Startupul romano-britanic isi incearca norocul pe o piata dominata de jucatori precum Apple, Samsung sau LG.

Ceasul inteligent Vector, gandit la Bucuresti, este acum disponibil in Romania, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, si vine din start cu trei avantaje:

  • bateria tine 30 de zile
  • functioneaza cu Android, iOS si Windows
  • si designul clasic, elegant, care te duce cu gandul la un instrument facut pentru a arata ora, nu la un miniecran pe care il porti la incheietura mainii.

Pentru ca este mai mult ceas decat ceas inteligent si pentru ca e construit sa aiba o autonomie mare, lucrurile pe care le poti face cu Vector sunt ceva mai putine decat cele pe care le-ai face cu un Apple Watch, de exemplu.

Startupul care a creat ceasul isi propune sa atace cu curaj nu doar Romania, ci si alte tari de pe glob. Piata wearables este estimata sa creasca cu 35% pe an, de la 33 de milioane de dispozitive livrate anul acesta pana la 148 in 2019, potrivit Business Insider.


Design

Abordarea Vector este usor diferita fata de concurenta: intai de toate, ceasul trebuie sa fie ceas, iar apoi poate sa fie si inteligent. Produsele lansate de startup sunt inspirate de lumea ceasurilor analogice iar, de la distanta, dispozitivele par ceasuri obisnuite.

Vector vine in doua variante: Meridian (ecran patrat) si Luna (ecran rotund). Exista mai multe variante de cadrane si mai multe curele: din piele, din silicon sau metal. Meridian pare gandit mai mult pentru publicul geek, in timp ce Luna are un aspect mai de ceas clasic.

Cadranul modelului Luna are 4cm in diametru, o dimensiune potrivita pentru domni. Pentru doamne, este usor supradimensionat. Compania a anuntat, insa, ca in viitor ar putea prezenta un model mai mic, adresat publicului feminin.

Preturile pornesc de la 299 de euro in Romania in cazul Vector Meridian in carcasa argintie din otel inoxidabil si curea din piele neagra, si ajung pana la 499 de euro pentru modelul Luna cu carcasa aur roz din otel inoxidabil si bratara metalica.

Spre deosebire de Apple Watch, care nu afiseaza tot timpul ora, cu Vector stii mereu cat este ceasul. Ecranul, cu sticla minerala, este monocrom si fara touch, lucruri care il indeparteaza de zona gadgeturilor smart, dar ii ofera o autonomie crescuta.

Dispozitivul e controlat cu 3 butoane montate in partea dreapta. Cele laterale sunt pentru a face scroll, in timp ce butonul din mijloc este pentru confirmare. Daca apesi simultan butonul de sus si pe cel din mijloc, ti se afiseaza un meniu de unde poti reseta ceasul sau poti sa il readuci la setarile din fabrica.

Utilizatorul trebuie sa imperecheze ceasul cu un telefon mobil. Asta se face prin Bluetooth. Nu exista Wi-Fi, pentru a menaja bateria. Dezavantajul este ca smartphone-ul si ceasul trebuie sa fie destul de apropiate unul de celalalt (15-20m) ca sa nu se piarda legatura. Daca mergi pe strada, insa, nu e necesar sa scoti smartphone-ul din rucsac ori din buzunar ca sa vezi notificarile.


Software

Partea de software a Vector se face la Bucuresti, unde lucreaza o echipa de aproximativ 30 de persoane. 

Specialistii au creat de la zero sistemul de operare pentru ceas, pentru a spori autonomia dispozitivului si a-l face sa functioneze atat cu telefoanele Android, cat si cu iPhone si chiar cu dispozitivele cu Windows.

Ceasul se utilizeaza impreuna cu o aplicatie smartphone dedicata, care permite descarcarea de cadrane si aplicatii din magazin. Tot aici se afla si o zona in care trebuie sa introduci greutatea si inaltimea, pentru ca dispozitivul sa iti poata livra informatii corecte privind caloriile arse.

