Sunt multe domenii in care tehnologia trebuie sa avanseze pentru a tine pasul cu lumea, iar stocarea de date este printre cele mai importante
Gadgeturile devin tot mai subtiri si tot mai usor de transportat, insa ne lovim in continuare, adesea, de probleme de spatiu si de rucsaci greoi pe care trebuie sa ii caram in spate.
De asemenea, centrele de date, care stocheaza cantitati imense de informatii, ocupa suprafete mari si au nevoie de un consum de electricitate urias, dar si de o infrastructura puternica pentru racirea echipamentelor. Cercetatorii au venit, insa, cu un anunt important.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Hamburg, Germania, au reusit sa gaseasca o solutie pentru a construi hard disk-uri de 20 de ori mai mici decat cele existente pana acum. Sigur, tehnologia trebuie perfectata, insa parerea analistilor din acest domeniu este ca ne indreptam in directia potrivita.
Astfel de tehnologie poate fi folosita si in cazul robotilor. Iata cum arata poate fi construit un creier de robot, pe portalul Smart Nation.
Cercetatorii germani folosesc campuri magnetice microscopice care se rasucesc, asa cum am inoda noi o sfoara, si retin informatia. Oamenii de stiinta au botezat aceste campuri skyrmioni. Ele nu sunt decat niste atomi aranjati intr-un anumit mod.
Micile "sfori" rasucite de scara atomica ar putea fi traduse prin 0 sau 1, iar cercetatorii ar avea, astfel, un mod de a stoca bitii de informatie. Partea buna este ca skyrmionii nu interfereaza unul cu altul atunci cand ii apropii foarte tare, ceea ce inseamna ca informatia ar fi in siguranta iar suportul ar fi compact.
Cercetatorii care au lucrat la acest proiect sustin ca putem construi un hard disk de 20 de ori mai mic decat cele actuale. Insa mai este ceva pana atunci, deoarece tehnologia trebuie imbunatatita.
Deocamdata, autorii experimentelor au reusit sa scrie si sa stearga date doar in 60% din incercari. Iar skyrmionii pot fi controlati, deocamdata, numai la temperatura de 4,2 Kelvin, adica minus 269 grade Celsius, o temperatura cam scazuta pentru a putea fi folosita in practica, scrie prestigioasa revista Nature.