Asa poti sa devii un Superman al Internetului si toata lumea va veni sa iti ceara sfaturi.
“If This Then That” e numele complet al aplicatiei menite sa ne faca viata virtuala mai usoara. Cuvant cu cuvant, IFTTT se traduce “Daca asta, atunci aia”. Suna ciudat, dar aplicatia web chiar asta face. Spre exemplu, daca faci poze si folosesti Instagram, ele pot ajunge automat si la tine in contul de DropBox, fara sa te mai obosesti sa dai vreun click.
Serviciul IFTTT a fost creat initial pentru a le face viata mai usoara inginerilor, dar a fost adoptat rapid in toata lumea. Aceasta este doar una dintre aplicatiile care ne pot face viata mai usoara. Daca ai si tu astfel de idei, le poti inscrie pe SmartNation.ro si poti intra in concurs
CE E IFTTT?
E simplu! IFTTT e un serviciu web care are rolul de agregator pentru o sumedenie de aplicatii. Ok, dar asta fac si altii, vei spune! Da, dar IFTTT aduce totul la un loc si apoi poti obtine tot felul de rezultate cu un simplu set de criterii. Suna tehnic si dificil, dar, in realitate si un pusti de gradinita il poate configura. Ii spui ce aplicatii sa foloseasca, ce vrei sa faca si vei obtine imediat rezultatul dorit.
CINE IL POATE FOLOSI?
Daca esti genul de persoana care are un singur cont de mail si isi verifica din cand in cand contul de Facebook, poate ca nu e pentru tine. Dar daca ai conturi pe toate retelele sociale posibile, folosesti feed-urile RSS la greu, postezi tot ce-ti trece prin minte pe Facebook, urci poze pe Instagram, iti place si Google Calendar sau tii legatura cu prietenii prin Hangouts si te-ai saturat sa tot uiti parolele, atunci esti persoana potrivita.
CUM FUNCTIONEAZA?
Cat se poate de simplu. Daca se intampla A, atunci se va intampla B.
De exemplu, daca urci o poza pe Flickr (A), atunci, IFTTT iti va pune si un link pe Twitter (B). Sau, poate vrei sa se intample altceva cand dai un check-in pe Foursquare ori esti taguit pe Facebook. Vezi mai jos cateva exemple utile.
IFTTT foloseste canale, declansatori, actiuni, ingrediente si retete. Canalele reprezinta blocurile de baza pentru acest serviciu si fiecare are propriile lui seturi de declansatori (triggers) si actiuni (actions). Momentan, serviciul suporta 68 de canale, folosite de miliarde de utilizatori. De la 500px, Bitly, Dropbox, Facebook si pana la servicii de genul LinkedIn, Stocks , Vimeo sau Wordpress, aproape tot ce-ai folosit vreodata sau vei folosi, e prezent aici.
Factorii declansatori se numesc Triggers si reprezinta portiunea THIS din IFTTT. Aici incepe tot procesul. Ca si in cazul canalelor, te poti juca cu o multime de triggere (cand trimiti un mail, cand urci un video, cand apare o anumita stire, cand primesti un mesaj, sau iei notite pe Evernote, cand cineva iti vede profilul, cand actiunile unei companii urca pe bursa sau chiar cand se strica vremea etc)
Actiunile reprezinta portiunea THAT, sau ce trebuie sa se intample daca apare un trigger. Si aici aici de unde alege, iar combinatiile sunt de ordinul sutelor, chiar miilor. De exemplu, atunci cand urci o poza pe Flick, automat va fi salvata si in albumul de pe Facebook. Pentru asta insa, IFTTT are nevoie de datele tale de acces. Secretul sta in simplitate. Desi poti adauga cate actiuni vrei, incearca sa nu complici prea tare lucrurile. Nu vrei sa ai un milion de reguli si sa nu mai tii minte ce voiai sa faci la inceput, nu?
Ingredientele (Ingredients) sunt bucati de date ce formeaza un trigger. De exemplu, ingredientele unui trigger de e-mail pot fi: subiectul, corpul mesajului, un tip de fisier atasat sau chiar data la care primesti un e-mail. Ca si in bucatarie, mai multe ingrediente formeaza o reteta (Personal Recipes). Retelele reprezinta combinatia dintre un Trigger si o actiune din canalele selectate si arata astfel:
Nu-ti face prea multe griji, daca nu stii ce fel de retete sa inventezi. “Shared Recipes” e sectiunea in care vei gasi mii de template-uri realizate de comunitate. Trebuie doar sa cauti ce te intereseaza si sa folosesti reteta respectiva. Acesta un exemplu simplu: cum sa postezi zilnic un mesaj pe Twitter.
Ai inceput sa-ti dai seama de puterea pe care ti-o pune la dispozitie? Esti gata sa incerci propria ta reteta? Vezi cat de simplu e:
Totul e posibil fara sa stii o boaba de programare si fara sa downloadezi nimic! Poate doar aplicatia pentru iPhone sau Android. Daca ai inceput sa il folosesti, spune-ne si noua care sunt retetele tale preferate!