sunt exceptionale, rezolutia de 1440*2560 fiind ideala pentru un telefon. Desi densitatea pixelilor anuntata este de 577ppi, benchmark-urile efectuate au dat un rezultat si mai bun - 640 ppi.
Un lucru care trebuie mentionat - este primul telefon testat la care cea mai buna varianta pentru luminozitate este sa selectezi auto. Daca alte telefoane au dificultati in a interpreta lumina de afara, S7 reactioneaza foarte rapid cand treci de la un loc intunecat la unul cu lumina puternica si astfel tot ce este pe ecran poate fi citit si vazut oricand. O imbunatatire majora din acest punct de vedere fata de S5 si S6.
Iata cum arata telefonul prima data cand il scoti din cutie
Cei de la Samsung au ascultat dorintele utilizatorilor si la acest capitol. Desigur, exista in continuare un numar destul de mare de aplicatii care vin preinstalate, insa mult mai mic decat in trecut. Ironic este insa ca acum telefonul este mult mai puternic astfel incat acest lucru nu ar fi afectat utilizatorii ca in anii precedenti.
Daca iti cumperi telefonul in Romania, acesta vine cu procesorul Exynos 8890 Octa, cu 4 nuclee 2.3 GHz Mongoose si 4 nuclee 1.6GHz Cortex-A53. De partea grafica se ocupa Mali-T880. In Statele Unite a fost preferata varianta Snapdragon 820 iar primele teste arata un mic avantaj pentru acesta, insignifianta totusi. La fel ca in cazul lui S6, procesul de fabricatie al procesorului este de 14 nanometri ceea ce ajuta bateria despre care vom vorbi mai tarziu.
Asa cum era de asteptat, S7 vine cu ultima versiune a sistemului de operare Android, 6.0 Marshmallow, care aduce imbunatatiri la Lollipop in primul rand cand vine vorba de stabilitate. Totusi, in ciuda procesorului puternic si a ultimei versiuni a sistemului de operare, tot mi s-a intamplat ca telefonul sa se restarteze din senin, fara vreo explicatie.
Telefonul vine in 2 variante pentru spatiul de stocare - 32GB si 64GB. Cu ajutorul cardului microSD care este introdus in telefon in partea de sus, alaturi de nano-SIM, problema spatiul devine istorie. Asadar, chiar daca sistemul ocupa peste 7GB din spatiul telefonului, exista solutii pentru a-l umple de aplicatii, filmulete, poze si muzica fara sa te temi ca nu vei mai avea loc.
Pe langa procesorul puternic, cei 4GB de RAM fac ca S7 sa fie cel mai rapid telefon Samsung. Nu numai in modul in care intri in aplicatii, ci si in viteza cu care acestea sunt rulate. Totusi, nu este la fel de rapid ca iPhone 6s cand vine vorba de trecut dintr-o aplicatie in alta, Google avand in continuare de recuperat teren fata de Apple la acest capitol.
Am ajuns la capitolul dupa care multi se orienteaza cand vine vorba despre alegerea unui telefon - camera. Samsung a luat o decizie indrazneata care, pentru persoanele care analizeaza doar un aspect, ar insemna un downgrade - dupa ce ultimele 2 generatii au venit cu o camera cu 16MP, Galaxy S7 are camera de 12MP, Samsung ajungand astfel din nou langa Apple. Desi Samsung nu a anuntat acest lucru, si in acest an exista 2 versiuni ale camerei. La noi a ajuns Sony IMX 260.
Si totusi, numarul de megapixeli reprezinta doar o parte a problemei. Fanii Samsung pot argumenta ca 16MP este oricum prea mult pentru ca nicio persoana care face o poza cu telefonul nu se gandeste sa faca un afis cu imaginea rezultata. Si cu toate ca acest lucru este adevarat, era un capitol la care Samsung se diferentia de marele rival. Diferentierea se face in ceea ce priveste marimea pixelilor crescuta la 1.4 microni.
Daca S6 a reprezentat un upgrade major fata de S5 in ceea ce priveste calitatea pozelor si viteza focusului si a camerei in general, cea de pe S7 este si mai buna. Cum majoritatea telefoanelor fac poze bune la lumina zilei iar Samsung cu greu putea aduce un plus la acest capitol, coreenii s-au concentrat pe fotografia in lumina slaba. Apertura este acum f/1.7 ceea ce inseamna ca senzorul, cu o dimensiune de 26mm, primeste mai multa lumina. Camera principala vine cu stabilizator optic, blit, detectie a fetei si a zambetului, HDR, panorama, putand fi descarcate si alte efecte interesante precum abilitatea de a crea un GIF. Blitul este bun in conditii de lumina slaba sau pe intuneric, fiind insa loc de mult mai bine. O alta functie a camerei pe care o folosesc cu placere este cea de focalizare selectiva. Se face mai rapid decat la S6 si chiar daca subiectul pe care vrei sa focalizezi se misca (in acest caz, un caine lup), reusesti sa prinzi momentul.
