Prin lansarea lui Samsung Galaxy S5, compania aduce cateva imbunatiri fata de modelul precedent si cateva nouatati care sa-l ajute sa fie campion la vanzari. Iata cat de bine se inteleg cele doua gadgeturi.

In lupta eterna pentru suprematie, producatorii de smartphone-uri incearca sa aduca la fiecare noua lansare, una sau mai multe imbunatatiri sau noutati fata de modelul anterior sau fata de modelele competitorilor. Asta inceasta si Samsung sa faca, cu noul sau Galaxy S5, care vine la pachet cu Gear 2

Atentie mare, insa, inainte sa plecati la cumparaturi: ceasul inteligent fuctioneaza doar conectat la unul din cele 17 modele Samsung cu care este compatibil, iar in lipsa unui astfel de device acesta el e aproape inutil.

 

Dotari tehnice

Asa cum aminteam si in cazul lui HTC One M8, saltul pentru modelele de anul acesta ale celor doi producatori, a fost facut de la Snapdragon 600 (pentru modelul de lansare), tactat la 1900 MHz in cazul lui S4, la modelul Qualcomm Snapdragon 801 (MSM8974-AC) care foloseste 4 procesoare Krait 400 tactate la 2500 MHz. Pentru a va face o idee, cei de la HTC au crescut puterea de procesare a lui M8 de la 1700 la 2300 MHz, modelele de procesoare fiind aceleasi cu ale celor de la Smasung, diferita fiind doar viteza de procesare.

Daca viteza de procesare la care a fost tactat procesorul este diferita fata de modelul celor de la HTC, in cazul procesorului grafic cei de la Samsung au ales acelasi model cu al competitorului, respectiv Adreno 330.

In ceea ce priveste capaciatatea memoriei RAM, Galaxy S5 ramane, din pacate, la capacitatea predecesorului Galaxy S4, adica la 2GB. Cu siguranta, o capacitate mai mare a memoriei, ar fi atras pentru Samsung puncte in plus in decizia potentialilor clienti de a alege intre acest model si cel al competitiei, mai ales ca este o lupta destul de stransa pe acest segment.

In ceea ce priveste capacitatea memoriei interne, puteti opta pentru varianta de 16 GB sau pentru cea de 32 GB. Aceasta se poate extinde cu ajutorul unui card miscroSD de pana la 128 GB. Aceleasi variante sunt dipsonibile si pentru predecesorul acestuia, Galaxy S4, deci la acest capitol nu putem semnala imbunatiri notabile.

Display-ul este un Super AMOLED Full HD (1920 x 1080) de 5.1 inch care ofera o experienta vizuala completa in culori vii si este mai luminos decat cel al predecesorului sau, avad o desitate a pixelilor de 432 ppi. Protectia acestuia este asigurata de Corning Gorilla Glass 3.

Putem spune ca Galaxy S5 nu duce lipsa de nimic la capitolul conectivitate. Aminitim aici doar cateva din dotarile acestuia in materie de conectivitate: Bluetooth v4.0, microUSB v3.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, port infrarosu, 4G LTE.

Senzorul de amprenta este o alta noutate a acestui model, el fiind incorporat in butonul “Home”. Implementarea nu este una foarte reusita pentru ca cititorul de amprenat nu raspunde intotdeauna conform asteptarilor si este nevoie de mai multe treceri pentru a se valida amprenta. Puteti adauga pana la 3 amprente diferite cu ajutorul carora sa deblocati smartphone-ul, astfel puteti sa va sigurati ca numai dumneavoastra sau inca cel mult doua persoane alese de dumneavoastra pot avea acces la telefon.

Camera principala de 16 MP este unul din atuurile lui Glaxy S5, iar camera secundara de 2 MP vine in ajutorul ubitorilo de Selfie-uri. Pozitionat sub camera principala se afla un senzor dedicat masurarii pulsului. Nu este cel mai stralucit mod de a masura bataille inimii, pentru ca la masurarori consecutive furnizeaza rezultate destul de diferite.

Sistemul de operare este Android 4.4.2, dar diferentele fata de modelul precedent sunt aduse de implementarea noului design al lui TouchWiz UI, care se mapeaza mult mai bine pe cel original al celor de la Google. Au incercat sa pastreze tot timpul o interfata cat mai simpla, care sa nu ingreuneze accesul utilizatorului la cele mai importante functii ale gadgeturilor pe care ruleaza.

Primele modificari notabile le veti observa in cazul meniurilor Quick Settings, unde dreptunghiurile au fost inlocuite cu discuri colorate in functie de gama de setari si au in centru simbolurile setarilor pe care le reprezinta. Samsung a adaugat foarte multe optiuni pentru a optimiza si modifica modul in care sunt afisate diferitele meniuri, astfel incat sa poata multumi o plaja cat mai larga de clienti si preferintele lor.

