Nascut in 1984, Octav Druta face parte din echipa de tineri ai Romaniei care vor sa schimbe lumea Internetului.
In timpul facultatii, Octav Druta n-a reusit sa gaseasca un job care sa ii ofere suficient de multa libertate in ceea ce face. Asa ca a devenit antreprenor, o meserie cu titlu pompos care spune ca ii permite sa ia singur deciziile legate de munca lui.
"Lucrez cel mai bine in domeniile mai putin explorate. Antreprenoriatul este un mod de a-mi exprima setea de descoperire, schimband ceva in lume si creand impreuna cu oameni care vad lucrurile diferit", se caracterizeaza el.
Octav Druta, unul dintre cei mai talentati pusti din online-ul romanesc, lucreaza acum la Talentbuddy, o platforma care le permite oamenilor din intreaga lume sa invete unii de la altii, schimband idei si cerand ajutorul celorlalti.
Rep: Cel mai nou proiect al tau e Talentbuddy. Care e principiul de functionare si de ce tu si echipa ta credeti ca va avea succes?
O.D.: Talentbuddy le ofera programatorilor access la o comunitate si instrumente cu ajutorul carora isi pot dezvolta cunostintele si abilitatile de programare in timpul lor liber. Este o forma de invatare distractiva, practica si colaborativa. Oameni de peste tot din lume impartasesc probleme practice pe care le poti rezolva ca sa primesti cunostinte noi sau pentru ca sa imbunatatesti ceea ce stii deja. Poti sa ceri ajutorul celorlalti si, de asemenea, sa observi ce abordari au aplicat ceilalti ca sa rezolve problemele. Noi credem ca un astfel de proiect poate avea succes datorita faptului ca multi oameni prefera sa invete facand ceva practic si nu ascultand teorie.
Doream doar sa imi castig existenta printr-o activitate unde pot sa am mult control.
Rep.: Pana in prezent, ce finantari ai obtinut cu proiectele tale?
O. D.: Pentru Talentbuddy am obtinut finantare de la Version One Ventures, BDC Venture Capital si Initio Group.
Rep.: Ce obstacole intalneste un tanar roman care vrea sa porneasca o afacere in IT si ce solutii exista?
O. D.: Fiecare om o sa vada obstacole diferite. Paul Graham a scris un eseu care sintetizeaza foarte bine obstacolele pe care le vad antreprenorii la inceput de drum de obicei. Merita citit. Am hotarat sa incep un business dupa ce am terminat facultatea in Germania. Cautam un mediu de activitate cu autonomie mare. Imi doream sa pot lucra direct cu oamenii care beneficiaza de serviciul / produsul meu si sa imi creez propriile responsabilitati. Nu am reusit sa gasesc joburi care sa ofere un astfel de mediu asa ca am decis sa creez un business in toamna lui 2007. Am auzit de cuvantul antreprenor in diverse contexte, dar nu intelegeam profund ce face un antreprenor si nu m-am gandit sa fiu antreprenor. Doream doar sa imi castig existenta printr-o activitate unde pot sa am mult control. Am considerat ca nivelul de cunostinte de design si web development imi va permite sa rezolv probleme reale si sa generez destul de multa valoare pentru a supravietui.
Rep.: Cum ti-a venit ideea primului proiect?
O.D.: Am inceput sa ofer servicii de design si web development, iar in paralel, am continuat sa rezolv probleme pentru cei din jurul meu. Spre exemplu, tatal meu avea nevoie la birou de informatii despre cursul valutar la multiple banci si permanent imi cerea mie aceste informatii. Desi puteam folosi instrumentele disponibile pe internet mai rapid decat el pentru ca sa gasesc informatiile necesare, era o activitate care imi consuma cateva minute bune. Am cautat site-uri care prezinta cursul valutar in timp real de la mai multe banci pe aceeasi pagina - dar nu am gasit. Asa ca, am decis sa fac eu unul. Asa a luat nastere Kmbio: o aplicatie cu ajutorul careia poti compara ratele de schimb valutar de la mai multe banci, in timp real, aproape de locatia in care te afli. Momentul in care oamenii au inceput sa foloseasca Kmbio, a fost momentul in care am constientizat ca din ce in ce mai multi oameni pot sa primeasca valoare fara sa fie nevoie de mai mult efort din partea mea. Atunci am decis sa creez produse si nu servicii.
Rep.: Cand ai stiut ca vrei sa te faci antreprenor?
O. D.: Aveam cateva intrebari importante la care nu aveam raspunsuri: "Cum creezi un produs util intr-un mod sistematic si nu intamplator?", "Cum construiesti un model de business in mod sistematic si nu intamplator?", "Cum ajungi la clienti intr-un mod sistematic si nu intamplator?". Cu aceste intrebari in minte am inceput sa invat mai multe despre antreprenoriat. Pot spune ca nu am decis intr-o zi, in mod rational, sa fac antreprenoriat. Motivatia, experientele pe care le-am avut si mediul in care am trait, m-au condus catre antreprenoriat.
Experiente multiple contribuie, treptat, la crearea unei idei bune
Rep.: Ai vreun model printre greii industriei, si ma refer aici la Steve Jobs, Linus Torvalds ?
O. D.: Sunt atent si invat cate ceva de la fiecare om pe care il intalnesc sau despre care citesc. Steve Jobs, Elon Musk si Jack Dorsey sunt unii dintre antreprenorii cei mai cunoscuti pe care ii admir. In special pentru atitudinea lor fata de viata.
Rep.: Unde esti si ce faci atunci cand iti vin cele mai bune idei?
O. D.: Experiente multiple contribuie, treptat, la crearea unei idei bune. Spre exemplu: studiez un subiect intensiv, apoi rezolv o problema la birou, apoi calatoresc in weekend si luni, in timpul pranzului, discutand un anumit subiect, imi vine o idee buna.
Rep.: Care e ultima carte pe care ai citit-o?
O. D.: Critical Path, scrisa de Buckminster Fuller.
Rep.: Care dintre marile inventii ale omenirii ti-ar fi placut sa fie creatia ta?
O. D.: Internetul. Sunt pasionat de mediile care ofera posibilitatea oamenilor sa acceseze resurse noi foarte usor si rapid.