O pelerina precum cea a lui Harry Potter poate fi facuta de oricine, cu ajutorul unor principii elementare de fizica.
Atunci cand vrei sa construiesti o pelerina care sa te faca invizibil, primul lucru la care te gandesti este ca iti trebuie un material special, inovator, scos parca din caciula unui magician. Iata ca un profesor de la Universitatea din Rochester, New York, a demonstrat ca poate face acelasi lucru folosind fizica de baza, principiile elementare de optica, si a creat un dispozitiv de invizibilitate impreuna cu fiul sau de numai 14 ani.
Uneori, din jocurile copiilor, pot iesi inventii deosebit. La NASA se intampla la fel. Afla ce idee a copiilor e folosita de robotul Curiosity, care exploreaza planeta Marte, pe portalul Smart Nation de la UPC.
Dispozitivul construit de John Howell si de fiul sau Benjamin este capabil sa ascunda chiar si obiecte mari, precum oameni, autobuze sau sateliti. Asta in conditiile in care cercetarile realizate pana acum in domeniu au dus doar la crearea unor pelerine de invizibilitate care functioneaza pentru obiecte minuscule, de pana la 1 centimetru.
Cei doi n-au folosit vreun material avansat, ci doar oglinzi obisnuite. O limitare este faptul ca dispozitivul ascunde obiectele doar daca acestea sunt observate dintr-o singura pozitie fixa. Daca te deplasezi mai mult de cateva grade, vei vedea secretul pe care cercetatorii se straduiesc sa il ascunda. Totusi, daca te afli la cateva sute de metri de un obiect, spre exemplu de un om sau de un tanc, acesta poate fi ascuns cu succes de scutul de invizibilitate.
Iata cum functioneaza:
Pentru a construi a construi acest scut de invizibilitate, ai nevoie de 4 oglinzi, puse doua cate doua in unghi drept. Razele de lumina au traiectoriile date de sagetile din figura, iar obiectul aflat dupa cele doua oglinzi din spate ramane ascuns.
Invizibilitatea pe care au reusit sa o obtina cei doi nu este perfecta. Insa nu se poate vorbi de perfectiune in acest domeniu.
Ideea cu oglinzile nu este noua. Ea e folosita si de magicieni pentru a face ca obiectele sau oamenii sa dispara. "Lucrul pe care vrem sa il subliniem nu este noutatea, ci usurinta de a mari dispozitivul la practic orice dimensiune", spun cei doi in lucrarea de cercetare.
Dispozitivul lor ar putea fi imbunatatit iar daca, in locul oglinzilor clasice, s-ar monta unele exotice, eventual create din materiale deosebite, s-ar putea ajunge la invizibilitate multidirectionala sau multidimensionala, iar aplicatiile unei astfel de descoperiri sunt nebanuite.
Sursa: http://www.extremetech.com