Fetele Vector pot fi customizate. Poti afla cati pasi ai facut in ziua respectiva, cate calorii ai consumat sau cum e vremea. Exista si o aplicatie Calendar, care se sincronizeaza cu calendarele tale si iti afiseaza pe marginea ceasului arcuri de cerc care iti spun cand ai intalniri. Softul acesta iti ofera o privire de ansamblu asupra zilei, astfel ca poti sa vezi unde ai goluri in program si cand esti ocupat.

Deocamdata, numarul de aplicatii este destul de limitat, dar compania a anuntat ca ele vor putea fi construite si de catre terte parti, in viitor. 

Cei de la Vector Watch si-au propus sa ofere repede update-uri si au declarat ca apreciaza feedbackul primit de la utilizatori.


Notificari

Vector vrea sa-ti ofere timp, nu sa ti-l consume. Atunci cand primesti o notificare, el vibreaza. Daca rasucesti incheietura un pic mai puternic, ea dispare, lucru care te ajuta sa nu scapi notificarile fara sa vrei. In aplicatie selectezi notificarile pe care doresti sa le primesti. Spre exemplu, daca nu vrei sa primesti notificari de la aplicatia Facebook Messenger, poti debifa optiunea.

Deocamdata nu exista varianta de a primi notificari doar atunci cand iti intra mail de la anumite persoane ori intr-un anumit interval de timp. 

Vector iti da voie sa facem dismiss oricarui tip de notificare ce a fost primita pe ceas, SMS, chat, email, calendar event etc., acestei notificari facandu-i-se dismiss si din centrul de notificari al telefonului.

Atunci cand primesti un email, ceasul iti arata subiectul acestuia, si o parte a mesajului. Pentru textul complet, ai nevoie sa te uiti la telefon. De asemenea, doar telefonul iti permite sa stergi mailul. Pe viitor va exista si posibilitatea de a citi mesaje care au un numar mai mare de caractere decat cel care poate fi afisat in momentul de fata pe ecran, potrivit celor de la Vector.

Pe ceas poti seta si alarme. Gadgetul va vibra la orele stabilite de tine, un mod ceva mai bun de a te trezi decat un acelasi sunet suparator de dimineata. Asta, desigur, daca esti confortabil sa dormi cu ceasul pe mana. 


Functii Health

Dupa ce ti-ai completat profilul in interiorul aplicatiei pentru mobil, Vector iti va oferi date standard precum pasii parcursi si caloriile arse. Pe telefon poti vedea chiar un istoric al tau. Apoi, daca nu te deranjeaza sa dormi cu ceasul pe mana, vei sti si cat de mult si de bine ai dormit. Vei vedea un grafic frumos care te ajuta sa iti monitorizezi stilul de viata si sa vezi daca in sfarsit reusesti sa implementezi schimbarile pe care ti le-ai propus de atata timp.


Concluzie

Vector Watch aduce un suflu diferit pe piata ceasurilor inteligente, iar startupul „cu radacini romanesti”, cum le place lor sa spuna, merita toate laudele pentru faptul care are curajul sa se lanseze pe o piata internationala.

Daca Vector va avea sau nu succes, ramane de vazut. Abordarea „intai trebuie sa fie ceas, apoi poate sa fie inteligent” si lookul clasic par sa-l targeteze mai mult spre publicul amator de ceasuri analogice, decat spre cel de gadgeturi smart.

Bateria, care intr-adevar tine 30 de zile, chiar mai mult, inseamna insa ecran alb-negru, non-touch si functii ceva mai putine.

Daca pretul ti se pare atractiv, designul si bateria te incanta, si nu vrei sa scormonesti prin geanta de fiecare data cand beepaie telefonul, atunci Vector e potrivit pentru tine. 

In cazul in care vrei multe functii, aplicatii si brizbrizuri, mai nimerit este un Apple Watch. Pregateste-te, insa, sa tii incarcatorul langa tine.

Share articol: