Agentia Spatiala Americana e mandra de robotul Curiosity, trimis in vizita pe Marte. Insa pentru explorarea Lunii, are nevoie de noi.
Agetia Spatiala Americana se pregateste sa ofere publicului larg un premiu de 1,5 milioane de dolari. Il poate castiga cel care vine cu o idee ingenioasa de rover. Cu alte cuvinte, cei inscrisi in competitie trebuie sa realizeze un fel de frate pentru robotul Curiosity trimis de NASA pe Marte.
Noul robot va functiona, insa, pe Luna, si trebuie sa se descurce in absenta luminii solare. gentia spatiala americana a lansat un concurs pentru inventatori, in vederea ambitiosului plan care i-ar readuce pe oameni, scrie NASA.gov.
Competitia a fost numita “Provocarea Robotelului Nocturn”, iar acest rover ar fi esential pentru a putea exploa in mod eficient suprafata Lunii. La concurs se pot inscrie doar cetateni americani, insa si noi romanii putem profita de proiectele lor.
Roverul care va ajunge pe Luna trebuie sa functioneze fara energie solara, pentru ca pe satelitul natural al Pamantului ziua dureaza doua saptamani si noaptea tot atat.
Din 2003 si pana acum, NASA a oferit in total 6 milioane de dolari in premii, pentru diferite concursuri.
De fiecare data, agentia spatiala americana colaboreaza cu o organizate non-profit cand organizeaza aceste competiti, iar acum partener este Cleantech Open, care investeste in tehnologii ecologice.
Data limita pentru inscrierea in acest concurs este 25 octombrie 2013, iar castigatorul va fi anuntat in primavara anului viitor.
Sam Ortega, directorul programului Centennial Challenges de la NASA, crede insa ca abia dupa 2-3 ani va fi desemnat un castigator, pentru ca standardele sunt foarte ridicate.
Provocarile noastre sunt mereu foarte dificile, pentru ca vrem sa obtinem tehnologii cu adevarat revolutionare (Sam Ortega)
Spre exemplu, concursrul initiat in 2005, pentru inventarea unui mod de alimentare wireless a unui “lift spatial” care sa ajunga dincolo de atmosfera terestra, a fost castigat abia in 2009.
“De obicei, pentru a reduce costurile, inventatorii folosesc tehnologii care exista deja, dar le aplica intr-un mod inedit, cum nu au mai fost folosite niciodata. Solutiile lor sunt foarte simple, iar apoi oamenii se intreaba: oare eu de ce nu m-am gandit la asta?”, precizeaza Ortega.
Primul pas al concursului lansat acum este gasirea unei solutii de stocare a energiei, in conditiile de presiune si temperatura de pe Terra.
Apoi, NASA va cere, in faza urmatoare, testarea respectivei tehnologii in vacuum si in cazul unor temperaturi precum cele de pe Luna.