Informatica este unul dintre domeniile care prezintă cel mai mare interes în rândul noii generații, fiind știința pe care tot mai mulți tineri aleg să o abordeze în anii de studii superioare, datorită numeroaselor oportunități de carieră.
Pasionații de tehnologie au la doar câteva click-uri distanță resurse inepuizabile de informație, deoarece internetul a devenit locul care oferă soluții și răspunsuri la multe dintre curiozitățile și nelămuririle utilizatorilor. Totuși, mai există o sursă neprețuită de informație, într-o variantă clasică și mult apreciată: cartea.
Sunt cărțile folositoare pentru pasionații de tehnologie?
Mulți ar spune că persoanele care studiază sau lucrează în IT nu au înclinație pentru lectură și folosesc instrumentele digitale pentru a accesa informația de care au nevoie. Acest lucru nu poate fi contrazis, însă nici catalogat drept un adevăr general valabil. Încă există numeroase cărți de informatică utile și de interes pentru studenți, cât și pentru cei care profesează deja în acest sector de activitate.
Informatica este un domeniu care a cunoscut o evoluție impresionantă de la un an la altul, iar progresul nu a încetat nici în prezent. Anticariatul Printre Carți este locul către care se pot îndrepta persoanele care vor să afle, din cărți, cum a evoluat tehnologia și cum arăta aceasta în trecut.
Lectura este o modalitate autentică de a afla informații valoroase despre această știință, mai ales că multe nu sunt disponibile pe internet, ci surprinse în paginile unor volume. Este vorba despre cărți publicate chiar și cu zeci de ani în urmă, care prezintă dintr-o perspectivă diferită tabloul evoluției informaticii. Astfel de volume, disponibile adesea numai la un anticariat de cărți, pot fi citite din propia dorință de a explora deceniile de evoluție a informaticii sau pentru redactarea unei lucrări științifice pe această temă.
Ce titluri de la anticariat merită parcurse de un informatician?
Informatician, programator, student, profesor – oricare dintre aceștia poate beneficia de conținutul unor cărți care abordează o tematică de interes pentru ei, anume informatica. Pe site-ul PrintreCarti.ro, există numeroase titluri care împletesc istoria cu modernitatea și care discută despre subiecte ca prelucrarea informației, sisteme de operare, limbaje de programare sau securitatea informației. Unele cărți sunt scrise în limba engleză, fiind atractive pentru cei care vor să își îmbunătățească sau testeze nivelul de limbă.
În continuare, vor fi prezentate două titluri care ar putea fi pe placul unei persoane interesate de informatică și tehnologia informației:
1. Protecția și securitatea informațiilor - Dumitru Oprea
Publicată relativ recent, în 2007, această carte se pretează excelent atât specialiștilor, cât și utilizatorilor obișnuiți de dispozitive informatice. Securitatea cibernetică este un aspect important în prezent, în contextul în care telefoanele și calculatoarele stochează date personale (carduri bancare, adrese, parole etc.), ce reprezintă ținta principală a atacatorilor;
2. Tehnologiile informației. Noțiuni de bază – Vasile Baltac
Apărută în 2011, această carte își propune să inițieze cititorii în utilizarea tehnologiilor informației și să contribuie la dezvoltarea competențelor digitale ale acestora. Este o carte utilă pentru a deprinde abilități în informatică, dar și pentru a face o comparație cu metodele de învățare din prezent;
Acestea sunt câteva dintre titlurile pe care le poate alege un cititor interesat de evoluția tehnologiei informației, disponibile la anticariatul Printre Cărți. Titlurile din secțiunea dedicată informaticii pot fi utilizate pentru a obține o imagine de ansamblu asupra progresului din acest domeniu, dar și ca sursă pentru lucrări științifice.