UPC prezinta castigatorii celei de-a doua editii a concursului Tech School
Robotul care se poate scufunda la o adancime mult mai mare decat cea la care un om rezista sub apa? Enciclopedia accesibila printr-o interfata vocala? Gadgetul care localizeaza accidentele? Sunt doar cateva idei de proiecte care dovedesc talentul si cunostintele tinerilor romani înscrisi pe platforma UPC, Smart Nation.
UPC Romania prezinta castigatorii celei de-a doua editii a competitiei nationale de proiecte – Tech School – ale carei premii au o valoare totala de 25.000 de Euro. Patru idei de proiecte castigatoare primesc din partea UPC Romania bugetele necesare implementarii, iar o a cincea idee îi aduce initiatorului un loc la conferinta globala TED Youth 2014. Proiectele sunt grupate pe categorii de varsta - cate una pentru categoriile de 5 – 19 ani si 20 – 24 ani si 2 pentru categoria de 11 – 14 ani.
“Tech School ne-a oferit sansa sa descoperim tineri extraordinari, cu idei proaspete si curajoase, cu multa energie si dorinta de a revolutiona lumea cu ajutorul tehnologiilor performante. Ne bucuram ca îi putem sustine sa îsi transforme visurile în realitate si ca astfel de platforme contribuie la dezvoltarea unei generatii întregi de tineri.”, declara Ariana Badin, Marketing Communication & PR Director UPC Romania.
La categoria 11-14 ani, cele doua proiecte Tech School care au impresionat toti juratii si au obtinut cele mai multe voturi sunt VoicePedia HelpDesk, realizat de Cristina Braga din Medias, si Arduino GPS, ai carui autori sunt Sebastian Darmaz si Laurentiu Ciobanu, ambii din Targoviste.
La categoria 15-19 ani, proiectul castigator îi apartine lui Iulian Lazar (17 ani) din Constanta, recompensat cu 7.000 de Euro. Este vorba despre Robotul subacvatic ROV1.0, care se poate scufunda la o adancime mult mai mare decat cea la care un om rezista sub apa.
La categoria 20-24 de ani proiectul care s-a detasat este H.A.A.L (Human Accident Alert and Locator), un gadget de mici dimensiuni, care propune localizarea accidentelor in mod autonom. Cu ajutorul celor 7.000 de Euro si ghidat de sfaturi din partea mentorilor si a specialistilor Tech School, Robert Cotofana in varsta de 23 de ani, din Targoviste, va transforma H.A.A.L într-un sistem performant de localizare a accidentelor, monitorizand în permanenta acceleratiile/deceleratiile la care este supus corpul uman, avionul sau autoturismul.
Ideea unui joc tactic, pe ture, cu un sistem de definire a caracterului si a abilitatilor personajelor - The Call of Syox - i-a adus lui Alexandru Bîrzanu (22 de ani), din Iasi, premiul special din partea Juriului, constand in participarea la conferinta globala TED Youth 2014.
Tech School este o competitie pe 5 arii ale tehnologiei – gaming, robotica, digital media, aplicatii si astronomie. În acest concurs au participat tineri cu varste cuprinse între 11 si 24 de ani, care si-au înscris pe platforma www.smartnation.ro ideile revolutionare. Acestea au fost jurizate de oameni de stiinta romani, mentori în cadrul programului, precum Adrian Buzatu – cercetator la Universitatea din Glasgow, Scotia si membru ATLAS/CERN, Catalina Oana Curceanu – prim-cercetator în domeniul fizicii particulelor elementare si al fizicii nucleare în cadrul Laboratori Nazionali di Frascati dell’INFN – Roma, Italia, Adrian Dorobat – game designer la Gameloft, Viorel Spînu – cofondator Robofun, Bogdan Florescu - cofondator Adonis Software, Ionut Cotoi - presedinte inventeaza.ro, precum si Victor Kapra - unul dintre cei mai cunoscuti si relevanti bloggeri din Romania pe noi tehnologii.
Peste 400.000 de pasionati de tehnologie au interactionat pe platforma online în primele 6 luni de la lansare. Smart Nation a mobilizat o comunitate activa de 5.000 de utilizatori si promotori, care au generat peste 230 de proiecte în concursul Tech School. Tinerii au acces în continuare pe www.smartnation.ro la stiri, tutoriale, materiale video si interviuri din aria celor mai noi tehnologii.