Camera principala vine si cu modul Pro unde poti sa modifici balansul de alb, ISO-ul sau viteza obturatorului. Un mare plus reprezinta abilitatea de a face poze RAW care pastreaza toate detaliile. Spre deosebire de iPhone 6s, cel care ramane pe primul loc cand vine vorba de acuratetea detaliilor, la Galaxy S7 pozele par procesate ceea ce nu reprezinta neaparat un lucru rau. Depinde de ceea ce isi doreste utilizatorul. Pentru poze pe site-uri de socializare, reprezinta varianta mai buna.
Camera pentru selfie-uri nu mi s-a parut schimbata atat de mult fata de S6. Este tot de 5MP, avand insa f/1.7 si o dimensiune a senzorului de 22mm. Fotografiile obtinute sunt in continuare destul de soft pentru a acel efect de "infrumusetare", fiind si mai evident aici software-ul de procesare al celor de la Samsung. Camera frontala nu are blit insa poate folosi ecranul pentru acest lucru. Are si functia de panorama cu care poti prinde mai multe persoane in cadru chiar si cand acestea se misca.
Telefonul se descurca excelent cand vine vorba de filmare. Poate sa o faca si in 4K, are functii pentru hyperlapse si slow-motion. Clipurile ocupa mult spatiu la rezolutii mari - noroc cu microSD-ul. Un aspect negativ este faptul ca telefonul s-a incins in cateva randuri cand foloseam camera.
Iata un exemplu pentru functia slow-motion a camerei. Iata cum arata:
Difuzorul de pe Galaxy S7 este mai bun decat cel de anul trecut, iar sunetul in casti este exact ce iti doresti de pe un telefon. Google Play Music este aplicatia preinstalata pe telefon, Samsung avand si mai multe aplicatii in Play Music pentru a putea face mai multe modificari. Nu exista nicio aplicatie preinstalata pentru video, Gallery ocupandu-se de clipuri prin default, avand suport pentru subtitrari si player pop-up.
Galaxy S7 are un amplificator extern activ ce ofera un sunet excelent - puternic si de o acuratete mare. Volumul este la acelasi nivel cand vine vorba despre rederea muzicii si a clipurilor, nu si cand folosesti difuzorul intr-o conversatie acolo unde rezultatul este mediocru, chiar si sub S6. O problema cu difuzorul este legata de localizare in momentul care telefonul este tinut in landscape - fiind in partea de jos, este greu sa nu il acoperi cu degetul, problema pe care o regasim si la iPhone 6s.
Vorbind pana la urma de un telefon mobil, acest aspect este si el foarte important. Cum se aud conversatiile? Excelent! Vorbind insa de un telefon de top in 2016, nu avea cum sa fie altfel. S-ar putea chiar sa tii volumul la jumatate in timpul conversatiilor pentru ca acesta este foarte puternic. Telefonul vine si o optiunea Do Not Disturb ce poate fi programata. Cand este activata, numai notificarile prioritare vor ajunge la utilizator iar acesta decide care sunt prioritatile.
Senzorul de amprenta este mai bun ca niciodata. Dureaza doar cateva secunde memorarea amprentei iar deblocarea telefonului este mai rapida cu acest mod de blocare decat cu oricare altul. Daca tii telefonul in mana, amprenta iti este recunoscuta imediat in 90% din cazuri, "rateurile" aparand atunci cand telefonul este asezat pe o suprafata si pui degetul in alt mod decat cel in care ai salvat amprenta.
Am efectuat si cele mai importante de benchmark iar rezultatele le gasiti in galeria foto. In AnTuTu observam diferenta dintre versiunea cu Snapdragon 820 si cea cu Exynos 8890, primul avand un scor cu vreo 6.000 de puncte mai mare ceea ce il face liderul absolut in acest moment, in timp ce versiunea care a ajuns la noi e putin si sub iPhone 6s Plus. Telefonul s-a descurcat insa ireprosabil indiferent de test.
