Automatizarea si digitalizarea sunt cuvintele de ordine in Germania. Acestia vor sa investeasca 40 de miliarde de euro anual in acest scop. Primul pas a fost facut - fabrica din Amberg, Bavaria, are o rata a calitatii de 99.9988%!
Citeste in acest articol:
- Ce este Industrie 4.0, proiectul pe care mizeaza Angela Merkel
- Fabrica Siemens din Bavaria care a inceput schimbarea
- Eficienta a crescut enorm fara marirea fortei de munca
Industrie 4.0 a devenit o tematica preferata a Germaniei, Siemens fiind unul dintre lideri. In ciuda recesiunii si a incetinirii comenzilor venita dupa aceasta, Germania nu a renuntat sa produca. Din contra: aceasta tara tinteste sa fie varful de lance in a 4-a revolutie industriala. Industrie 4.0 este viziunea Germaniei pentru productie, acolo unde fabricile inteligente folosesc tehnologii de informare si comunicare pentru a digitaliza procesul si sa profite de beneficiile uriase sub forma unei calitati sporite, a unor scaderi ale costruilor si un progres la capitolul eficienta.
Industrie 4.0 reprezinta tema favorita a cancelarului Angela Merkel care pomeneste de aceasta de fiecare data cand vorbeste despre industrie sau economie. Cel mai recent, ea a cerut intregii Europe sa accepte Industrie 4.0 cand s-a adresat Forumului Economic Global la Davos in luna ianuarie.
"Trebuie - si spun asta din postura de cancelar al Germaniei prin prisma unei economii puternice a Germaniei - sa rezolvam rapid cu fuziunea dintre lumea online si lumea productiei industriale. In Germania, o numit Industrie 4.0" a spus Angela Merkel. "Altfel, cei care sunt lideri in domeniul digital vor deveni lideri in productia industriala. Intram in cursa cu mare incredere. Dar este o cursa pe care inca nu am castigat-o".
Guvernul Germaniei investeste 200 de milioane de euro pentru a creste cercetarile Industrie 4.0 in guvern, academii si afaceri. Este un efort similar cu proiectul Industrial Internet al Statelor Unite ce a implicat companii precum AT&T, General Electric si Intel. Germania are proprii giganti sustinatori din tech si comunicare ce investesc in Industrie 4.0, inclusiv Deutsche Telekom, SAP si Siemens.
Besuch bei @Siemens in #Amberg: #Merkel u. #Aigner informieren sich über Industrie 4.0. #BayernDigital pic.twitter.com/WXL6dD2f8w
— CSU (@CSU) February 24, 2015
Un vestitor al urmatorei revolutii industriale deja a inceput sa rasara in micutul oras din Bavaria, Amberg. Fabrica Siemens Electronics produce simatic programmable logic controls (PLCs) folosite pentru echipamentul automat intr-o varietate de industrii, de la producatorii de automobile pana la cei de mancare si bauturi. Siemens si-a facut un scop din a folosit echipamentul produs pentru productia facuta in propriile fabrici iar cea din Amberg nu numai ca produce PLCs, dar si foloseste echipament PLCs automat pentru a crea produse si foloseste software-ul pe care Siemens il vinde clientilor de productie.
Automatizarea de baza s-a petrecut la fabrica din Amberg inca de la inceput din 1989, dar utilizarea ei a crescut exponential de atunci: in acest moment, masinariile si computerele se ocupa de 75% din procesul de productie de la inceput pana la final. Pe langa PLCs, fabrica se foloseste si de componente human machine interface (HMI) precum touchscreen-uri heavy-duty si coordoneaza procesul prin software-ul WinCC si prin contextul ingineriei companiei, cunoscut sub numele de TIA (totally integrated automation) Portal.