Pentru a simplifica interactiunea cu utilizatorul, Samsung a adus mai aproape de acesta optiunea “OK Google”, prin incorporarea comenzilor vocale, care sunt acum disponibile in cazul in care smartphone-ul este dezactivat si nu ruleaza o alta aplicatie care nu are incorporat widgetul de cautare al celor de la Google.

Celalalt gadget, Samsung Gear 2, are un display Super AMOLED de 1.63 inch cu o rezolutie de 320 x 320 pixeli ce ofera imagini decente pentru dimensiunea lui. Gear 2 vine doatat cu un procesor dual-core la 1GHz, 512 MB memorie RAM si 4 GB memorie interna.

Sistemul de operare este Tizen OS al celor de la Samsung, iar meniul acestuia se misca destul de fluent. Trebuie mentionat ca acest gadget are o camera de 2MP, cu ajutorul careia puteti surprinde imagini sau filma, dar si ca este rezistent la apa si praf, la fel ca Galaxy S5.

Cu ajutorul lui Gear 2 si al conexiunii Bluetooth a acestuia, puteti efectua sau raspunde la apelurile primite pe Samsung Galaxy S5, sau pe un alt device din cele 17 cu care este compatibil. Puteti utiliza Gear 2 si pentru a va monitoriza pulsul sau orele de somn, precum si numarul de pasi pe care l-ati parcurs intre doua puncte. 

 

Design si constructie

Contrar asteptarilor fanilor Samsung, producatorul a ales sa nu foloseasca metalul in constructia carcasei in cazul lui Galaxy S5. Designul nu aduce schimbari majore fata de cel al predecesorului Galaxy S4.

Colturile sunt mai putin rotunjite in cazul lui S5, iar capacul spate nu mai este lucios ci are o textura care il face mai aderent si deci mai putin alunecos.

Ca si la modelul anterior, camera principala iese in afara carcasei, ceea ce o face mai predispusa la zgarieturi.

Dimensiunile carcasei au crescut, astfel Galaxy S5 este cu 2mm mai lat, cu aprape un centimetru mai lung decat predecesorul si cu 0.2 mm mai gros dect acesta. Si greutatea a crescut de la 130 la 145 de grame.

Fiind un model rezitent la apa si praf, a fost nevoie ca producatorul sa foloseasca un capacel pentru a proteja portul USB de intercatiunea cu acestea.

Pentru a oferi aceasta protectie suplimentara si de multe ori utila, cei de la Samsung nu au folosit altceva decat o banda subtire de cauciuc, care, prin presarea capacului spate, adera foarte bine la partea interioara a carcasei si astfel nu permite apei sa intre in zonele vulnerabile ale acesteia.

Certificarea lui Samsung Galaxy S5 in categoria IP67, inseamna ca acesta este rezistent la nisip si praf, precum si la scufundarea acestuia la maxim un metru si pentru o perioada maxima de 30 de minute.

Singurul loc ce nu este protejat la exterior impotriva efectelor scufundarii in apa si a prafului, este jack-ul pentru casti, aflat in partea superioara a smartfone-ului. Nu trebuie sa va faceti griji insa, pentru ca acesta este protejat pe interior si nu permite patrunderea apei sau a prafului in zonele vulnerabile.

Rezulatatul scufundarii lui Glaxy S5 intr-un recipient in timp ce rula un stream video, il puteti viziona in inregistrarea ce de mai jos:

In ceea ce-l priveste pe Samsung Gear 2, designul acestuia este unul foarte elegant, chiar si cureaua din plastic avand o textura foarte interesanta. Este un amestec general de plastic si metal care se imbina pentru a crea o imagine distincta purtatorului acestuia. Exista un singur buton fizic, ce este pozitionat in partea inferioara a display-ului, iar in partea superioara gasim camera de 2MP.

Cureaua se ajusteaza destul de usor iar constructia generala este un robusta. Imbinarile sunt bine realizate, ceea ce este un lucru esential, mai ales ca Gear 2 este rezistent la apa si la praf. 

Camere

Senzorul de 16 MP cu care vine echipat Samsung Galaxy S5 efectueaza poze la rezolutia maxima de 5312 x 2988 pixeli si filmeaza 2160p la 30fps, 1080p la 60fps sau 720p la 120fps. 

Culorile imaginilor obtinute cu ajutorul camerei lui Galaxy S5 sunt mult mai aproape de realitate decat cele obtinute cu ajutorul camerei lui Galaxy S4. 

