Stii cat de greu merge totul, cand ai zeci de tab-uri deschise in Chrome. Imbunatateste-i performantele in 10 secunde
Stim! Sa sari din site in site folosind mai multe tab-uri simultan e probabil una din inventiile tari ale ultimilor 5 ani. Dar orice lucru bun de pe lumea asta vine cu un pret. Iar pretul se numeste dependenta de a deschide un tab, apoi inca unul, si inca unul si tot asa, pana cand ajungi pe la 20-30. Sunt atat de mici incat nu mai stii unde ti-e deschis mailul, unde ai acel video pe care planuiai sa-l vezi imediat dupa ce termini de citit un review. Ai inteles ideea!
Vrei eficienta? Afla cum poti incarca telefonul mobil de la cuptorul cu microunde, pe portalul SmartNation de la UPC.
Problema e ca imediat ce incerci sa schimbi tab-ul, sau sa faci orice altceva, calculatorul iti va spune sa iei o pauza, sa bei o cafea eventual, pana se gandeste el sa iti si asculte comenzile. Exact. Se numeste lag si vine la pachet cu o doza sanatoasa de nervi. Uneori isi aduce si prietenul, pe nume “crash”. Tot de nervi, apesi repede Ctrl+Alt+Del, fix inainte sa-ti aduci aminte ca trebuia sa salvezi ceva.
Cam asa sta treaba cu surferii maniaci sau cu un usor ADHD in ale browsing-ului. Indiferent ca vorbim de Chrome, Firefox, Opera sau Internet Explorer, problema e aceeasi. Dar cel mai rau se manifesta in cazul Chrome-ului, care porneste un nou proces pentru fiecare tab nou si poate ingenunchea chiar si cel mai performant sistem.
Solutii exista: deschizi mai putine tab-uri, te misti cu viteza melcului, mai cumperi niste RAM sau instalezi The Great Suspender, extensia de Chrome care promite sa faca minuni. Bine, nu chiar miracole, ci minuni mai mici si tehnice, cum ar fi sa suspende pe rand cate un tab sau pe toate odata. E ca si cum ar face un mini bookmark, apoi l-ar trimite la culcare. In principiu, TGS opreste incarcarea unei pagini pana cand vrei sa revii din nou la ea.
Daca vrei si mai multa automatizare, poti opta sa alegi o anumita durata de inactivititate a tab-ului respectiv, pana cand va fi suspendat, sau poti adauga paginile preferate intr-un whitelist. Cert e ca, odata instalat, iti va elibera cam jumatate din memoria folosita de Chrome si ii va da acel imbold necesar sa te opreasca atunci cand iti vine sa arunci cu calculatorul pe geam. Tu l-ai incercat? Spune-ne ce crezi
Cum sa maresti viteza la Google Chrome
Daca nu esti genul care deschide multe tab-uri si totusi ai probleme cu timpii de incarcare a paginilor in Chrome, uite cateva sfaturi care te-ar putea ajuta:
- Dezactiveaza plugin-urile
Probabil ca de-a lungul timpului, Chrome-ul tau a adunat o lista lunga de plugin-uri de care nu are nevoie. Adobe Reader, Flash, Quicktime Player sau Silverlight, toate mananca memorie. Si, in afara de Flash, probabil ca te poti descurca linistit fara ele. Ca sa le dezactivezi, trebuie doar sa scrii “chrome://plugins” in bara de navigatie.
- Dezactiveaza extensiile
Aceeasi poveste ca mai sus. Tasteaza “chrome://extensions” sau mergi la Options > Tools > Extensions si vezi ce poti opri.
- Sterge cache-ul
Browserul tau retine informatii despre fiecare pagina vizitata. In functie de setari, poate salva anumite elemente ale site-ului, pentru ca data viitoare sa il incarce mai repede. E o arma cu doua taisuri insa, pentru ca, pe masura ce trece timpul, cache-ul enorm va incepe sa cam incetineasca orice browser. In cazul Chrome, rezolvarea e foarte simpla. Mergi la Options > Tools > Clear browsing data (sau apasa Ctrl+Shift+Del) si sterge istoricul navigarii, istoricul download-urilor, cookie-urile si cache-ul. Probabil vei vrea sa-ti pastrezi parolele salvate sau datele de autocompletare, asa ca debifeaza “Clear saved passwords” si “Clear saved Autofill form data”.
- Foloseste modul incognito
Nu are intotdeauna efect, dar cine stie? Poate ai noroc. Apasa Ctrl+Shift+N sau mergi la Options > New Incognito Window si vei putea folosi navigarea privata. Paginile nu vor fi inregistrate in istoric si toate cookie-urile noi vor fi sterse dupa ce inchizi tab-urile. Bookmark-urile vor ramane salvate insa.