Filosofia companiei este automatizarea nu nuami a ceea ce este tehnic posibil, dar si a ceea ce are cel mai mare sens din punct de vedere comercial. Asta inseamna automatizarea oricarui proces repetitiv sau a liniei mari de productie. Fabrica din Amberg accepta automatizarea la un asemenea nivel incat si functiile legate de productie sunt automatizare, de la primirea comenzilor pana la livrarea produselor finale. Digitalizarea s-a extins in toata fabrica si informatia este comunicata regulat prin Profinet, standardul industriei pentru Ethernet. Digitalizarea fabricii a inceput cu o concentrare initiala pe asigurarea calitatii si performanta masinariilor, dar s-a extins pentru a capta datele din toate zonele de productie. Folosind propriile metode de indentificare industriale, Simatic Ident, inclusiv sisteme de citire de coduri si RFID, componentele sunt urmarite pe tot parcursul procesului de productie si datele sunt capturate intr-un sistem central de executie a productiei (MES). Obiectivul este de a controla cu acuratete si de a urmari produsul pe parcursul procesului, inregistrand datele in timp real pentru fiecare faza astfel incat sa fie disponibil pentru urmatorii pasi.
Probabil cea mai semnificativa dezvoltare la Amberg in ultimii ani a fost folosirea in exces a software-ului de management al ciclului de productie (PLM) la fabrica. De exemplu, folosind un produs PLM, software-ul Teamcenter collaboration, datele pot fi transmite intre unitati, de la spatiul de birouri unde are loc cercetarea si dezvoltarea, pana la locul unde produsele sunt facute. Asta inseamna ca inginerii din birouri pot sa vina cu un design, sa efectueze simularea, si apoi sa trimita acolo unde procesul de productie e simulat. Totul este facut virtual, folosind software-ul, inainte ca vreun produs sa fie facut, de fapt. "Castigam timp si calitatea e imbunatatita. Poti scapa de toate bugurile pana ajungi la partea de hardware" spune Dieter Wegener, seful Industrie 4.0 Office la Siemens. "Este mai putin costisitor si mai eficient".
Cu ajutorul automatizarii si a digitalizarii, fabrica Amberg a scazut numarul erorilor de la 500 din 1 milion de actioni la 12, iar anul acesta a scazut chiar la 11. Fabrica are o rata a calitatii de 99.9988%! Asemenea eficienta este din ce in ce mai necesara, conform spuselor lui Wegener, pentru ca cererea consumatorilor devine si mai complexa. De exemplu, in industria automobilelor, fiecare masina este aproape custom made avand in vedere numarul optiunilor si sub-obtiunilor ce pot fi selectate. In mod normal, o fabrica ar fi nevoit sa mareasca forta de munca pentru a face fata dar cu ajutorul automatizarii si a digitalizarii, fabrica Amberg a produs mai mult desi a tinut constanta forta de munca; Wegener spune ca fabrica Amberg a avut in jur de 1.000 de angajati in ultimii 10 ani, perioada in care si-a imbunatatit productivitatea de 6 ori.
Siemens a investit masiv pentru a ajunge la acest punct, chiar pana ca Industrie 4.0 sa devina cuvant de lege in Germania. In 2007, a achizitionat UGS, dezvoltatorul software-ului PLM din Texas, pentru suma de 3.5 miliarde de dolari. Compania a investit mai bine de 4 miliarde de euro, inclusiv achizitia UGS, pentru a dezvolta linia de productie care, in schimb, va fi folosita de clientii industriali pentru a digitaliza procesul. Daca sondajul PwC recent indica ceva, este ca fabrica Amberg este abia la inceput. Pana in 2020, 80% dintre companii se asteapta sa-si digitalizeze intregul sistem si, pana la acel moment, industria din Germania va investi 40 de miliarde de euro in fiecare an pentru Industrie 4.0.
"Asta arata ca a fost inteles de catre companii faptul ca industria se schimba" spune Reinhard Geissbauer, partener PwC in consultanta manageriala. "Industria german este pe pragul de a deveni extrem de dezvoltata in ceea ce priveste Industrie 4.0".
Sursa: ZDNet