Rezultatul votului din aceasta dimineata reprezinta cel mai mare soc din ultimii 8 ani pe plan economic.
Britanicii au decis iesirea din Uniunea Europeana in urma referendului cunoscut sub numele de Brexit. 51.9% dintre cei care au votat si-au exprimat dorinta iesirii din UE. www.stirileprotv.ro va tin la curent cu toate informatiile despre acest subiect.
Ce va insemna iesirea Marii Britanii din UE pentru companiile tech?
Rezultatul creeaza imediat cel mai mare soc financiar global de la criza economica din 2008. De asemenea, va avea un impact asupra industriei de export de software din India in valoare de 150 de miliarde de dolari ce are o expunere semnificativa asupra Europei, precum si a industriei IT la nivel global.
Marea Britanie este a doua piata ca marime pentru serviciile indiene de IT, avand 17% din exportul total. De asemenea, in mod traditional a fost calea firmelor de IT din India pentru intrarea in Europa. Acum, odata cu iesirea Marii Britanii din UE, va exista un impact asupra companiilor de tehnologie din India, precum si asupra companiilor globale de IT.
Uriasul din IT, Nasscom, a anuntat ca desi continua sa analizeze dimensiunile impactului pe care il are rezultatul votului, nu trebuie scos din calcul si un posibil efect negativ pe termen scurt din cauza nesigurantei din domeniu. "O analiza initiala a impactului asupra sectorului de tehnologiei indica faptul ca acesta poate fi mixt; cu siguranta negativ pe termen scurt si mai dificil de determinat pe termen lung - ambele scenarii au cateva aspecte pozitive si multe negative. Natura exacta a impactului pe care il va avea Brexit va putea fi vizibila pe o perioada mai lunga de 2 ani".
Fostul vice-presedinte de la Zensar Technologies, Ganesh Natarajan, spune ca industria trebuie sa se pregateasca pentru un impact major pe termen scurt, doua treimi din companii urmand sa-si scada investitiile in IT: "Multe companii din Marea Britanie au operatiuni trans-europene iar Brexit-ul va insemna o reorganizare si va avea un impact asupra volumului afacerilor, va micsora portofelele si cheltuielile pe IT vor avea o scadere imediata" spune Natarajan. Companiile de top din IT din India precum Tata Consultancy Services (TCS), HCL Technologies si Tech Mahindra printre altele au un procentaj semnificativ din venituri din regiune.
Natarajan mai spune ca un alt impact ar putea fi unul dintre motivele pentru care s-a ajuns la acest rezultat al votului: "Marea Britanie va deveni o insula in adevaratul sens al cuvantului si ar putea urma o abordare a inchiderii usii ceea ce ar face dificil pentru alti profesionisti sa lucreze acolo".
Conform unui sondaj facut printre angajatii din tech, 65% dintre acestia cred ca Brexit va avea un impact negativ asupra industriei globale de tech. Londra are sanse mari sa fie afectat ca un tech hub. Daca giganti precum Google si Facebook au ramas neutrii in privinta referendumului, Microsoft s-a declarat impotriva plecarii Marii Britanii din UE. Conform acestora, statutul de membru al UE face din Marea Britanie un loc atractiv pentru investitori.
Cine poate profita de acest lucru? Chiar si Romania! Companiile nu vor mai face investitii prin Marea Britanie acolo unde se desfarsoara majoritatea operatiunilor importante. Cum 90% din IT-ul romanesc inseamna outsourcing, Brexit-ul poate avea efect pozitiv pentru industria IT de la noi.