Esti invidios pe fotografiile “de revista” ale prietenilor cu DSLR-uri, dar ti se pare prea complicat sa folosesti asa ceva? Sau, din contra, esti DSLR-ist convins, dar in concedii iti vine sa iti iei o compacta usoara? Sony vine cu o solutie care impaca ambele tabere.
Sa numim RX100 un compromis intre compacte si DSLR ar fi nedrept. Intr-un corp compact din aluminiu, pe care il poti purta usor intr-un buzunar, primim cam toate lucrurile de la care ne-am astepta de la prima compacta premium lansata de Sony: un senzor mare, obiectiv luminos, stocare RAW si filmare HD de cea mai buna calitate.
Despre senzor si obiectiv, subiectiv
Noul Cyber-shot are un sensor Exmor CMOS de 1 inch cu o rezolutie 20,2 megapixeli. In comparatie cu dimensiunea de 1/2,3 inch specifica aparatelor point-and-shoot, suprafata aproape de 4 ori mai mare a senzorului lui RX100 inseamna mai multa lumina primita, deci fotografii mai detaliate si filmari HD cu mai putin zgomot.
Functia HDR combina imagini cu expuneri diferite, pentru ca toate portiunile cadrului sa fie expuse corect
La asa un senzor era nevoie si de un obiectiv de calitate. Noul Cyber-shot vine cu un Carl Zeiss Vario-Sonnar T foarte luminos, cu un zoom optic de 3,6x (28-100 mm) si o deschidere maxima a diafragmei de f1,8 (f4,9 la 100 mm).
Stanga: 28 mm. Dreapta: 100 mm
Diafragma circulara cu sapte lame contribuie la acel bokeh frumos, specific obiectivelor de DSLR, dar mult mai greu de obtinut cu o compacta.
RX100 nu dezamageste nici in modul Macro
In modurile automate, focalizarea este foarte rapida, iar in modul manual imaginea este marita automat pentru a putea focaliza mai usor.
Magie alba si alte jucarii
Camera nu are vizor optic, dar are un ecran LCD de 3 inchi cu tehnologie White Magic, imprumutata de la telefoanele Xperia. „Magia alba” nu este altceva decat un pixel alb alaturat celor trei clasici: rosu, verde si albastru in fiecare grup de pixeli. Rezultatul este luminozitate mai mare a ecranului, reducerea energiei consumate pe iluminarea fundalului cu 50% si o vizibilitate mult mai buna la lumina puternica.
RX100 ofera si un indicator de nivel pentru a te ajuta sa faci fotografii drepte
Cu ajutorul inelului de control din jurul obiectivului se pot controla expunerea, diafragma, efectele, ISO, dar si focalizarea sau zoom-ul, in stil DSLR. Modul Memory Recall tine minte pana la trei grupuri de setari care pot fi accesate direct, pentru a economisi timp.
Modul Sweep Panorama te ajuta sa creezi imagini panoramice prin simpla miscare de translatie a camerei
Ca orice Cyber-shot, si RX100 vine cu o multime de efecte si moduri de fotografiere. Modul SCN ofera 13 tipuri de setari, pentru diferite situatii: Portrait, Anti Motion Blur, Sports Action, Pet, Gourmet, Macro, Landscape, Sunset, Night Scene, Hand-held Twilight, Night Portrait, Fireworks, High Sensitivity, iar daca nu fotografiezi in format RAW, sunt disponibile si efecte gen Toy camera, Miniature sau Retro photo.
Fotografie realizata cu efectul Sunset
Creierul
...lui RX100 este procesorul BIONZ care asigura un timp bun de raspuns, indiferent de situatia de fotografiere, zgomot redus si filmare Full HD fluida. Camera poate fotografia in rafala cu pana la 10 fps la rezolutie maxima. Si la capitolul fotografierii in lumina scazuta RX100 face fata cu brio. Valorile ISO ajung pana la 6400 iar zgomotul este pastrat in limite decente. Cu ajutorul functiei Multi Frame Noise Reduction, ISO poate ajunge pana la 25600, prin inregistrarea mai multor cadre din care BIONZ alege pixelii relevanti si ii combina intr-un singur cadru cu mai putin zgomot de imagine.
Fotografie facuta la intuneric, cu setarea Multi Frame Noise Reduction (in dreapta, detaliu)
In ceea ce priveste filmarea, avem de ales dintre doua formate: AVCHD si MPEG4, ambele disponibile in Full HD, 50p (PAL), iar sunetul este inregistrat stereo.
Imaginea ramane clara chiar si la o panoramare in viteza:
Noi vrem... autonomie
Initial am privit micuta baterie NP-BX1 cu neincredere. Cifrele oficiale sunt: 330 de imagini sau 80 de minute de inregistrare video. Ne-am indoit ca se pot atinge. Totusi, dupa vreo 130 de poze, 10 minute de filmare si multa joaca prin meniuri si optiuni, am „consumat” doar una dintre cele trei liniute ale indicatorului de baterie, ceea ce inseamna ca autonomia specificata de producator este mai mult decat plauzibila.
Am fotografiat Rata yoda.ro la Cursa de Rate de pe Dambovita, organizata de PRO FM
Sony RX100 poate fi incarcat direct din USB, sau de la priza, cu adaptorul inclus. Desi este comod atunci cand calatoresti, din pacate asta inseamna ca nu poti incarca un acumulator de rezerva in acelasi timp cu cel din aparat.
Plusuri:
- obiectivul de calitate si foarte luminos, stabilizat optic
- calitatea foarte buna a imaginilor si a filmarii
- timpul foarte scurt de pornire si declansarea aproape instantanee
- cantitatea foarte mica de zgomot, chiar si la ISO mare
- posibilitatea de a fotografia RAW
- ecranul LCD
- card SD si Memory Stick
Minusuri:
- zoom-ul prea mic
- lipsa vizorului optic
- blitzul pop-up care nu pare foarte solid
Ne-am dat seama si de unde ar fi putut prelua Sony ideea pentru blitz :)
- formatul RAW nu este (inca) recunoscut de Adobe Camera Raw. Totusi, se poate edita cu Sony Image Data Converter si exporta, apoi, in Photoshop
- pretul (in jur de 2700 de lei)
Specificatii, pe scurt:
- senzor Exmor CMOS, 1 inch, 20,2 megapixeli
- obiectiv 28-100mm f/1.8-4.9 cu stabilizare optica
- ISO 100-6400, maxim ISO 25,600 cu Multi Frame Noise Reduction
- inregistrare video 1080p HD
- mod rafala 10 fps
- ecran LCD de 3 inchi, 1229k pixeli RGBW
- fisiere RAW si JPEG
- carcasa din aluminiu
In concluzie...
Cei de la Sony incearca, cu Cyber-shot RX100, sa „comprime” un DSLR intr-o compacta. Desi, in mod normal, am privi cu mult scepticism o asemenea tentativa, dupa ce ne-am jucat cateva zile cu camera putem spune ca le-a iesit destul de bine.
Daca ar avea si un zoom mai generos, ar fi inlocuitorul perfect de DSLR. Obiectivul luminos, senzorul mare si posibilitatea de a salva imaginile RAW sunt atuuri puternice care pot inclina balanta in favoarea lui RX100 pentru un utilizator care nu se multumeste cu un point-and-shoot, dar un DSLR i s-ar parea incomod.
Pana la urma, este o problema de alegeri si de compromisuri. Ceea ce se poate spune cu certitudine este ca Sony RX100 este una din cele mai destepte compacte ale momentului.
Mai multe imagini, aici.