Schimbarea telefonului mobil nu este niciodată o alegere simplă, mai ales în cazul în care nu ești fanul unei mărci anume, ci preferi să schimbi producătorii în funcție de buget și de nevoile tale pe termen mediu.
Un lucru este însă cert, și anume faptul că utilizatorii își schimbă telefoanele la un interval regulat de timp. Așa cum arată și un studiu realizat de Kantar Worldpanel, în 2016 un consumator își schimba telefonul mobil, în medie, la 22,7 luni, adică aproape doi ani.
Și asta pentru că în acest interval de timp apar tehnologii noi, sisteme de operare mai avansate care fac ca telefoanele mai vechi să ruleze mai greu, iar bateria telefonului începe să se descarce mult prea repede pentru nevoile zilnice.
Mai mult, pentru că un smartphone a devenit chiar și un accesoriu vestimentar, schimbările tot mai atractive de design au căpătat o importanță tot mai mare și fac ca modelele vechi să pară cu adevărat demodate.
6 cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci înainte să îți schimbi telefonul:
1. Stabilește-ți un buget
Rareori se întâmplă că bugetul pentru un nou telefon să fie nelimitat, ma ales dacă privim asupra prețurilor pentru telefoanele nou-lansate care reprezintă vârful de gamă al oricărui producător. Așadar, primul lucru pe care trebuie să îl faci înainte să îți schimbi telefonul cu un model mai nou și mai bun este să îți calculezi exact bugetul pe care ți-l poți asuma, fie că vorbim despre un telefon cumpărat la liber, fie că vorbim despre un model cumpărat cu un pachet complet de abonament. Odată ce ai un buget clar în minte, poți să începi să cauți cele mai bune variante pentru tine.
2. Caută accesoriile potrivite
Fără accesorii, un telefon poate fi mult mai limitat decât ai crede, de aceea este foarte important să urmărești cele mai bune oferte cu accesorii pentru telefoanele mobile care te pot ajuta să ai alături de tine mai mult decât un smartphone, ci și un asistent pentru vacanțele lungi când bateria internă nu ține mai mult de 8 ore, sau pentru drumurile prin oraș, când ai nevoie de un sistem de navigație care să te ghideze.
3. Verifică dacă există probleme de compatibilitate între dispozitivele tale
Un smartphone este doar unul dintre gadgeturile unui utilizator. Alături de acesta mai există laptopul, tableta, poate un PC, un smartwatch, căști wireless, o boxă externă și alte dispozitive inteligente care se pot conecta între ele. Una dintre cele mai mari probleme pe care le poți întâmpina este incompatibilitatea între toate aceste gadgeturi, mai ales atunci când producătorii sunt diferiți. Așadar, verifică dacă sunt compatibile cu modelul de telefon pe care vrei să ți-l iei ca să fii sigur că poți folosi în continuare toate aceste dispozitive pe care le-ai cumpărat deja.
4. Salvează-ți datele
De la numerele importante din agendă, contactele de pe lista de mailuri, fotografiile și clipurile tale, dar și datele de acces pentru aplicațiile pe care le folosești zilnic, toate aceste informații ar trebui salvate înainte de a-ți schimba telefonul. Motivul este tot de compatibilitate, pentru că nu toate pot fi portate dintr-un dispozitiv în celălalt cu garanția că nu se va pierde nimic pe drum. Cel mai sigur mod este să-ți salvezi toate datele, informațiile importante, fotografiile și clipurile într-un cloud, de unde le poți recupera mereu mai ușor.
5. Fă-ți o listă de priorități
De cele mai multe ori, vei căuta să afli care este cel mai bun smartphone al momentului pe piață, dar răspunsul la o astfel de întrebare poate să te inducă în eroare. Și asta pentru că ce trebuie să faci este să te întrebi și să verifici care este cel mai bun model pentru nevoile tale. Dacă vrei o cameră extraordinară pentru pozele de vacanță, vei da peste un model.
Dacă vrei un procesor puternic pentru jocuri, vei găsi un alt răspuns. Iar dacă tot ce vrei este un ecran foarte mare, atunci în mod clar soluția perfectă pentru tine va fi un model care corespunde acestei nevoi. Stabilește exact ce vrei să faci cu telefonul și caută cele mai bune modele pe acel segment.
6. Așteaptă momentul potrivit
Dacă producătorul de la care vrei să achiziționezi un telefon mobil tocmai se pregătește de o lansare a unui nou model, atunci ar fi momentul să aștepți puțin. Asta pentru că, dacă nu vrei să îți cumperi cea mai proaspătă versiune, odată lansat modelul nou, vei putea obține un discount de preț destul de bun pentru modelele mai vechi.
Așadar, dacă nu te grăbești și nu ai nevoie urgentă de telefon nou, păstrează-ți banii pentru momentul ideal în care să faci o achiziție. Banii care îți vor rămâne apoi în buzunar pot fi folosiți pentru achiziția unor accesorii utile.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Igor Kardasov