Sfârșitul anului 2010 a produs o schimbare anticipată de mult timp. Android a surclasat Symbian în lupta pentru cea mai bine vândută platformă software pentru telefonia mobilă din lume. Pe locul trei, conform estimatelor Canalys se situeaza iPhone, urmat îndeaproape de RIM (BlackBerry). ”În puncte” mai este prezent și gigantul Microsoft, care nu deține decât 3.1% din piață. 


Pentru mulți dintre noi, această știre nu este deloc o surpriză. Oferind o platformă robustă, rapidă și  deschisă, care este dublată de un hardware competent (să nu uităm Snapdragon, primul procesor de 1 GHz pentru telefonia mobilă), telefoanele pe platforma Android (așa-numitele ”Android phones”) au devenit într-un interval record de timp o prezență de netăgăduit în viața de zi cu zi. Un ajutor de netăgăduit este dat și de faptul că standardul este susținut de giganți ai tehnologiei, printre care găsim nume ca HTC, Sony Ericsson, Samsung, LG, Motorola. 

Pentru Nokia acesta este momentul în care ar trebui să se trezească la realitate și să se ridice la nivelul așteptărilor. 

Pe de altă parte, există voci care spun că Google, motorul din spatele Android, se transformă într-o entitate care încet-încet va deține controlul asupra ”vieții noastre electronice”, fiind previzibil momentul în care, folosind motorul de căutare, vom accesa harta, ca să localizăm unde este magazinul de unde vom lua telefonul, care va rula sistemul de operare, harta (din nou, dar de data asta aplicația mobilă), pe care îl vom sincroniza cu desktop-ul care va rula, la fel ca și laptopul, ultima versiune de WebOS... ați ghicit: toate de la Google. Și nu am menționat încă, stocarea în cloud și multitudinea de alte servicii conexe gigantului din Mountain View. 

Dacă scenariul acesta este acceptabil, asta nimeni nu poate ști în acest moment. O entitate de acest gen are potențialul de a deveni, odată ce a acumulat prea multă putere, totalitară. Până atunci, așteptăm cu mare încredere și interes, Sony Ericsson Xperia Arc cu noua versiune de Android, 2.3 Gingerbread. Sounds yummy, huh?

Share articol: