Zeci de aplicatii aduna in fiecare secunda informatii despre noi, dar nu ca sa ne spioneze, ci sa ne ofere servicii mai bune.
Practic, aparatul invata singur unde locuim si unde lucram, ce muzica ascultam sau ce produse cumparam frecvent.
Astfel, din cand in cand, smartphone-ul cauta in locul nostru ofertele cu cele mai bune preturi.
Un miliard si jumatate de smartphone-uri din intreaga lume trimit constant date despre utilizatori catre producatori si creatorii de aplicatii. Se intampla si in Romania in cazul celor 5 milioane de posesori de telefoane inteligente.
Datele sunt folosite de cele mai multe ori in ajutorul nostru. Iata cum functioneaza aplicatia Google Now, disponibila gratuit atat pe iPhone, cat si pe Android.
Programul invata unde stati, zona in care lucrati si orele de plecare. Cu ceva timp inainte de a iesi pe usa, pe ecranul telefonului va aparea cat timp veti face pana acasa, spre exemplu, si cat de aglomerat e traseul. La ore de varf, cand strazile sunt pline, aceeasi aplicatie va poate ajuta si cu rute ocolitoare.
Cei de la Facebook procedeaza la fel. Va invata obiceiurile si va ofera reclame la produse de care ati putea avea nevoie. Iata un exemplu, daca apreciati masinile. Din cand in cand, o sa fiti informati cum puteti sa accesati un credit auto sau unde gasiti un service. Sau daca sunteti un tanar pasionat de jocuri, veti vedea tot ce este mai nou in materie.
Tudor Cobalas, dezvoltator de aplicatii: ''Se poate numi un fel de a ghici viitorul. Statistic, uitandu-te in spate, cam ce ai facut poate sa-ti influenteze decizia pe viitor, sa-ti spuna ce fel de pantofi sa cumperi pentru vara".
Exista insa si programe care ne recomanda o anumita muzica, in functie de starea noastra de spirit.
Clement Cezard, dezvoltator aplicatie: ''Cand faceti sport, veti auzi muzica motivationala, poate rock, dar acasa, ati putea asculta muzica clasica".
Motorola lucreaza acum la un telefon plin de senzori. Spre exemplu, daca suntem la volan, smartphone-ul va simti ca suntem in miscare si nu va suna atunci cand primim un mesaj sau un apel. Nici asa nu-i bine, ca poate apelul este unul urgent.