Elon Musk se gândește să retragă Tesla Motors de pe bursă, în contextul în care compania trece printr-un proces de dezvoltare rapidă și se lovește de tot felul de constrîngeri financiare.
Musk a lăsat să se înțeleagă printr-un tweet că se gândește la de-listarea Tesla (TSLA pe bursă) după care a confirmat că se gândește serios la această posibilitate și printr-un e-mail intern, adresat angajaților și publicat ulterior și pe site-ul companiei.
Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.
— Elon Musk (@elonmusk) August 7, 2018
Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.
— Elon Musk (@elonmusk) August 7, 2018
Absolutely. Am super appreciative of Tesla shareholders. Will ensure their prosperity in any scenario.
— Elon Musk (@elonmusk) August 7, 2018
Mai mult, când un fan i-a scris pe Twitter că retragerea TSLA de pe bursă l-ar scuti de ,,multe bătăi de cap”, Musk a răspuns sec: ,,Da!”
O astfel de mișcare ar scoate gigantul auto din atenția Wall Street, dar îi va limita, mai mult ca sigur, accesul la capital. Reuters scrie că această operațiune ar urma să fie una dintre cele mai mari tranzacții de acest tip din istorie, cu un price target de aproximativ 82 de miliarde de dolari, în baza unui preț de aproape 420 de dolari pe acțiune.
Acest preț de 420 de dolari per acțiune ar fi cu aproape 23% peste cel înregistrat de titlurile Tesla la închiderea tranzacțiilor de la începutul săptămânii.
Acțiunile Tesla au crescut ieri cu aproximativ 371,15 de dolari pe unitate, dar ulterior au fost suspendate cam o jumătate de oră în așteptarea unor noi informații despre statutul TSLA. La reluarea tranzacțiilor, titlurile TSLA au urcat cu 11%.
Retragerea TSLA de pe bursă ar fi un mijloc pentru Musk de a evita atenția presei într-un context oricum foarte complicat pentru companie, care se află în acest moment într-un conflict cu autoritățile de reglementare americane, dar și cu investitorii, care continuă să aibă dubii cu privire al dificultățile de producție cu care se confruntă compania, dar și cu incertitudinile legate de finanțare și cu cererile pe termen lung de automobile și pre-sales, care, după cum se știe, nu înseamnă nicidecum profit în termeni de business.
Comisia americană pentru Bursă și Valori Mobiliare permite companiilor să folosească rețelele de socializare pentru a anunța informații capitale pentru evoluția lor financiară ulterioară, însă doar în conformitate cu reglementările referitoare la informarea corectă și cu condiția ca investitorii să fi fost alertați în prealabil care rețele vor fi folosite.
Tot ieri presa a relatat că fondul suveran de investiții din Arabia Saudită, condus de Prințul Mohammed bin Salman, a constituit o participație de 3%-5% la Tesla.
La închiderea tranzacțiilor, Tesla avea o capitalizare de piață de circa 58 de miliarde de dolari.