Antreprenorii din Romania i-au impresionat pe cei de la Forbes.
Forbes / Intr-un articol numit "Playing To Win: Romania And Its Gaming Entrepreneurs", cei de la Forbes lauda Romania si startupurile din tara noastra. "In istoria populara, Romania a fost vazuta fie ca tara ca a indurat 40 de ani de dictatura comunista, fie pentru ca este casa legendei din Transilvania care a inspirat nenumarate filme cu vampiri. Tara cu siguranta a fost nevoita sa adopte o cultura de rezistenta, iar acest lucru a dus la o imbogatire a cunostintelor tehnice si a resurselor si o face una dintre cele mai vibrante si productive comunitati de startupuri din Europa" scrie Alison Coleman de la Forbes.
Articolul vorbeste despre Avangate, specificand ca firma de solutii pentru e-commerce fondata de Radu Georgescu a fost cumparata de catre Francisco Partners in 2013. Iar 123ContactForm, creat de Florin Cornianu si Tudor Bastea, are mai bine de 500 de mii de utilizatori pe business.
"Acum, inginerii de software si dezvoltare din Romania incep sa acapareze sectorul extrem de profitabil care este cel de gaming" mai scriu cei de la Forbes, vorbind despre MavenHut, fondat de Cristi Badea, Bobby Voicu si Elvis Apostol, cel care s-a aflat in 2014 in primele 5 companii de dezvoltare a jocurilor sociale in Europa, in ceea ce priveste progresul sau numarul de jucatori activi. Jocul Solitaire 3 Arena a fost numit unul dintre cele mai de succes de pe Facebook in 2014, iar Solitaire Arena s-a aflat in primele 50 de aplicatii cu plata pe Facebook.
"Urmeaza si altele. Printre cele 265 de startupuri si 520 de fondatori listati in acest moment pe RomanianStartups.com se afla branduri de gaming precum Glue Engine, Big Blue Studios, Tavern Games si Green Horse Games. Ultimul dintre acestea, fondat de George Lemnaru si Alex Stroe, tocmai a primit a primit capital de la Catalyst Romania, un fond local dedicat Romaniei si finantat in primul rand de Fondul European de Investitii. Catalyst investeste intre 200.000 de euro si 2 milioane de euro in proiecte private".
Principalul proiect al celor de la Green Horse Games este Liga Ultras, baza pe o premisa simpla - aducerea suporterilor de fotbal impreuna, sa se intalneaca, sa castige bani virtuali prin pariuri, sa colaboreze pentru a-si ajuta echipa favorita sa castige si chiar sa "ia parte" ca jucator sau manager.
Nu este primul startup de gaming al lui Lemnaru. In 2007, a lansat eRepublik, o versiune virtuala a lumii reale unde au loc razboaie, economiile sufera implozii si imperii se nasc si prabusesc. Are aproximativ 5 milioane de jucatori in lumea intreaga.
"De fapt, primul meu proiect ca antreprenor a avut loc in 2003 cu NaturaPlant.ro, primul magazin online de sanatate din Romania" le povesteste Lemnaru celor de la Forbes. "Am inceput dezvoltarea eRepublik 3 ani mai tarziu. A primit multa atentie si a avut in jur de 3 milioane de euro investitii. LigaUltras.com aduce impreuna fani de fotbal din intreaga lume sa joace in aceleasi echipe. Cred in beneficiul jocului pentru dezvoltarea noastra individuala. Interactiunile sociale adauga un start suplimentar si iti ofera sentimentul de apartenenta la un grup si lupta pentru o cauza comuna. Socializarea reprezinta o caracteristica naturala a oamenilor si, in gaming, aduce dezvoltari extrem de interesante pentru experienta utilizatorului" spune George Lemnaru.
Care este cea mai mare provocare? Conform spuselor lui George Lemnaru, problema principala este gasirea investitorilor care sa inteleaga cu adevarat gamingul. "Daca nu poti face asta, atunci trebuie sa gasesti investitori care sa aiba cu adevarat incredere in tine si in echipa ta. Este foarte important sa comunici cu investitorii si sa aveti aceleasi valori. Asa poti dezvolta increderea. Esecul la acest capitol va afecta abilitatea companiei de a obtine si alte investitii" mai spune Lemnaru.
Trendul gamingului este partial rezultat din alegerile facute de giganti precum EA, Ubisoft sau King care au creat studiouri in Romania, bazandu-se pe talentul nativ in tech, lucru care a dus la incurajarea antreprenorilor din Romania sa se concentreze pe startupuri proprii de gaming.
"Multumita sistemului nostru educational, Romania are foarte multi dezvoltatori talentati. In timp ce acest lucru a influentat crearea companiilor de outsourcing, procesul natural a fost de a schimba industria de la outsourcing la companii care isi dezvolta propriul IP" crede Lemnaru.
Articolul din Forbes se incheie cu 3 cuvinte in romana: "Sa inceapa jocul!"