Tehnologia printarii 3D e deja cunoscuta si da nastere celor mai tari creatii.

Cu o imprimanta 3D si o imaginatie bogata se poate crea cam totul, de la lentile pentru aparatul foto pana la carcase de smartphone, haine, ceasuri sau jucarii. Unii au dus tehnica atat de departe incat au printat chitare electrice, roboti, arme sau chiar proteze. Culmea, in 2008 a fost creata chiar si o imprimanta capabila sa printeze 3D o alta imprimanta 3D.

Tehnologia SF isi face loc in casele noastre. Iata o idee geniala de folosit laserele la petreceri, pe Smart Nation

Despre programatorul din Noua Zeelanda care a dus printarea 3D la un alt nivel, se stie deja. Ivan Sentch a dorit sa isi construiasca propria masina. Si nu una oarecare, ci un Aston Martin DB4 din 1961, al carei pret se ridica la peste 1 milion de dolari! Neo-zeelandezul nu are atatia bani, asa ca s-a gandit sa-si faca o replica. Pentru asta, foloseste drept baza un Nissan Skyline de la care a imprumutat motorul si transmisia.

Cum funtioneaza printarea 3D?

Cele mai ieftine imprimante 3D costa sub 1.000 de euro, dar pretul lor ar putea scadea vertiginos anul viitor, odata cu lansarea Pirate 3D Buccaneer. Aceasta va avea un pret sub 350 de dolari. Dar, pana sa iti cumperi prima imprimanta ar trebui sa inveti sa folosesti programele de modelare 3D. Softuri precum Autodesk 3ds Max sau Maya sunt cele mai potrivite. Pentru cei cu zero experienta exista si tutoriale sau template-uri gata facute. Dupa ce modelul e prelucrat, trebuie doar sa il incarci in imprimanta sau sa il trimiti prin Wi-Fi (modelele mai noi au si aceasta optiune)


Urmatorul pas nu mai tine de tine. Tu trebuie doar sa te asiguri ca imprimanta e alimentata cu materialele potrivite. Apoi doar te uiti la procesul de printare. Unele dintre ele folosesc plastic, altele pulberi, rasini, fibra de sticla sau chiar zahar. Si procedeele de imprimare sunt diferite, dar majoritatea imprimantelor iti vor crea obiectul prin tehnica Rapid Manufacturing, care adauga strat peste strat. Bratul mecanic topeste materialul si, treptat, obiectul prinde forma dorita. Apoi straturile se racesc si adera unul la celalalt, pentru a forma obiectul.

Dupa ce obiectul e gata si s-a racit, mai ramane un singur pas. Produsul final ar putea avea nevoie de mici retusuri. Asa ca nu te sfii sa folosesti putina hartie abraziva sau un cutter si apoi sa il vopsesti, daca vrei. Dupa aceea te poti lauda cu noua ta creatie.

Ce se poate face cu o imprimanta 3D

Chitara acustica

Prima chitara printata 3D ii apartine lui Scott Summi. A folosit poliamida, care tine foarte bine locul lemnului exotic. Partea buna e ca fanii isi pot printa acum orice replica dupa chitara idolului lor
 


 

Ceas de perete

Acest ceas-caleidoscop are trei componente: doua parti printate si mecanismul. Poate fi realizat acasa de oricine, urmand instructiunile. Sau poate fi cumparat de-a gata pentru 50 de dolari.

 

Haine

Mai intai au fost…bikini. Realizati dintr-un material numit Nylon 12, acesstia sunt perfecti pentru baie si devin mai confortabili odata ce intra la apa. Costa intre 200-200 de dolari, dar reprezinta abia inceputul. Designerii ar putea face inutile masinile de cusut, folosind doar datele biometrice pentru a crea hainele care va vin perfect.
 

Biciclete pentru copii

Modelul asta nu arata ca orice bicicleta obisnuita si parca iti e teama sa-ti lasi copilul sa incerce. Insa nylonul folosit are rezistenta otelului si e cu 65% mai usor. Cel putin asta afirma creatorii bicicletei, fostul consortiu de aparare EADS (actualul Airbus Defence and Space), aceiasi care au construit si Eurocopter-ul. Cu un asa background, trebuie sa ii credem, nu?
 


Modele medicale

Medicina ar putea beneficia enorm de pe urma acestei tehnologii. Studentii ar putea invata anatomia corpului fara sa mai apelam la cadavre, iar chirurgii ar putea planifica o operatie dificila pe baza unui model 3D, inainte ca pacientul sa intre in sala de operatii. Prima proteza medicala a fost printata inca din 2011, o mandibula artificiala a fost implantata unei femei de 83 de ani, iar acum, cercetatorii vor sa foloseasca tehnologia pentru a crea diferite parti functionale ale corpului, precum oase, cartilaje sau tendoane

Share articol: