Scenele nu contin nici macar un efect special grafic! E doar un roi de quadcoptere perfect coordonate
Dronele nu sunt doar obiecte de distractie. Pot zbura in zone periculoase, pot filma de la inaltime si pot uneori servi drept arme letale pentru armate. Dintre ele, quadcopterele sunt poate cele mai bune. Pot fi manevrate cu acuratete, dar in acelasi timp pot stationa la punct fix cu precizie milimetrica.
Ai si tu o idee de gadget? Intra pe Smart Nation si poti castiga premii
Cateva zeci de quadcoptere au fost folosite pentru o reclama auto. Filmarea a fost realizata cu ajutorul baietilor de la KMel Robotics, care au programat si controlat toate dronele. Interesant e ca nici macar un efect special nu a fost folosit pentru a inlocui sau corecta zborul dronelor. Totul e cat se poate de real!
“Am muncit mult ca sa le putem face sa zboare intr-un “stol” atat de bine coordonat. Fiecare componenta a sistemului trebuia sa functioneze aproape de capacitatea maxima pentru a reusi o miscare atat de gratioasa. Inainte de acest proiect, nu credeam ca e posibil asa ceva. Dar a trebuit sa ne impinga cineva de la spate, ca sa ne dam seama ca se poate”, spune Daniel Mellinger, unul dintre inginerii KMel Robotics.
Am gresit de sute de ori si am luat totul de la capat'
Programatorii au folosit si un sistem special de supraveghere a dronelor. Au adaptat camere cu infrarosii si senzori de miscare, folosite in mod normal pentru animatiile computerizate, pentru a sti in timp real unde se afla fiecare drona si pentru a le corecta traseul. Razele infrarosii sunt reflectate de drone si datele sunt procesate de 100 de ori pe secunda, pentru a analiza informatiile si a transmite quadcopterelor unde se afla si unde trebuie sa mearga.
“Odata ca ne-am format o parere despre cum ar trebui sa arate traseul si miscarile roiului de drone, a trebuit sa le mai si programam. Am scris sute de linii de cod, le-am gresit, am luat totul de la capat si tot asa. Pana la urma, am testat totul in locatia filmarii”, mai spune Mellinger.
Am folosit tehnologie testata doar in laborator. A fost un efort urias"
“Una dintre cele mai mari provocari tehnice provocari a fost sa folosim tehnologie care, pana la momentul filmarii fusese testata numai in conditii de laborator. A fost un efort urias, sa le facem sa zboare coordonat si sa interactioneze cu diverse obiecte”, spune si regizorul reclamei, Sam Brown.
Si totusi, acestea nu sunt cele mai impresionante lucruri pe care le poate face o drona. Specialistul in robotica, Raffaello D'Andrea, a demonstrat la inceputului anului, care e adevaratul potential al quadcopterelor controlate prin gesturi, cu ajutorul unui senzor Kinect. Dronele lui D’Andrea au reusit sa sustina un pahar cu apa, fara sa verse o picatura, sa tina un bat in echilibru, sa joace ping pong cu mingi de cauciuc sau sa colaboreze pentru a prinde mingile in plasa.