Samsung Galaxy S4:

Samsung Galaxy S5:

Samsung Galaxy S4:

Samsung Galaxy S5:

Samsung Galaxy S4: 

Samsung Galaxy S5:

Pe langa faptul ca are 3 megapixeli in plus, camera lui S5 are un autofocus mult mai rapid si efectueaza pozele intr-un ritm mai alert decat predecesorul sau. Despre camera secundara de 2 MP, putem spune doar ca este utila pentru amatorii de “Selfie-uri” si pentru efectuarea de apeluri video.

Imaginile obtinute cu ajutorul camerei lui Samsung Gear 2 sunt transferate automat si in memoria device-ului cu care este conectat prin bluetooth, acestea fiind destul de reusite pentru posibilitatile unui smarwatch:

Este mai mult un moft utilizarea camerei lui Gear 2, avand in vedere ca poate filma doar clipuri de maxim 30 de secunde.

 

Acumulatorul

Imbunatatirile se observa si in cazul acumulatorului, care are acum 2800 mAh, fata de 2600 mAh in cazul lui S4. Nu este o schimbare uriasa, dar veti avea mai multa liniste ca ajungeti cu bine la sfarsitul zilei, fara sa fie nevoie sa-l reincarcati.

In realitate, durata de viata a bateriei este cu cel putin o ora sau doua mare decat in cazul lui Samsung Galaxy S4 si chiar a lui HTC One M8.

In cazul in care aveti nevoie de telefon, dar nu mai aveti baterie suficienta, aveti posibilitatea sa treceti la modul “Ultra power saving mode”, cu ajutorul caruia veti putea obtine o atonomie sporita, pentru display-ul devine alb-negru si foarte multe functii sunt dezactivate. Puteti obtine de exemplu o durata extinsa la mai mult de doua zile de functionare cu un nivel de incarcare a acumultarolui de numai 19%:

Pentru ca este printre putinele smartphone-uri de top lansate anul acesta care nu are design unibody, Samsung Galaxy S5 va permite sa scoateti acumulatorul fara sa fie nevoie de interventia unui specialist.

Acumulatorul lui Samsung Gear 2 va ajuta sa-l utilizati fara sa fie nevoie de incarcare aproximativ 4 zile, in cazul unei utilizari reduse, si pana la 2 zile in cazul in care efectuati mai multe apeluri zilnic cu ajutorul acestuia si eventual utilizati camera si va relaxati cu cele cateva jocuri pe care le puteti instala pe acesta (de exemplu “Snakey”, o versiune primitiva a lui “Snake” sau “QuickDice” un joc cu zaruri).

 

Benchmark

AnTuTu il pozitioneaza pe Samsung Galaxy S5 inaintea lui HTC One M8 in clasamnetul sau, astefl, dupa efectuarea testelor acesta a obtinut peste 36000 de puncte, cu aproximativ 2000 mai multe decat Smartphone-ul celor de la HTC pe care l-am testat in urma cu putin timp.

Cu toate ca testele il pozitioneaza peste HTC One M8, am ramas neplacut surprins sa observ ca, desi in cazul altor jocuri s-a comportat impecabil, in cazul lui “Real Racing 3” am intampinat unele dificultati la rulare si cateva “poticneli” in timpul cureselor, joc ce pe Galaxy S4 nu intampina aceste probleme.

 

Concluzie

In functie de preferinte si de asteptarile utilizatorului, se pot identifica multe aspecte pozitive ale lui Samsung Galaxy S5, dar si aspecte negative.

La capitolul aspecte negative putem aminti designul care nu a suferit schimbari semnificative fata de modelul precedent, dar si faptul ca nu s-a folosit metalul in componenta carcasei.

In ceea ce priveste aspectele pozitive, acest capitol poate numara printre altele calitatea imaginilor obtinute cu ajutorul camerei de 16 MP,  calitatea display-ului si luminozitoatea acestuia dar si rezistenta la apa si praf.

Daca veti gasi utile functiile lui Samsung Gear 2 si doriti sa impresionati prin eleganta, puteti lua in calcul si achizitionarea acestuia, desore care trebuie sa stiti ca are in acest moment un pret in jur de 1300 de lei.

Avand in vedere faptul ca dotarile tehnice ale principalilor competitori din gama de pret a lui Glaxy S5 sunt oarecum asemanatoare, diferenta ar putea sa fie facuta de calitatea imaginilor obtinute cu ajutorul camerei principale, sau a design-ului.

In acelasi timp, fanii unui anumit brand au tendinta de ramane fideli acestuia, ceea ce ar parea ca va aduce un plus pentru cei de la Samsung, dar si faptul ca este rezistent la apa si praf ar putea inclina balanta in acest sens.

Pe de alta parte, modelul Z2 al celor de la Sony are mai multa memorie RAM si o camera mai performanta decat a modelelor celor de la Samsung sau HTC.

Ramane de vazut cine va castiga aceasta lupta pentru suprematie. Voi cine credeti ca o va castiga?

Share articol: