Doi ani dupa preluarea companiei de catre Tim Cook, compania californiana raporteaza cele mai slabe rezultate financiare din ultimii zece ani. Cauzele? Cel putin cinci.
Crestea cu o viteza ametitoare din perioada in care Steve Jobs se afla la carma companiei este de multa vreme istorie. Apple a prezentat ieri cele mai slabe rezultate financiare din 2003 pana azi. Chiar daca veniturile sunt de 43,6 miliarde de dolari (fata de 39,2 miliarde in aceeasi perioada a anului trecut), profitul a fost de "doar' 9,5 miliarde de dolari (fata de 11,6 miliarde in primele trei luni ale lui 2012). Poate ca nu este singurul vinovat, dar de la venirea lui Tim Cook la conducere, Apple pare ca si-a pierdut stralucirea.
Expertii in tehnologie ai ziarului britanic The Guardian au gasit cinci motive care sustin scaderea in popularitate a companiei care a reinventat comunicarea in ultimii 10 ani.
1.Televizorul Apple a ramas la stadiul de proiect
Dupa ce a reusit sa faca din iTunes cel mai mare magazin de produse de diverstisment (muzica, filme) din lume, se astepta ca Apple sa-si lase amprenta si in televiziune. Firmele de cablu ofera canale nedorite in pachete, fapt care ii irita tot mai tare pe consumatori. Prin iPanel, cum s-ar fi numit televizorul Apple, utilizatorul ar fi platit strict doar ce ar fi "consumat".
2. iCloud este scump si instabil
Apple a dorit ca utilizatorii sai sa stocheze muzica, filmele, e-book-urile in "depozite" special create, "depozite" care pot fi accesate doar de pe dispozitivele create de compania californiana. Problema este ca iCloud este scump, mai scump decat ceea ce ofera rivalul Google, de exemplu. De asemenea, daca, printr-o greseala, utilizatorul sterge cartile cumparate de pe iTunes, nu exista posibilitatea ca acestea sa fie descarcate din nou fara bani.
3. Apple Maps este o mare nereusita
"Mapplegate" este un scandal pe care Apple vrea sa-l bage de mai multa vreme sub pres. Se poate spune ca serviciul de harti al Apple este cea mai mare greseala facuta de Tim Cook de la instalarea in functie. Incercarea californienilor de a fi cat mai putin dependenti de Google a dus la situatii hilare: un parc din Dublin aparea ca fiind un aeroport, in timp ce un oras norvegian era "aratat" in largul marii.
4. Angajarea unui sef pe retail care nu a realizat ca magazinele Apple sunt adevarate showroom-uri
Fost om de baza in reteaua de magazine de tehnologie Dixons, John Browett a fost unul dintre marile "figuri" recrutate de Tim Cook. Adus pentru a avea grija de magazinele companiei din intreaga lume, Browett n-a facut altceva decat sa micsoreze timpul de lucru al angajatilor si sa refuze orice tentativa de angajare de oameni noi. Magazinele Apple au devenit foarte repede niste "temple" fara personalitate fapt ce a dus la demiterea lui Browett dupa doar sapte luni.
5. iPhone 5 este doar un telefon cu ecran mai mare
Este, probabil, unul dintre cele mai rapide telefoane de pe piata, navigarea pe internet si incarcarea fisierelor video realizandu-se la viteze foarte mari. Cu toate ca a fost cel mai bine vandut telefon de Craciun anul trecut, versiunea 5 a ajuns sa fie surclasat in vanzari de versiunea anterioara, 4S.