Viitorul a inceput... ieri. Un om de stiinta tipareste bucati imbunatatite ale corpului uman.
Orice fan Spiderman stie ca eroul a fost muscat de un paianjen si asa a ajuns sa aiba superputeri. Omul de stiinta Michael McApline are insa o alta metoda de a ne face supereroi, una care sa nu implice insecte radioactive, radiatie cosmica sau tehnologie extraterestra.
Omul de stiinta a inceput unul dintre cele mai curajoase proiecte din istoria omenirii: acela de a tipari la o imprimanta 3D organe umane, usor imbunatatite, care sa ne ofere puteri fantastice.
Si nu e singura tehnologie SF in lucru. Vezi telefonul care se repara singur, daca se face tandari, pe portalul Smart Nation de la UPC
Cercetatorul nu-si propune neaparat sa ne ajute sa scoatem panza de paianjen din podul palmei, ci sa ne ofere un auz sau un vaz mai bun, de pilda.
Pana acum, el a inventat un tatuaj pentru dinti care poate detecta cariile, dar si o ureche 3D care ii poate ajuta pe oameni sa auda mai bine. Cercetatorul are un doctorat in chimie obtinut la Universitatea Harvard, iar acum lucreaza la Princeton.
In 2003, cercetatorul a venit cu ideea de a pune cabluri din silicon extrem de mici, de ordin nano, in substraturi flexibile. Atunci, ideea lui n-a prins foarte bine. Insa cu trecerea anilor, omul de stiinta s-a gandit ca aceeasi tehnologie poate fi adaptata pentru corpul uman.
Astfel, cercetatorul a ajuns sa creeze o ureche sintetica, cu ajutorul unei bioimprimante 3D. "Sa repari auzul este un tel extrem de nobil", spune ei.
Acum, isi doreste sa optimizeze auzul oamenilor obisnuiti, pentru a putea distinge sunete pe care urechea umana nu le percepe, aflate in afara intervalului 20-20.000hz.
Sursa: wired