Iata un exemplu in care ceea ce vezi pe hartie nu corespunde cu realitatea. Daca in cazul camerei trecerea de la 16MP la 12MP a reprezentat un progres, nu acelasi lucru se poate spune despre cresterea capacitatii bateriei de la 2.550 mAh, cat avea S6, la 3.000 mAh, cat are Galaxy S7. Din pacate, Samsung mai are de lucru la acest capitol, performanta fiind in continuare modesta.
La fel ca in cazul Galaxy S6, bateria ramane acoperita fara posibilitatea de a o inlocui la nevoie. Marele avantaj ramane insa suportul pentru incarcare rapida, chiar daca suporta doar standarul Qualcomm, QuickCharge 2.0, si nu ultima versiune, 3.0. Spun ca e un mare avantaj pentru ca in doar 90 de minute bateria poate ajunge de la 0 la 100%, lucru de care esti informat imediat ce ai pus telefonul la incarcat. Asta insa doar daca folosesti incarcatorul cu care vine telefonul. Daca folosesti incarcatorul unui Galaxy S5, de exemplu, telefonul parca se incarca si mai greu decat acesta! Galaxy S7 este capabil si de incarcare prin wireless insa, din pacate, nu am putut testa acest lucru pentru a vedea cat de rapid se incarca astfel.
Galaxy S7 are un rezultat putin mai bun decat predecesorul, insa diferenta este mica. Si daca bateria este rezistenta cand vine vorba despre video playback si conversatii 3G, web browsingul este cel care dezamageste solicitand bateria destul de puternic. Bateria se descarca insa cel mai rapid daca sunt activate datele mobile. Cu acestea activate si o folosire intensa a telefonului, am ajuns sub 20% pana la ora 17. Cu datele mobile inchise si doar gaming, telefonul a rezistat o zi si jumatate pana a fost nevoie sa fie pus la incarcat.
Una dintre functiile speciale cu care vine Galaxy S7 este functia Always On Display. Cu aceasta, poti avea pe ecran in permanenta anumite informatii pe care le doresti precum ora si data, avand de ales din mai multe teme. Samsung spune ca aceasta functie descarca bateria cu 1% pe ora ceea ce nu pare mult insa intr-o zi intreaga se simte puternic.
Galaxy S7 reprezinta o evolutie in directia buna pentru flagship-ul Samsung. Insa daca Galaxy S6 a fost o schimbare totala de abordare pentru compania coreeana, Galaxy S7 reprezinta un upgrade ce da la o parte criticile aduse telefonului lansat in urma cu un an.
Telefonul reprezinta tot ceea ce le-a placut utilizatorilor la S6 si inlatura ce le-a displacut. Problema este ca nu aduce suficiente argumente pentru cei care au optat pentru S6 in urma cu un an. Faptul ca telefonul vine cu microSD si certificare IP pentru rezistenta la apa si praf sunt binevenite, dar nu reprezinta argumente suficiente.
Daca e ceva ce Samsung a adus nou la Galaxy S7 este camera de 12MP. Chiar daca pe hartie poate parea un downgrade, nu este deloc asa. Din contra, este un pas inainte iar cei care vor un telefon in primul rand pentru camera, vor alege Samsung. Ca dovada ca "fratele mai mare", Galaxy S7 Edge, a fost desemnat de catre DxOMark telefonul cu cea mai buna camera de pe piata.
Nu trebuie uitata functia Always On, insa aceasta exista si pe competitorul LG G5, lansat in acelasi timp. Marele compromis pentru un telefon mai puternic, o camera mai buna si un design mai atragator o reprezinta bateria care ofera acelasi rezultat mediocru.
Este Galaxy S7 cel mai bun telefon din lume in acest moment? Raspunsul este subiectiv. Este probabil cel mai bun telefon cu Android astfel ca utilizatorii vor considera cel mai bun in functie de preferintele lor cand vine vorba de sistemul de operare. Ce poate inclina balanta in favoarea Samsung este compatibilitatea cu Gear VR despre care vom face un review separat.
Puncte forte:
- camera excelenta
- cel mai bun display de pe un telefon
- functia Alway On foarte utila
- design-ul atragator, telefonul scapa mai greu din mana
- slotul pentru microSD si rezistenta la apa si praf
- cel mai bun senzor de amprenta
- procesor mai puternic, nu se blocheaza
Puncte slabe:
- bateria mediocra
- nu-i un upgrade major fata de Galaxy S6
- agata parul uneori
- se incinge cand este folosita camera (posibil sa fi fost doar de la telefonul aflat in test)